Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzská vláda chystá vyšší daně pro bohaté. Ti zemi zřejmě opustí

Hlavní město Francie Paříž
iStock
 ČTK

Plány francouzské vlády na vyšší zdanění bohatých by mohly některé z nich přimět k odchodu z Francie. Další lidé s velkým majetkem by pak mohli přehodnotit své plány usadit se ve Francii. S odvoláním na finanční a daňové poradce to uvedla agentura Bloomberg. Vyšší zdanění bohatých je součástí širšího plánu francouzské vlády na zlepšení stavu veřejných financí.

Reklama

„Bohatí jsou ve Francii čím dál více stigmatizováni,“ uvedla odbornice na daňové záležitosti Xenia Legendreová z právnické společnosti Hogan Lovells. „Někteří lidé nakonec odejdou. Mají plné zuby nejistoty a nestability,“ dodala.

Francie je domovem některých z nejbohatších lidí světa. V zemi žijí například zakladatel společnosti na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault nebo dědička kosmetické firmy L’Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová.

Donald Trump

Trump chystá větší deficit než Harrisová a daňově zvýhodnit nejbohatší Američany

Kdo je rozpočtově odpovědnější, Kamala Harrisová nebo Donald Trump? V případě zvolení Harrisové hrozí riziko zvyšování už tak vysokého rozpočtového deficitu, Trump však chystá dvakrát takový dluh. Jeho daňová politika navíc ušetří peníze nejbohatším, zatímco zatíží peněženky zbytku národa, včetně těch nejchudších.

Přečíst článek

„Možná se dostáváme do bodu zlomu,“ řekla k daňovým plánům francouzské vlády viceprezidentka organizace Association Française du Family Office Evelyne Brugereová. Členové této organizace pomáhají bohatým lidem se správou jejich osobního majetku. „Nikdo se nechce nechat ubíjet daněmi. Lidé mohou mít k Francii vytvořeno pouto, ale přijde čas, kdy odejdou,“ dodala.

Reklama

Nová vláda pravého středu plánuje v příštím roce opatření ke snížení rozpočtového schodku o 60 miliard dolarů (zhruba 1,5 bilionu korun). Opatření zahrnují kromě úsporných kroků i vyšší zdanění velkých podniků a bohatých lidí. Vláda tak chce udržet finanční důvěryhodnost Francie a zajistit hospodářskou stabilitu.

„Obávám se dopadů vysokého dluhu a deficitu na suverenitu naší země a na bohatství budoucích generací. A domnívám se, že tyto obavy sdílejí lidé po celé Francii, včetně těch nejbohatších, včetně podnikatelů,“ odpověděl francouzský ministr pro evropské záležitosti Benjamin Haddad na otázku, zda se obává odchodu bohatých lidí z Francie.

Eurobankovky, ilustrační foto

Modelku z OnlyFans stíhá italská policie. Na daních dluží desítky milionů

Italská policie začala stíhat modelku na platformě OnlyFans známou pod přezdívkou Mady Gio kvůli daňovému úniku ve výši 1,5 milionu eur (38 milionů korun). Píše to dnes agentura ANSA. Stíhání se týká příjmů za léta 2021 a 2022. Žena prostřednictvím svého advokáta uvedla, že se nedopustila ničeho nezákonného a jen se řídila doporučeními svých daňových poradců.

Přečíst článek

Politika opět promlouvá do vývoje finančních trhů

Politika opět promlouvá do vývoje finančních trhů

Politické události v USA i Číně mohou v blízké budoucnosti výrazně ovlivnit finanční trhy. Blížící se prezidentské volby a čínské stimulační programy představují pro investory šance na zajímavé výnosy, a to především v prostředí vyšší volatility a nových tržních trendů.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusové hledají další zdroje peněz na financování války. Plánují vyšší daně pro bohaté

Přečíst článek
Česko získává možnost danit zisky velkých nadnárodních firem

Lukáš Kovanda: Česko bude moci danit zisky velkých nadnárodních firem. Co získá?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme