Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzský guvernér: ECB zřejmě opět sníží úrokové sazby

Sídlo Evropské centrální banky
ČTK / AP
 ČTK

Rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB) zřejmě na svém říjnovém zasedání přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb, řekl italskému deníku La Repubblica guvernér francouzské centrální banky François Villeroy de Galhau. Hrozí podle něj, že kvůli pomalému ekonomickému růstu inflace spadne pod dvouprocentní cíl ECB. Rada guvernérů bude zasedat 16. až 17. října ve slovinské Lublani.

Reklama

ECB letos sazby snížila už dvakrát. Naposledy na zářijovém zasedání Rada guvernérů snížila depozitní sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta. Základní úrokovou sazbu snížila o 0,6 procentního bodu na 3,65 procenta. Snížení sazeb na říjnovém zasedání v minulých týdnech nastínilo už více činitelů ECB, včetně prezidentky Christine Lagardeové či guvernéra finské centrální banky Olliho Rehna.

„Ano, celkem pravděpodobně,“ odpověděl Villeroy italskému listu na odpověď, zda ECB tento měsíc opět sníží sazby.

ČNB

Bankovní rada ČNB: Riziko zrychlení inflace stále trvá

Podle bankovní rady České národní banky (ČNB) v Česku stále přetrvává riziko zrychlení inflace, a to zejména s ohledem na zvýšené tempo růstu cen služeb. Za varovné považují bankéři také zdražování nemovitostí. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady o nastavení úrokových sazeb, který ČNB zveřejnila v pátek. Šest ze sedmi členů bankovní rady minulý týden podpořilo snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

Přečíst článek

Guvernér připomněl, že v posledních dvou letech centrální bankéři reagovali na vysokou inflaci. „Nyní musíme sledovat i opačné riziko, tedy podstřelení našeho cíle v důsledku slabého růstu a příliš dlouhé restriktivní měnové politiky,“ dodal.

Reklama

Podle Villeroye by ECB mohla depozitní sazbu snížit i v příštím roce. „Pokud budeme mít příští rok udržitelnou dvouprocentní inflaci a pokračující prognózu slabého růstu, nebude žádný důvod, aby měnová politika zůstala restriktivní a naše sazby byly nad neutrální úrokovou sazbou,“ doplnil. Neutrální sazba je taková, která ani nestimuluje, ani nezpomaluje ekonomický růst.

Říjnové zasedání bude hostit slovinská centrální banka. Rada guvernérů ECB sestává z šéfů centrálních bank jednotlivých členských států eurozóny.

Německá automobilka Volkswagen v rámci úsporného programu dočasně pozastavila nábor nových zaměstnanců v řadě německých závodů

FT: Evropský autoprůmysl zabředl hluboko v problémech

Zhoršené prognózy společností Volkswagen, Stellantis a dalších výrobců automobilů vyvolávají obavy, že evropský automobilový průmysl zabředne ještě do hlubšího a delšího útlumu. Na svých internetových stránkách to napsal britský ekonomický list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Akcie v dlouhodobém horizontu rostou

Kamil Bednář z BHS: Čas jsou procenta

Éra klidu, éra růstu, éra pádu, éra nejistot. Inflace, válka, růst, propad. Investoři za poslední dekádu prožili na kapitálových trzích všechny situace. Rok 2022 dokonce z hlediska investic patřil k nejsložitějším v historii, protože v záporu skončily jak investice do akcií, tak i do dluhopisů. A to se dlouhé dekády nestalo. Přesto i v roce 2022 bylo možné investované prostředky pozitivně zhodnotit, jak ukazuje příběh Kamila Bednáře, portfolio manažera BHS Asset Managementu. „Základem je jasná strategie, díky níž se můžete oprostit od panických zásahů do portfolia. To je hlavní rozdíl mezi profesionálními správci majetku a drobnými investory,“ myslí si.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme