Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gigant TSMC navýšil tržby o 40 procent. Pomáhá mu velký zájem o AI

Výrobce polovodičů TSMC navýšil tržby o 40 procent
ČTK
 ČTK

Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), která je největším smluvním výrobcem polovodičů na světě, ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila tržby meziročně o 40 procent na 673,5 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 480 miliard korun). Čistý zisk vzrostl o 36,3 procenta na 247,85 miliardy tchajwanských dolarů. Firma těží ze silné poptávky po čipech pro aplikace využívající umělou inteligenci (AI).

Reklama

Tržby společnosti, která je významným dodavatelem amerických technologických firem Apple nebo Nvidia, ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostly o 13,6 procenta. Zisk byl potom ve druhém čtvrtletí o 9,9 procenta vyšší než v předchozích třech měsících.

„Naše podnikání ve druhém čtvrtletí podpořila silná poptávka po našich třínanometrových a pětinanometrových technologiích, která byla částečně vyvážena sezonním poklesem u chytrých telefonů,“ uvedl finanční ředitel Wendell Chuang.

V letošním třetím čtvrtletí firma očekává tržby ve výši 22,4 až 23,2 miliardy tchajwanských dolarů, zatímco ve stejném období loňského roku utržila 17,3 miliardy tchajwanských dolarů.

Společnost TSMC již dříve uvedla, že letos hodlá investovat 28 až 32 miliard amerických dolarů (zhruba 650 až 740 miliard korun) s tím, že 70 až 80 procent těchto investic by mělo směřovat do pokročilých technologií.

Reklama

Karel Havlíček

Karel Havlíček: Cena dvou bloků Dukovan bude sedm set až devět set miliard korun

Kdybychom byli ve vládě, jinak bychom nerozhodli, říká o vyhlášení vítěze soutěže na dostavbu jaderných bloků v Dukovanech, korejské společnosti KHNP, Karel Havlíček, bývalý ministr průmyslu za ANO. Cena celého projektu podle něj ovšem bude jiná, než vláda prezentuje. „Stát bude muset vynaložit sedm set až devět set miliard korun,“ říká Havlíček. Započítává do toho i úroky z financování. A vláda podle něj neřekla, kde tyto peníze vezme.

Přečíst článek

Richard Kadlčák, zmocněnec pro kyberbezpečnost

Richard Kadlčák: Uměle vytvořit lidskou DNA už není sci-fi. Dopady jsou ale nedozírné

Svět vstupuje do éry umělé inteligence a umělé biologie. „Kdybych vám před pěti lety říkal, co bude umět jazykový model GPT-4 nebo GPT-4o, vnímal byste to jako absolutní sci-fi,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz Richard Kadlčák, zvláštní zmocněnec ministerstva zahraničí pro kybernetický prostor. Podobně přelomové objevy se dnes týkají syntetické biologie, dokážeme ovlivnit procesy lidského těla. „Nechci zastrašovat, ale musíme přemýšlet o dopadech,“ zdůrazňuje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme