Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hizballáh ukrývá v jednom z bunkrů přes půl miliardy dolarů, tvrdí Izrael

Hizballáh ukrývá v jednom z bunkrů přes půl miliardy dolarů
iStock
 ČTK

Jedna z nemocnic na jižním předměstí Bejrútu dnes zahájila evakuaci poté, co izraelská armáda uvedla, že pod ní je bunkr, v němž libanonské hnutí Hizballáh ukrývá přes 500 milionů dolarů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ředitele nemocnice Fádího Alamího, který nicméně odmítl, že by pod nemocnicí nějaký bunkr Hizballáhu skutečně byl. Vyzval také libanonskou armádu, aby místo přišla zkontrolovat.

Reklama

„Izraelské letectvo areál monitoruje. Ale na samotnou nemocnici útočit nebudeme,“ řekl podle Reuters mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Ten krátce před tím na tiskové konferenci oznámil, že pod touto nemocnicí se nachází tajný bunkr hnutí Hizballáh, v němž je ukryto přes 500 milionů dolarů (asi 11,5 miliardy korun) ve zlatě a bankovkách.

„Ty peníze mohly být použity na rehabilitaci (ekonomiky) Libanonu, ale šly na rehabilitaci Hizballáhu,“ řekl Hagari. „(Izraelské) letectvo místo monitoruje a bude ho nadále sledovat,“ dodal. Uvedl také, že Izrael bude pokračovat v útocích na finanční instituce Hizballáhu.

Nálet na jižní předměstí Bejrútu, zdroj: ČTK

Izraelská armáda v noci na dnešek v Libanonu zasáhla desítky poboček instituce Al-Kard al-Hasan, která podle ní financuje operace Hizballáhu. Podle Izraele má Hizballáh v těchto pobočkách stovky milionů dolarů, které používá i nákup zbraní. Hagari dnes na tiskové konferenci popsal, jak peníze Hizballáh používá na své operace a jak část z nich dostává od Íránu.

Podle agentury AP je Al-Kard al-Hasan oficiálně nezisková charitativní instituce působící mimo libanonský finanční systém a je jedním z nástrojů, jímž si Hizballáh upevňuje podporu mezi šíitským obyvatelstvem země. Hizballáh má kromě vojenského křídla i ministry ve vládě a poslance v parlamentu a také organizace, které provozují školy, nemocnice či levné obchody s potravinami. Al-Kard al-Hasan má podle AP víc než 30 poboček po celém Libanonu. V době finanční krize, která zemi postihla před několika lety, tato instituce pomohla mnoha Libanoncům, protože na rozdíl do bank, které omezily výběry z bankovních účtů, Al-Kard al-Hasan limity nezavedla.

Reklama

Také americké ministerstvo financí považuje Al-Kard al-Hasan za instituci, kterou Hizballáh využívá k financování svého vojenského křídla, a kvůli tomu na ni zavedl v roce 2007 sankce.

ilustrační foto

USA vyšetřují únik zpravodajských informací o izraelských plánech úderu na Írán

Spojené státy vyšetřují neoprávněné zveřejnění dvou přísně tajných dokumentů, které hodnotí přípravy Izraele na odvetný útok proti Íránu, uvedl dnes předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson v rozhovoru pro CNN. O zahájení vyšetřování úniku dokumentů už dříve informovala s odvoláním na své zdroje agentura AP.

Přečíst článek

Generální tajemník NATO Mark Rutte

Rutte: Ukrajina bude členem NATO

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí aliance v Bruselu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme