Hlad po medových dortech od Marlenky pořád stoupá. Z Česka je vyváží do desítek zemí
Společnost Marlenka international, která vyrábí ve Frýdku-Místku medové dorty, zvýšila loni tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb o 100,8 milionu na 708,8 milionu korun. Nárůst představoval 16,6 procenta. Hospodaření firmy skončilo čistým ziskem 78,2 milionu korun, v roce 2021 to bylo 115 milionů. Marlenka international to uvedla ve výroční zprávě.
Rok byl podle firmy plný inovací a pozitivních změn, přinesl ale i velké výzvy související s vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině a zdražováním surovin a energií. „Růst cen surovin a energií dosahoval až desítky procent, což vytvořilo nestabilní podmínky na trhu. Zvýšení nákladů na výrobu přimělo společnost postupně zdražovat své výrobky, ale s ohledem na zákazníky se nepřenášela veškerá tíha nákladů na ně,” uvedla Marlenka.
Marlenka loni vyrobila téměř 9,9 milionu produktů, což představovalo meziroční nárůst o osm procent. „V roce 2022 jsme výrobky exportovali do 43 zemí Evropy, Severní Ameriky a Asie. Export představuje 72 procent z celkového obratu prodeje, zatímco tuzemský prodej zůstává na úrovni 28 procent," uvedla společnost. Ze zahraničních tržeb tvoří 88 procent prodej v Evropské unii.
Jednou to může být vánek v nejvyšších patrech mrakodrapu, jindy pohled do mořských hlubin nebo výhledy v korunách stromů či posezení uprostřed jeskyně. I tak může vypadat příjemně chladivé stolování ve vybraných luxusních restauracích v letošních největších vedrech. Prohlédněte si naši fotogalerii ze sedmi netradičních míst, kde si můžete ve světě dát oběd s osvěžením třeba i bez klimatizace.Pod mořem, v jeskyni nebo v hnízdě. Prohlédněte si restaurace na sedmi podivuhodných místech světa
Enjoy
Dorty, kuličky či snacky
Podnik spotřebuje při výrobě ročně téměř 200 tun medu. Mezi nejprodávanější výrobky Marlenky patří dlouhodobě dorty, kuličky či snacky. „V roce 2022 jsme zaznamenali výrazný nárůst prodeje většiny těchto skupin výrobků. Dorty, naše nejdůležitější dominantní produktová řada, dosáhly největšího meziročního nárůstu prodeje,” uvedla firma. Nárůst prodeje dortů činil 12,3 procenta.
Společnost uvedla, že neustále roste prodej bezlepkových medových dortů, které jsou na trhu osm let. „V roce 2022 jsme zaznamenali rekordní nárůst prodeje těchto výrobků. Bezlepkový medový dort si připsal nárůst prodeje o 36 procent, bezlepkové kuličky o 18 procent a bezlepkový dortík o 30 procent,” uvedla firma. Bezlepkové výrobky tak získávají stále větší podíl na trhu.
„Rok 2022 byl opět plný inovací. Změnou prošly obaly, které byly přizpůsobeny požadavkům zemí, do kterých Marlenka expanduje. Tyto byly posuzovány z hlediska požadavků zákazníka i legislativy. Zavedly se i nové výrobky, které byly z oddělení vývoje uvedeny do výrobního procesu. Marlenka provedla vlastní audity u dodavatelů stěžejních surovin. Výsledkem je schválení těchto dodavatelů na další období,” uvedla firma.
Co jste měli dnes k obědu? Pokud si nedokážete odpovědět a jinak nemáte problém s pamětí, patrně jste svému obědu nevěnovali dostatečnou pozornost a čas. A ono vám to vrátí, v podobě nepříliš hladkého trávení. Je lepší jídlo rovnou vynechat, než se zaplácat něčím rychlým a nekvalitním, píše ve svém pravidelném příspěvku na newstream.cz gastroinfluencer Pavel Maurer. „Na jednodenní půst ještě nikdo nezemřel,“ dodává.Umění jíst. Lepší je se postit, než se cpát blbostmi, říká gastroinfluencer Maurer
Enjoy
Staroarménský recept
Vzhledem k narůstající výrobě firma navýšila skladovací kapacity. „Do rozvoje firmy bylo od roku 2009 do konce roku 2021 investováno více než 1,4 miliardy korun. Veškeré výrobní technologie jsou vyvíjeny na míru a na jejich vývoji společnost Marlenka aktivně spolupracuje,” uvedla firma. Na některé části výrobní linky má společnost i vlastní patent.
Na počátku letošního roku koupila Marlenka v dražbě historickou Lembergerovu továrnu ve Frýdku-Místku. Do areálu časem přemístí svou výrobu, zároveň plánuje i jeho využití pro obyvatele města.
Marlenka international měla loni průměrně 301 zaměstnanců, meziročně o 17 více. Společnost produkující dorty Marlenka je na trhu od roku 2003 a vyrábí produkty podle staroarménské rodinné receptury. Jejím majitelem je Gevorg Avetisjan, který z Arménie pochází.
3D tisk jídla automatizuje kuchyňskou přípravu, zajistí přesné použití zvoleného receptu, dodá požadovaný obsah živin a ještě zvýší bezpečnost potravin. Chuť si tvůrci pochvalují.Jídlo z 3D tiskárny uvařené laserem ušetří práci. A nezpacká je ani nešikovný kuchař
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.