Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace v Česku opět roste, uvedl Eurostat. Nejvyšší hodnoty jsou v Rumunsku

Česko má mít letos nižší inflaci, než EU jako celek
iStock
 ČTK

Spotřebitelské ceny v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšily o 2,6 procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. Ještě před rokem přitom meziroční růst spotřebitelských cen činil 8,1 procenta.

Reklama

V České republice se inflace zvýšila z 2,2 procenta na 3,1 procenta, uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Eurostat používá harmonizované údaje, které se liší od výpočtů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V eurozóně zůstala míra inflace rovněž stejná jako v březnu, tedy na 2,4 procenta. Inflace v eurozóně se postupně přibližuje k dvouprocentnímu cíli Evropské centrální banky (ECB). Ta předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby drží svou základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta.

Nejnižší míru inflace zaznamenali statistici v Litvě (0,4 procenta), Dánsku (0,5 procenta) a Finsku (0,6 procenta). Nejvyšší míru inflace vykázalo Rumunsko (6,2 procenta), Belgie (4,9 procenta) a Chorvatsko (4,7 procenta). Ve srovnání s březnem meziroční inflace klesla v patnácti členských státech, ve čtyřech zůstala stabilní a v osmi vzrostla.

K dubnové inflaci v eurozóně nejvíce přispěly služby, jejichž příspěvek činil meziročně 1,64 procentního bodu. Následovala kategorie potraviny, alkohol a tabák s příspěvkem 0,55 bodu. Příspěvek neenergetického průmyslového zboží činil 0,23 procentního bodu, energie naopak s příspěvkem 0,04 bodu inflaci snížily.

Reklama

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Stanislav Šulc: Michl to dělá dobře. Rostoucí inflace je toho signálem

Inflace se vrací. Tedy přesněji: růst inflace se vrací. Nikoli neočekávaně, nicméně dříve, než se předpokládalo, a možná s trochu vyšší razancí, než se očekávalo. I tak se ukazují dvě věci. Jednak to, že Česká národní banka nejspíš sazby v dalších měsících již zvyšovat nebude. Zároveň se potvrzuje správnost její politiky. Ukazuje se, že Říp je opravdu správnější než Matterhorn.

Přečíst článek

Hlavní ekonom finanční skupiny DRFG Martin Slaný v pořadu Victory Club Business
video

Martin Slaný: Inflace investorům ukázala, že nestačí být neaktivním střadatelem

Jak dynamický bude vývoj úrokových sazeb a obecně české ekonomiky? Jak složité bylo financování projektů pro firmy v situaci, kdy úrokové sazby České národní banky byly na sedmi procentech? A jak se k vysoké inflaci postavili investoři? Nejen o tom hovořil v nové epizodě pořadu Victory Club Business hlavní ekonom investiční skupiny DRFG Martin Slaný. „Inflace rozhýbala k větší investiční aktivitě nejen stávající investory, ale i ty, kteří do té doby nad ní ani neuvažovali. Když se podíváme na strukturu úspor domácností, tak je tam hezky vidět, že narostl podíl jak investování do akcií, do termínovaných vkladů a do fondů, tak i do dluhopisových programů,“ řekl Martin Slaný.

Přečíst článek

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Hned po sametové revoluci se stal federálním ministrem hospodářství, od roku 1992 byl pět let ministrem průmyslu ve vládě Václava Klause. Od roku 2014 byl Vladimír Dlouhý devět let prezidentem Hospodářské komory. Až do loňského května, kdy se rozhodl už dál svůj mandát neobhajovat. Z očí české veřejnosti potom tak trochu zmizel. Nicméně, ve skutečnosti povýšil. Stal se prezidentem celoevropské hospodářské komory, Eurochambres, a v Bruselu lobbuje za evropské firmy. Potkává se s klíčovými evropskými politiky, české politice už se nehodlá věnovat. A už moc nechce chodit ani do médií, je jich přesycen. Pro Newstream udělal výjimku.   

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi spoří a tím krotí inflaci

Lukáš Kovanda: Češi spoří a tím krotí inflaci. Ta je nyní jedna z nejnižších v EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme