Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak dostat tuny munice ze švýcarských jezer? Armáda za dobrý nápad nabízí přes milion

Neuchâtelské jezero
ČTK
 ČTK

Švýcarská armáda vypsala soutěž o nejlepší nápad, jak dostat z horských jezer tuny staré munice. Těm, kteří navrhnou ekologicky udržitelnou metodu vylovení munice ležící až 220 metrů pod hladinou, nabízí odměnu 50 tisíc franků (1,3 milionu korun), uvedl server stanice BBC.

Reklama

Průzračně modrá ledovcová jezera používala švýcarská armáda jako bezpečná odkladiště pro starou použitou munici. V Lucernském jezeře je odhadem až 3300 tun munice, v Neuchâtelském až 4500 tun. Právě druhé jmenované jezero západně od Bernu používalo švýcarské letectvo až do roku 2021 pro nácvik bombardování.

Část staré munice je v hloubce 150 až 220 metrů, v Neuchâtelském jezeře se ale najde i pouhých šest až sedm metrů pod hladinou. Problém se týká rovněž Thunského či Brienzského jezera.

Armáda o problému ví už dlouho. V poslední době se však o bezpečnost jezer začala starat veřejnost, a tak armáda začala konat. Švýcarský geolog Marcos Buser, který před deseti lety sepsal zprávu o rizicích munice v jezerech, zmiňuje jako dva hlavní problémy možné náhodné výbuchy a hrozbu znečištění vody a půdy. Obzvláště jedovatá je podle něj například výbušnina TNT.

Slibovanou odměnu si rozdělí autoři tří nejlepších nápadů. Armáda neslibuje, že jeden z návrhů nakonec opravdu použije, ale chce touto cestou podnítit diskusi mezi akademiky i průmyslníky. Technické podklady jsou dostupné na stránkách armády, uzávěrka soutěže je 6. února 2025. Zaslané projekty vyhodnotí panel odborníků, výsledky oznámí v dubnu.

Reklama

Ukrajinští vojáci při cvičení

Senátor Wagenknecht: Česká iniciativa byla předražená, vláda tak pro Ukrajince nakoupila méně munice

Munice pro bojující Ukrajinu z české muniční iniciativy byla podle senátora Lukáše Wagenknechta (Piráti) předražená o 1,4 miliardy korun a kvůli tomu se jí nakoupilo asi o 20 tisíc kusů méně. Senátor to řekl na jednání senátní komise pro dohled nad veřejnými prostředky, které předsedá a která tam měla toto téma projednávat. Komise nakonec bod z jednání pro dnešek vyřadila. Někteří členové komise poukazovali na to, že materiál dostali až v pondělí večer. Doporučovali také, aby se bod řešil v utajeném režimu.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval svou příbuznou Annu Civiljovovou státní tajemnicí na ministerstvu obrany

Rodinný byznys. Putin povýšil svou příbuznou na ministerstvu obrany

Ruský prezident Vladimir Putin jmenoval svou příbuznou Annu Civiljovovou státní tajemnicí na ministerstvu obrany.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme