Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak se vyhnout sankcím Západu? Plaťte kryptoměnami, radí ruská centrální banka

Kryptoměna bitcoin
iStock
 ČTK

Ruská centrální banka doporučila podnikům, aby prováděly zahraniční platby prostřednictvím kryptoměn či jiných digitálních aktiv, a vyhnuly se tak sankcím, které Západ uvalil na Rusko kvůli jeho vpádu na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Rozvíjející se obchod Ruska s Čínou, Indií, Spojenými arabskými emiráty, Tureckem a dalšími zeměmi, které sankce nezavedly, se v posledních několika týdnech potýká s velkými potížemi. Nejnovější západní sankce se zaměřily na významné ruské finanční instituce, včetně moskevské burzy cenných papírů a ruské domácí alternativy globálního platebního systému SWIFT.

Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová připustila, že problémy s platbami jsou pro ruskou ekonomiku jedním z klíčových problémů.

Ukrajinští vojáci při cvičení

Ukrajinci našli další způsob financování války. Okrádají Rusy přes call centra

Ukrajina provozuje stovky podvodných call center, kterými okrádá ruské občany a výdělky financuje svou armádu. V rozhovoru s deníkem Izvestija to řekl místopředseda představenstva ruské státní banky Sberbank Stanislav Kuzněcov. Objem takto vyvedených peněz podle něj jen za loňský rok činil 250 miliard rublů (64 miliard korun).

Přečíst článek

„Nové finanční technologie vytvářejí příležitosti pro schémata, která dříve neexistovala. Proto jsme zmírnili náš postoj k používání kryptoměn v mezinárodních platbách a povolili jsme používání digitálních aktiv při těchto platbách,“ uvedla Nabiullinová na finanční konferenci v Petrohradě.

Reklama

„Zvažují se různé alternativy. Firmy se staly velmi flexibilními a podnikavými. Nacházejí způsoby řešení a často se s námi o ně ani nepodělí,“ řekla.

Podle ní jsou obchodní partneři Ruska v různých zemích pod „obrovským tlakem“. Věří ale, že postupně vznikne nový globální platební systém, v němž nebudou západní instituce, protože mnoho zemí se cítí zranitelně, když používají jen jeden mezinárodní platební systém bez alternativ.

Nabiullinová také řekla, že Rusko a další země z uskupení BRICS - do něhož patří mimo jiné Rusko, Čína a Indie - diskutují o platebním systému s názvem BRICS Bridge, který by měl propojit finanční systémy členských zemí. Dodala však, že tyto debaty jsou obtížné a že vytvoření takového systému si vyžádá určitý čas.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Pokud Trump ví, jak ukončit válku, měl by nám to dnes říct

Pokud americký exprezident Donald Trump ví, jak rychle ukončit ruskou válku proti Ukrajině, měl by to nyní říct. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Přečíst článek

Andrej Kostin, šéf druhé největší ruské banky VTB, na jejíž pobočku v Šanghaji byly nedávno uvaleny sankce, uvedl, že veškeré informace o mechanismech usnadňujících mezinárodní platby by měly být vzhledem k jejich citlivosti ze zákona „státním tajemstvím“.

„Velmi dobře vidím, že právě teď někde na americké ambasádě sedí druhý tajemník a zapisuje si každé naše veřejné prohlášení. Možná sedí i tady. Ať podnikneme jakékoliv kroky, vidíme, že reakce (západních zemí) je velmi rychlá,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ethereum, ilustrační foto

Dva studenti americké MIT ukradli kryptoměny za miliony dolarů. Stačilo jim 12 sekund

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme