Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak učinit EU konkurenceschopnější? Draghi s von der Leyenovou mají plán

Mario Draghi a Ursula von der Leyenová
ČTK
 ČTK

Pro větší konkurenceschopnost Evropské unie je nutné podpořit dekarbonizaci průmyslu, inovace, dovednosti pracovních sil a rovněž je potřeba větší odolnost, uvedli bývalý italský premiér a bývalý prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi a předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Draghi zároveň představil dlouho očekávanou zprávu o konkurenceschopnosti Evropské unie.

Reklama

Draghi zmínil ještě další důležité oblasti - digitalizaci a větší koordinaci v obranném průmyslu. V souvislosti s financováním hovořil o potřebě investic, například do obranného průmyslu, ale také o společném zadlužení, které bylo v minulosti v některých státech EU velmi kritizovaným tématem. 

Evropská unie „by měla pokračovat ve vydávání společných dluhových nástrojů určených pro financování společných investičních projektů zaměřených na zvýšení konkurenceschopnosti a bezpečnosti EU,“ řekl Draghi. 

EU musí investovat

Bývalý italský premiér také uvedl, že je v jeho zprávě asi 170 různých návrhů, jak učinit Evropskou unii konkurenceschopnější zejména vůči Spojeným státům a Číně. „Jediný způsob, jak zajistit dlouhodobou konkurenceschopnost Evropské unie, je odklonit se od fosilních paliv," dodala von der Leyenová. „Evropa musí investovat dvakrát více než po druhé světové válce,“ doplnil Draghi, kterého citoval server Politico

ANALÝZA: Vodíková budoucnost má i rizika. Evropu může opět převálcovat Čína

Nástup vodíkových technologií, které přemění nejen energetiku, ale celé hospodářství, je podle všeho pouze otázkou času. Možná delšího, než si představovali optimisté, ale možná příliš krátkého na to, aby se Česko a celá Evropa připravily na všechny důsledky – včetně bezpečnostních. Rizika spočívají hlavně v tom, že se náš kontinent stane závislým na dovozu jako v případě zemního plynu a že Čína nástup nové éry opět využije k budování své technologické převahy, píše ve své analýze pro Export.cz Jan Žižka, šéfeditor Moderní ekonomické diplomacie.

Přečíst článek

Reklama

Evropská unie podle Draghiho potřebuje mnohem koordinovanější průmyslovou politiku, rychlejší rozhodování a masivní investice, pokud chce ekonomicky držet krok s rivaly, kterými jsou Spojené státy a Čína. „Evropa je nejotevřenější ekonomikou světa, takže když naši partneři nehrají podle pravidel, jsme zranitelnější než ostatní,“ řekl na tiskové konferenci Draghi.

V úvodní části zprávy, která má asi 400 stran, někdejší prezident ECB uvádí, že nynější sedmadvacítka zemí EU potřebuje dodatečné investice za 750 až 800 miliard eur ročně, až pět procent hrubého domácího produktu (HDP), což je mnohem více než jedno až dvě procenta v Marshallově plánu na obnovu Evropy po druhé světové válce.

„Růst v Evropě zpomaloval delší dobu, my jsme tomu ale nevěnovali tolik pozornosti. Teď už to ale ignorovat nemůžeme,“ dodal Draghi. 

Yellenová: USA směřují k měkkému přistání

Americká ekonomika zdravá. Údaje o zaměstnanosti z posledních měsíců jsou signálem měkkého přistání, nikoli recese, uvedla ministryně financí USA Janet Yellenová.

Přečíst článek

Šéfka Evropské komise Draghiho požádala o sepsání zprávy před rokem. Hotová měla být už v červnu, ale její vyhotovení se pozdrželo. Někteří odborníci se tak pozastavují nad načasováním zveřejnění zprávy. Poznamenávají, že kdyby byla vydána už dříve, mohla rozproudit debatu před volbami do Evropského parlamentu či předtím, než znovuzvolená šéfka unijní exekutivy představila program Evropské komise na příštích pět let.

Von der Leyenová nicméně uvedla, že byla s Draghim v kontaktu a že některá jeho doporučení se promítla do návrhu programu komise a budou vidět i v doporučeních pro jednotlivá portfolia komisařů.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mario Draghi, italský premiér podal demisi

Kovanda: Mario Draghi správně popisuje problémy, leč s receptem, jak na ně, už je to horší

Přečíst článek
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Karel Pučelík: Evropská komise jako pánský klub. Země se na požadavky von der Leyenové vykašlaly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme