Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jeseník se vzpamatovává z povodní. Musíme rychle obnovit základní infrastrukturu, uvedl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) na návštěvě Jeseníku. Společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou
ČTK
 ČTK

V regionech postižených katastrofálními záplavami je nutné co nejdříve obnovit dodávky elektrické energie, zprovoznit komunikační síť a poničené silnice, řekl na návštěvě Jeseníku premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Spolu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou i záchrannými složkami, navštívili také nedaleké Mikulovice. Vyčíslovat škody způsobené záplavami je nyní podle premiéra předčasné, stát a samosprávy musí nyní soustředit síly na rychlou obnovu poničené infrastruktury.

FOTOGALERIE: Podívejte se na aktuální fotografie z Jeseníku

„Přijeli jsme, abychom zjistili, co je potřeba udělat, v jakém jsou tady stavu a co ze strany vlády máme v těch nejbližších hodinách rozhodnout, připravit a s čím pomoci,“ uvedl premiér. Vedle zajištění zpřístupnění záplavami odříznutých oblastí včetně mobilního signálu a dodávek elektřiny je podle něj potřeba zajistit starostům také expertní pomoc. Nutné je podle Fialy rovněž zajistit místním lidem všechny nezbytné životní potřeby, na prvním místě pitnou vodu. „Musíme zajistit úplně elementární životní potřeby lidí a obcí, obnovit sítě, zajistit elektřinu, teplo, pomoci jim s potravinami,“ řekl.

Reklama

Podle Rakušana musí do záplavami postižených oblastí zrychlit dodávky cisteren na pitnou vodu. „Dodávky pitné vody a případně jídla, dodávky elektrické energie a zajištění komunikace, to je to, co zdejší lidé nyní potřebují. Včera se zachraňovaly životy, dnes se začínají řešit primární potřeby,“ uvedl Rakušan. V následujících týdnech podle něj přijde na řadu obnova záplavami zpustošených oblastí. „Viděli jsme na vlastní oči lidské vyčerpání, viděli jsme neštěstí z té tragédie, viděli jsme vyčerpání pana starosty a lidí, kteří na lokální úrovni tuto krizi musí řídit. A ta zpětná vazba je pro nás určitě důležitá,“ podotkl ministr.

Lidé odklízejí škody

Záplavy o víkendu zasáhly velkou část Jesenicka. Poničily domy, mosty, silnice a poškodily koryto řeky Bělá, která protéká Jeseníkem. Ulice v Jeseníku po opadnutí velké vody kvůli všudypřítomným nánosům bahna, dřeva a odpadu připomínají scénu z katastrofického filmu. V centru města dnes od rána panoval čilý pracovní ruch. Lidé uklízeli chodníky, vynášeli bahno z poničených prodejen a domů či vyrazili pro zásoby potravin a pitné vody.

Večer se má k povodňové situaci mimořádně sejít vláda, podle Fialy se bude zabývat i tím, jakým způsobem vyčlenit finanční prostředky na pomoc ze strany státu. Jednat má také například o tom, jak v zasažených regionech zajistit volby, které se mají konat v pátek a v sobotu. „Je jasné, že bude potřeba pomoci finančně i ze strany státu v těch příštích příštích hodinách, dnech a týdnech. A samozřejmě se musíme bavit i o všech dalších otázkách, jak zajistit volby,“ podotkl Fiala.

Napjatá a místy kritická situace panuje v jihozápadním Polsku zasaženém záplavami

Napětí v jižním Polsku. Nad městem Nisa se protrhla nádrž, záplavy už mají pět obětí

Napjatá a místy kritická situace panuje v jihozápadním Polsku zasaženém záplavami. Městu Nisa hrozí druhá povodňová vlna, protože několik kilometrů nad ním nápor vody nevydržela nádrž. Starosta Opole kvůli zhoršující se situaci na Odře vyhlásil povodňový poplach. Záplavy si podle dosavadních informací vyžádaly životy zřejmě pěti lidí.

Přečíst článek

Zjišťovat míru škod, které záplavy v postižených regionech napáchaly, je zatím podle premiéra předčasné. „Na to bude dost času v příštích dnech. Teď je to otázka spíš logistická, krizového řízení, ne až tak financí,“ řekl. Odstraňování povodňových škod bude podle Rakušana společnou povinností státu, krajů a obcí. „Volal mi pan hejtman (Josef) Suchánek, že Olomoucký kraj ze svých prostředků už uvolnil snad nějakých 250 milionů rezervních peněz na krizové události. A tak to bude muset být,“ podotkl Rakušan, podle kterého až v budoucnu bude možné žádat i o peníze z fondů Evropské unie.

Olomoucké krajské zastupitelstvo dnes schválilo peněžitou pomoc až čtvrt miliardy korun pro obce postižené povodněmi Hejtmanství bude peníze postupně rozdělovat. Hejtman Suchánek na zasedání uvedl, že nejpostiženější oblastí kraje je Jesenicko, ale záplavy postihly i třeba Šumpersko, Litovelsko a další části kraje.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun

Opava pod vodou. Škody po záplavách jsou v miliardách korun, uvedl tamní primátor

Přečíst článek
Povodně v Česku

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne. Hrozbou je „nerůst“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme