Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kaprain utahuje opasky. Skupina snížila rozpočet vydavatelství Mafra o více než miliardu

Miliardář Karel Pražák
Kaprain Group
 ČTK

Skupina Kaprain snížila základní kapitál vydavatelství Mafra téměř o 1,2 miliardy korun na 610 milionů korun. Vyplývá to z oznámení ve Sbírce listin, na změnu upozornil server Seznam Zprávy. Důvodem snížení základního kapitálu je podle notářského zápisu sepsaného v předminulém týdnu úhrada kumulované ztráty Mafry z minulých let.

Reklama

Dosavadní výše základního kapitálu Mafry byla 1,8 miliardy korun. „Společnost byla převzata novým akcionářem s kumulovanými ztrátami z minulých let, a zároveň se základním kapitálem v neobvykle vysoké hodnotě 1,8 miliardy korun. Důvodem snížení základního kapitálu společnosti je narovnání těchto dvou hodnot,“ uvedl pro Seznam Zprávy mediální zástupce skupiny Kaprain Ondřej Pechar.

Vydavatelství Mafra loni prohloubilo ztrátu na 254 milionů korun z předchozích 85 milionů. Hospodaření společnosti negativně ovlivnily přetrvávající vysoké ceny energií, nárůst nákladů na nakupované služby, vysoké úrokové sazby a především pokračující pokles prodejů tištěných médií, uvedla Mafra ve výroční zprávě.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Kde nic není, ani smrt nebere. Pardon, rozpočtová rezerva je prázdná, říká Stanjura

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ujistil senátory, že má fahrplan, jak opravit chromé stavební řízení. Jelikož se nezdržoval podrobnostmi, soudíme, že patrně nějaké mouchy ještě i tak bude mít. Fahrplan má docela jistě i ministr financí Zbyněk Stanjura, a to jak pro letošní rozpočet, tak pro finance na příští rok. Ten se k tomu, aby je vysvětlil, už vůbec nemá. Tak musíme doufat, že ministerské plány nevedou do kopru.

Přečíst článek

Mafra ve výroční zprávě také napsala, že v minulém roce pokračoval pokles prodaného tištěného nákladu deníků, který se částečně dařilo kompenzovat rostoucím prodejem elektronických verzí. Minulý měsíc vydavatelství oznámilo, že ke konci srpna přestane vydávat tištěné Lidové noviny, jejichž tradice sahá do konce 19. století. Už na jaře skončilo vydávání týdeníku 5plus2.

Reklama

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka koupila Mafru od holdingu Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) v loňském roce. Vedení firmy podle serveru Mediaguru letos po převzetí Mafry přistoupilo k restrukturalizačním opatřením, jejichž realizace má pokračovat i v dalších měsících letošního roku. I pro rok 2024 přitom Mafra předpokládá, že pro ni bude ztrátový. Hospodaření by se ale díky opatřením mělo vylepšit a vést k dalšímu zlepšení v následujících letech, předpokládá vedení společnosti.

Mafra spolu s Lidovými novinami a Mladou frontou Dnes vydává deník Metro nebo týdeník Téma. V portfoliu má také celostátní zpravodajské týdeníky, společenské časopisy, programové tituly a časopisy životního stylu pro ženy. Provozuje zpravodajské servery iDNES.cz a Lidovky.cz nebo vyhledávač jízdních řádů iDOS.cz.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme