Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kde bere Hizballáh peníze? Od mafiánů v západní Africe

Příznivci Houthiů vyzdvihují fotografie zabitého vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha
ČTK
 ČTK

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh disponuje v západní Africe silnou základnou finančních sítí. V Pobřeží slonoviny a v Guineji se totiž nachází důležitá libanonská komunita, o kterou se Hizballáh opírá. Jde o propracovaný mafiánský systém, který pere špinavé peníze především z prodeje drog, napsal list Le Monde.

Reklama

Podle zjištění deníku velká část šíitských Libanonců, kteří žijí v Pobřeží slonoviny a v jiných zemích západní Afriky, finančně přispívají Hizballáhu. „Když neplatíš, vyloučí tě ze společenského života,“ uvedl podnikatel libanonského původu, jenž nyní bydlí v Kamerunu. Jeho jméno deník neuvedl, protože si přál zůstat v anonymitě.

Hizballáh dlouhodobě těží z finanční podpory Íránu. Nicméně jak uvedl washingtonský think-tank Nadace pro obranu demokracií (FDD), 30 procent jeho příjmů pochází z organizované trestné činnosti. Za dobu svého působení se stal státem ve státě a podařilo se mu vybudovat paralelní ekonomiku, která stojí především na praní špinavých peněz pocházejících z obchodování s drogami. Jde však i o další komodity, jako jsou diamanty, dřevo a zbraně.

Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR

Igor Rattaj: Byznysově je Česko Evropa. Slovensko spíš vesnice

Igor Rattaj dělí svůj čas i byznys mezi Česko, Slovensko a jejich sousední země. Vládce horských středisek, aquaparků a hlavní akcionář společnosti TMR je ve svých třiapadesáti letech již legendou česko-slovenského kapitalismu. Pro finanční skupinu J&T v Česku v devadesátých letech zakládal banku, je průkopníkem horského byznysu a s firmou Tatry Mountain Resorts ovládá středisko ve Špindlerově Mlýně, které je centrem české byznysové elity. Krom byznysových aktivit je zapáleným filmovým i divadelním hercem. „Česko i Slovensko jsou na stejné cestě, ale každé jinými kroky. Česko je pod větším vlivem Západu, ale ani Slovensko v žádném případě není proruská země,“ říká miliardář v rozhovoru pro magazín Newstream CLUB 4.

Přečíst článek

„Je těžké to přesně odhadnout, ale přes 300 milionů dolarů (přibližně sedm miliard korun) ročně pochází z pašeráctví a praní špinavých peněz,“ řekl deníku odborník na Hizballáh Emanuele Ottolenghi z FDD.

Reklama

Jižní Amerika je zdrojem příjmů, které hnutí získává obchodem s drogami, popisuje Le Monde. Západní Afrika pak v celém systému figuruje jako tranzitní místo, kde Hizballáh díky místní libanonské komunitě pere špinavé peníze. Na tom se podílí i místní politické elity, uvádí deník.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí

Za problémy na Blízkém východě může přítomnost USA, uvedl íránský duchovní vůdce

Za problémy na Blízkém východě stojí přítomnost Spojených států a evropských zemí v regionu, řekl podle íránské státní tiskové agentury IRNA íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Server The Times of Israel (ToI) k tomu napsal, že šlo o první veřejné vystoupení Chameneího od úterního íránského útoku na Izrael, který ale ajatolláh v projevu nezmínil.

Přečíst článek

Jedna z taktik jak získat peníze z drog souvisí s prodejem ojetých aut. „Kokain z Jižní Ameriky se prodával v Africe, v Evropě a na Blízkém východě. Peníze v hotovosti se potom dopravily do Bejrútu. Odtud se peníze dostaly do oběhu přes směnárny a přes banky se posílaly na nákup ojetých amerických aut. Auta se potom poslala do Afriky, kde se dále prodávala. Velká část zisků šla přímo Hizballáhu,“ popsal už v roce 2017 vyšetřovatel Derek Maltz z americké Agentury pro potírání narkotik (DEA).

Současná situace v Libanonu může mafiánský systém v západní Africe destabilizovat, z dlouhodobého hlediska ho však neohrozí. „Smrt Hasana Nasralláha (vůdce Hizballáhu) toto financování neomezí,“ řekl pro Le Monde výzkumník Dola Traoré z univerzity v Abidžanu.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Nová válka na obzoru. Střet mezi Izraelem a Hizballáhem se blíží, tvrdí američtí zpravodajci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme