Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kde tankovat cestou na Jadran? Ve Slovinsku benzín, naftu až v Chorvatsku

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují
iStock
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty na českých čerpačkách dál zdražují. Přesto Češi tankují nejlevněji z okolních zemí. Levnější benzín ale mají ve Slovinsku a naftu zase v Chorvatsku. Což se hodí vědět, pokud zrovna vyrážíte na dovolenou k Jadranu.

Reklama

Zdražování pohonných hmot v Česku pokračuje, i když jeho tempo mírně zpomaluje. V uplynulém týdnu zdražil benzin v průměru o 19 haléřů na litr, na 38,51 koruny za litr. Cena nafty vzrostla dokonce o 21 haléřů na litr a stojí 37,20 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje.

Turistická sezona zdražuje paliva

V příštím týdnu lze očekávat mírný růst se pohonných hmot v ČR. Cena ropy Brent se totiž stabilizovala, byť na poměrně vysoké úrovni, a v posledních dnech dokonce lehce klesá. Současně však dochází k oslabování koruny vůči dolaru. Tyto tendence, jež na cenu u českých čerpacích stanic mají protichůdný dopad, vyústí v příštím týdnu v růst cen u českých čerpacích stanic o zhruba deset haléřů na litr, jak v případně benzínu, tak nafty.

Za stabilizací ceny ropy Brent a jejím mírným poklesem v posledních dnech stojí zejména ekonomické potíže Číny, která představuje největšího světového dovozce ropy. Včera zveřejněná data potvrdila přetrvávající deflační tlaky v čínské ekonomice, které signalizují její obecnější útlum, včetně právě ochabnutí poptávky po ropě a ropných produktech. I přes rušnou letní sezónu, která tradičně posiluje poptávku po ropě, a i přes červnové omezování těžby v podání Ruska, právě kvůli situaci v Číně nemá cena ropy sílu dále růst. Zůstává tak citelně pod úrovní 90 dolarů za barel.  

Cenu ropy tedy probíhající vrcholná turistická sezóna drží nahoře, leč není s to ji zvednout výše. Přitom nárůst ceny ropy z předchozí doby je v cenách pohonných hmot v ČR již prakticky zcela započítán.

Reklama

Kde tankovat při cestě na Jadran

Levněji než Češi tankují v EU těchto dnů benzín Slovinci, Bulhaři a Rumuni. A také obyvatelé Malty. V Polsku benzín stojí v průměru stejně jako v Česku. Ve všech ostatních zemích EU je dražší než v ČR. Při cestách do nebo z Chorvatska se tedy vyplatí tankovat benzín právě ve Slovinsku.

Zato nafta vyjde v Chorvatsku levněji než v Česku, přičemž ve Slovinsku je pro změnu dražší než v Česku. Levnější než v Česku je nafta v EU také ještě v Bulharsku a na Maltě. V ostatních zemích EU je její cena buď srovnatelná jako v Česku, nebo vyšší.  

Fyzikální chemik Jiří Dědeček

Čeští vědci mají unikátní metodu výroby metanolu. Otestujeme ji na ropných polích na Blízkém východě, říká její autor Jiří Dědeček

Čeští vědci jsou kousek od přelomové technologie. Pomocí inovativní metody by lidstvo mohlo velmi levně z metanu vyrábět metanol, čímž by se snížilo množství spotřebovávané ropy a emise skleníkových plynů. Česká metoda, která vzniká v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR a jejím spin-offu METTOC, by mohla být výrazně levnější než dosavadní procesy výroby metanolu. „První vzorky našeho katalyzátoru se budou testovat pro projekt výroby metanolu z flérovacích plynů na Blízkém východě, a to je první potenciální licenční partner,“ říká šéf výzkumu a člen správní rady METTOC Jiří Dědeček.

Přečíst článek

Dubrovník

Policie na Jadranu vás zkasíruje za nedostatečné oblečení i konzumaci alkoholu na veřejnosti

Pláže u Jaderského moře  budou i letos cílem tradiční dovolené stovek tisíc Čechů. Přijíždějí za klidným mořem, historickými městy i přírodními parky.  Chorvatsko je u českých dovolenkářů oblíbené i díky tomu, že sem dojedou svým vozem. Před cestou je důležité automobil důkladně zkontrolovat a nezapomenout sbalit potřebné dokumenty. Na co tedy před cestou nezapomenout, a co mít na paměti na místě? 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Špatné zprávy pro řidiče. Čekají je druhé nejdražší prázdniny historie

Přečíst článek
Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme