Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komerční bance se nevedlo. Zisk propadl víc než o pětinu

Komerční bance se nedařilo. Zisk propadl víc než o pětinu
ČTK
 ČTK

Čistý zisk Komerční banky, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, klesl v prvním pololetí meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun. Provozní zisk se ve stejném období snížil o 5,9 procenta na 8,47 miliardy korun.

Reklama

„Pokles čistého zisku byl ovlivněn tvorbou rezerv na úvěrové riziko v letošním prvním pololetí, zatímco v prvním pololetí předchozího roku jsme kreditní rezervy rozpouštěli," uvedl k hospodářským výsledkům generální ředitel banky Jan Juchelka. Dodal, že KB zaznamenala výrazný růst počtu klientů. Jejich počet stoupl meziročně o 47 000 na více než 1,7 milionu.

Úvěry klientům KB narostly v prvním pololetí o 3,7 procenta na 824,1 miliardy korun. Vklady klientů stouply meziročně o 6,5 procenta na 1,06 bilionu. Meziročně rostly především spořicí účty a termínované vklady.

Celkové provozní výnosy KB se v prvním pololetí meziročně snížily o tři procenta na 17,5 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy poklesly o 2,9 procenta na 12,43 miliardy Kč, navzdory nárůstu objemu úvěrů i vkladů. „Úrokové výnosy byly v prvním pololetí pod tlakem, převážně proto, že konkurence na trhu vkladů zůstávala silná a poptávka po investičních úvěrech je obecně již nějaký čas utlumená," uvedl Juchelka.

Co umí nový Datatrezor od České spořitelny a jaké jsou další možnosti ukládání elektronických dokladů

Bezpečně uložit doklady a cenné dokumenty není vždy jednoduché. Můžete si pořídit domů trezor nebo mít bezpečnostní schránku v bance. Co si ale počít s dokumenty, vzácnými rodinnými fotografiemi a doklady v elektronické podobě, které potřebujete mít dostupné a nesmíte je ztratit? Na výběr máte několik variant, kam dokumenty ukládat. Možnosti nabízejí i dvě banky.

Přečíst článek

Reklama

Dalším bankám se dařilo

Čistý výnos z poplatků a provizí se bance v prvním pololetí naopak zvýšil, a to skoro o sedm procent na 3,26 miliardy korun. Čistý zisk z finančních operací meziročně poklesl z velmi silného výsledku první poloviny minulého roku o 17,8 procenta na 1,7 miliardy korun.

Provozní náklady bance klesly o 0,2 procenta na 9,1 miliardy korun. Průměrný počet zaměstnanců se snížil o 0,3 procenta na 7523 lidí.

Ostatním velkým bankám v Česku, které již zveřejnily pololetní hospodářské výsledky, zisk většinou meziročně stoupl. Raiffeisenbank se zvýšil o 28,1 procenta na 3,04 miliardy korun a Monetě o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za prvních šest měsíců letošního roku čistý zisk 221 milionů eur (5,6 miliardy korun), stejně jako před rokem.

Fed ponechal úroky beze změny. První "cut" může přijít už brzy

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Poukázala nicméně na pokrok při snižování inflace ve Spojených státech. Naznačila tak, že se blíží snížení úrokových sazeb, napsala agentura AP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Děti méně trpí ADHD

Srovnání nejlepších dětských účtů. Které banky lákají školáky na štědré bonusy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme