Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kruté počasí. Mrazy a bouřky způsobily zemědělcům škody za 650 milionů

Mrazy a bouřky způsobily zemědělcům škody za 650 milionů
ČTK
 ČTK

Jarní mrazy a pak silné bouřky způsobily letos dosud zemědělcům škody za více než 650 milionů korun. Vyplývá to z údajů Generali České pojišťovny, která pojišťuje dvě třetiny českých zemědělců.

Reklama

Mráz letos podle ní zanechal na ovoci, zelenině a řepce nejvyšší škody za posledních 18 let. Čísla se navíc ještě můžou zvýšit, úrodu budou zhodnocovat další pěstitelé ovoce a vinné révy, řekla manažerka zemědělského pojištění Generali České pojišťovny Alena Stiborová.

FOTOGALERIE: Dubnové mrazy poškodily většinu úrody

„Celkový počet pojistných událostí je 1140. V případě jarních mrazů máme nahlášeno 142 pojistných událostí za 113 milionů korun. Jde o nejhorší čísla od roku 2006. V případě krupobití stačily pouhé dva týdny na přelomu června a července, během nichž jsme zaregistrovali 530 škod za 380 milionů korun,“ řekla Stiborová.

Reklama

Jarní mrazy se sice objevily v podobné době jako v minulých letech, ale kvůli předchozímu teplému počasí na jaře byly plodiny ve výrazně pozdější fázi svého vývoje. Navíc byly velmi nízkým teplotám vystaveny dlouhou dobu. „Mrazy, které poškodily plodiny zejména v období mezi 15. až 28. dubnem a na začátku května, způsobily nejvíce škod za patnáct let,“ sdělila Stiborová.

Mezi poničenými porosty dominovaly zejména ovoce, jahody, borůvky, mák, vinná réva, zelenina, cukrovka a také řepka ozimá, u které mrazy způsobily mnohdy snížení výnosu o více než 30 procent. Celková poškozená plocha jarními mrazy jen u klientů Generali České pojišťovny dosáhla 4500 hektarů.

Krupobití letos podle Stiborové postihlo přes 78 tisíc hektarů. Objevilo se zejména na přelomu června a července, kde během dvou týdnů přineslo 530 škod za 380 milionů korun. „Opakující se extrémní bouřky do poloviny srpna zatím našim klientům způsobily 817 škod v odhadované výši 524 milionů korun,“ dodala. Krupobití nejvíce ničilo úrodu řepky, obilnin, luskovin, brambor, máku a také cukrovky.

Počasí letos způsobilo škody zemědělcům opakovaně. Ve 226 případech měli zemědělci více než jednu škodu na plodinách. Z toho v 70 případech to byly tři a více škod. Jednoho farmáře postihlo dokonce devět pojistných událostí ze základního pojištění, jako jsou kroupy, vichřice, záplava, povodeň nebo mráz, dodala Stiborová.

video

Ekonomie polopatě s Lukášem Kovandou: Kdo Čechům zdražuje potraviny

Ceny potravin rostou. Kdo za to může? Nejčastěji padá obvinění na tři aktéry produkce. Jsou jimi zemědělci, potravináři a obchodní řetězce. Jak funguje tento cyklus i samotná cenotvorba? Odpovědi ohledně zdražování potravin přibližuje ekonom z Trinity Bank Lukáš Kovanda v pořadu Ekonomie polopatě, který pro Newstream připravuje tým mladých autorů z FreshStart.cz.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Čína hrozí EU odvetou. Bát by se měli hlavně čeští zemědělci

Peking zahajuje vyšetřování dotační podpory mlékárenskému průmyslu v EU. Speciálně se při tom zaměří na osm zemí, včetně Česka. Výsledkem by mohlo být uvalení nových cel a snížení výkupních cen českých zemědělců.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hrušeň Solanka

OBRAZEM: Nejlepší hruška Česka? Čerstvého vítěze odrůdy roku v obchodě nepotkáte

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme