Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé si už zase půjčují více peněz, bankám rostou zisky

Lidé si už zase půjčují více peněz, bankám rostou zisky
iStock
 ČTK

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním pololetí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,25 miliardy korun, tedy o osm procent, na 59,94 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci června činila 10,621 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 640 miliard korun.

Reklama

Zisk z finanční a provozní činnosti bankám vzrostl v prvních šesti měsících roku meziročně o 2,2 miliardy na 125,1 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim zvýšily o 11,4 miliardy na 280,9 miliardy korun, výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 3,9 miliardy na 30,9 miliardy korun.

Banky v prvním pololetí těžily převážně z rostoucí aktivity na úvěrovém trhu, řekl analytik XTB Tomáš Cverna. Podpůrným faktorem byl podle něj i větší zájem o investiční produkty, ze kterých bankám plynuly poplatky. Na druhou stranu je brzdou ziskovosti zrušení úročení povinných minimálních rezerv ČNB.

Pokračoval proces ztenčování úrokových marží bank, doplnil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Snižování sazeb ČNB podle něj prozatím nedokázalo rozpumpovat poptávku po úvěrech, produkce nových úvěrů rostla pomalejším než očekávaným tempem. Na druhou stranu pozitivní zprávou jsou stále nízké náklady rizika, které potvrzují dobrou kvalitu úvěrových portfolií zdejších peněžních ústavů, podotkl.

Z největších bank čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl meziročně o dvě procenta na 9,5 miliardy korun, České spořitelně o třetinu na 12,4 miliardy korun. Raiffeisenbank se zvýšil o 28,1 procenta na 3,04 miliardy korun a Monetě o 9,1 procenta na 2,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 221 milionů eur (5,6 miliardy korun), stejně jako před rokem. Čistý zisk Komerční banky klesl meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun.

Reklama

Tato šestice největších bank platí z loňského nadměrného zisku daň, takzvanou windfall tax. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard korun. Tuto daň budou platit i za letošní a příští rok. Cverna očekává při odvodech na windfall tax podobný výsledek jako za loňský rok, tedy to, že se daň bank prakticky nedotkne.

Novým členem bankovní rady ČNB bude Jakub Seidler. Nahradí Tomáše Holuba

Prezident Petr Pavel se rozhodl k 1. prosinci jmenovat do bankovní rady České národní banky (ČNB) Jakuba Seidlera. Mandát po šesti letech skončí Tomáši Holubovi. Oznámil to odbor komunikace prezidentské kanceláře.

Přečíst článek

Peněženka, ilustrační foto

Banky lákají nové klienty na tisícikorunové odměny

Hned několik bank v Česku vás letos na podzim finančně odmění, pokud splníte jejich podmínky. Nabízejí odměny ve výši až několika tisícikorun. Někde je nabídka zaměřená jen na zbrusu nové klienty, jinde zase musíte být nejen klienty banky, ale i být dostatečně aktivní, abyste na bonus dosáhli. Podívejte se, jaké jsou nyní možnosti, jak si jde trochu přilepšit za to, že si vyzkoušíte služby nové banky.

Přečíst článek

Jiří Kunert, bývalý ředitel Živnostenské banky a UniCredit Bank

Zemřel Jiří Kunert, legenda českého bankovnictví

Po těžké nemoci v jedenasedmdesáti letech odešel bankéř Jiří Kunert. Dlouholetý šéf Živnostenské banky, posléze UniCredit Bank, letitý prezident České bankovní asociace. Kunert byl jednou z klíčových postav tuzemského polistopadového bankovnictví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme