Lihovary čeká v novém roce zdražovaní až o 20 procent
Produkce lihovarů zdraží po novém roce o 15 až 20 procent. Odvětví zasahují zvyšující se ceny energií, protože většina podniků používá při výrobě pálenek plyn. Navíc rostou náklady na výrobu skla, do kterého se destiláty stáčí. Řekl to tajemník Unie destilatérů ČR Jakub Gottwald. Jako jeden z velkých problémů celého odvětví vidí černý trh s pálenkami, který podle něj může být stejně velký jako ten oficiální.
Lihovary, které se v Česku věnují výrobě ovocných destilátů, podle Gottwalda vznikaly často z takzvaných pěstitelských palíren, kde si mohou lidé nechat vypálit alkohol z vlastní sklizně. Naučit se řemeslo trvá poměrně dlouho, doplnil. Sám sleduje hlavně produkci takzvaně řemeslných lihovarů, což jsou spíše menší podniky, které se specializují na ovocné destiláty. V Česku jich je kolem 40.
Trh ovocných destilátů podle něj velmi trpí na černý trh, tedy například domácí palírny a nelegální výroba je stejně rozsáhlá jako oficiální trh. Jako velký problém vidí nedostatečné pravomoci státu a celní správy ho kontrolovat. „Stát to neřeší. Řeší černou palírnu jen, když vybouchne kotel a vyhoří,“ řekl s tím, že zákonné postihy sice existují, ale jsou jen malé a velmi špatně vymahatelné.
Událostí číslo jedna uplynulého týdne bylo zveřejnění amerických ukazatelů inflace, výrobní i spotřebitelské. Data trhy přežvýkaly negativně, a to s vidinou dalšího výrazného růstu sazeb. Klíčový americký index S&P 500 se propadnul pod letošní minima na úrovni 3600 bodů. Co to znamená pro další vývoj burzy? A jaká jsou aktuální data o růstu domácí cenové hladiny?Týden tradera: Letošní rok na burzách? Chce to silné nervy
Money
Destiláty mají vysokou spotřební daň
Černý trh lze podle něj spojit i s tím, že na destiláty je uvalena vysoká spotřební daň - na rozdíl od piva a vína, které takto zdaněné není vůbec, což podle Gottwalda vytváří nesrovnatelné podmínky. Upozornil také na to, že když dodává pálenky do restaurací, musí nejprve složit půl milionu korun kauci a je s tím spojená velká byrokratická zátěž, protože musí vyplňovat pro každý podnik formuláře pro celní správu.
Poznamenal také, že se již objevily pěstitelské palírny, které kvůli růstu nákladů skončily, protože se jim provoz nevyplatil. Lidé a podniky, kteří se věnují ovocným pálenkám, mají také často hlavní zdroj příjmů někde jinde, než v lihovarnictví, dodal.
S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let
Money
Pro oblast ovocných pálenek vidí příležitost v rozvoji produkce pro gastronomii, která je v současnosti ve velkých problémech a potřebuje si udržet hosty. Právě ovocné pálenky mohou podle Gottwalda být zajímavým produktem, protože existuje velké množství druhů, které lze vyrobit. Uvedl, že nejpopulárnější je stále slivovice, velmi populární je také hruškovice.
Unie destilatérů ČR je dobrovolnou stavovskou organizací destilatérů. Sídlo má ve Vizovicích na Zlínsku.
Pokles své životní úrovně vnímá sedm lidí z deseti. Každý druhý Čech začal kupovat levnější zboží. Podle reálných dat Češi omezili výdaje například na oblečení ve prospěch výdajů na jídlo, energie či dopravu. Vyplývá to z dat Banky Creditas o reálných finančních tocích klientů a z průzkumu agentury Ipsos.Průzkum: Životní úroveň klesá. Polovina Čechů musí kupovat levnější zboží
Money
Čtvrtka másla za 65 korun, kilo chleba za 37,50, vejce za 41,30 koruny. Průměrné ceny většiny základních potravin v uplynulém týdnu opět zvedly svá maxima, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Mléko, eidam či vepřová pečeně naopak zaznamenaly mírný pokles, i tak jsou stále vysoko. Důvodem je přetrvávající inflace mající vliv na ceny od energií až po obaly či hnojiva.Máslo za 65 korun. Většina základních potravin opět zdražila
Money
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.