Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: ČNB se inflace nebojí

Lukáš Kovanda: ČNB se inflace nebojí
Profimedia
Lukáš Kovanda

ČNB se inflace nebojí, úrokové sazby snižuje výrazněji, než mnozí čekali. Koruna oslabuje, vrací se nad 25,00 za euro, hypotéky budou levnější.

Reklama

Koruna citelně oslabuje, nad 25,00 za euro, poté, co Česká národní banka snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu. Podstatná část trhu i analytiků čekala redukci jen o 0,25 procentního bodu. Většina bankovní rady ČNB se výraznějšího oživení inflace zjevně nebojí. Kurs koruny k euru naposledy překročil úroveň 25,00 letos 9. května, vyplývá z dat agentury Bloomberg.

Guvernér České národní banky Aleš Michl

ČNB překvapila. Opět snížila základní sazbu

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Sazba se dostala na nejnižší úroveň od počátku dubna 2022. Analytici před jednáním bankovní rady uváděli, že existují argumenty pro snížení sazeb o půl i jen o čtvrt procentního bodu.

Přečíst článek

Ani poměrně svižný růst mezd, ani pokračující inflační tlaky ve segmentu služeb tedy České národní bance nejsou dostatečným důvodem k tomu, aby redukovala své sazby pozvolněji. ČNB také vnímá vývoj ve světě a postoj americké centrální banky a Evropské centrální banky, které navzdory některým předpokladům neupouštějí od signalizace zahájení či pokročení v redukci svých sazeb ještě v letošním roce. Koruna přesto dnes oslabuje, neboť se zhusta čekal opatrnější postup bankovní rady ČNB. Ta ale vnímá problémy spjaté s nepřiměřeně vysokými úrokovými sazbami, jako je horší dostupnost financování firem i domácností, a i na ně reaguje.

Dnešní krok ČNB značí, že by hypotéky v druhém letošním pololetí mohly zlevnit mírně výrazněji, než se předpokládalo. Žádné dramatické zlevnění ale letos už ani tak nečekejme. Základní sazba ČNB by mohla letos klesnout na úroveň 4,00 procent, třebaže redukce sazeb ČNB ve druhém pololetí bude pozvolnější než v tom prvním. Koruna by svoji pouť letoškem měla zakončit na úrovni 24,70 za euro.

Reklama

Rychlý růst mezd znepokojuje centrální bankéře ve střední Evropě

Představitele centrálních bank ve střední Evropě znepokojuje vysoké tempo růstu mezd v regionu, které je výrazně nad průměrem celé Evropské unie. Centrální bankéři se obávají opětovného vzestupu inflace v době, kdy hospodářské oživení ve střední Evropě začíná nabírat na tempu. Ve své dnešní analýze to napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČNB znovu sníží sazby. Kdo chce eura na dovolenou, měl by měnit co nejrychleji

Přečíst článek
Ekonom Národního institutu SYRI a člen NERV Tomáš Havránek

Snížení sazeb je letos vyloučené a v roce následujícím nepravděpodobné, uvedl ekonom Havránek

Přečíst článek
Může dojít k překvapení a ČNB základní sazbu mírně zvýší, soudí analytici.

Může dojít k překvapení a ČNB základní sazbu mírně zvýší, soudí analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme