Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Maďarská ekonomika neroste. Na vině je stagnace té německé

Maďarský ministr hospodářství Márton Nagy
ČTK
 ČTK

Růst maďarské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání blíží nule, varoval maďarský ministr hospodářství Márton Nagy.

Reklama

Zdůvodnil to stagnací ekonomiky v Německu, které je pro Maďarsko největším exportním trhem. Podle agentury Bloomberg se tak ukazuje, že hospodářský pokles Maďarska je hlubší, než se předpokládalo. Nagy zopakoval, že vláda příští rok odhaduje růst ekonomiky na tři až čtyři procenta, což je podle něj konzervativní odhad.

Premiér Viktor Orbán se snaží nastartovat hospodářský růst před volbami plánovanými na rok 2026. Maďarská ekonomika loni klesla, když míra inflace přesáhla v prvním čtvrtletí 25 procent, což byla nejvyšší úroveň v Evropské unii. Letos v září se míra inflace v Maďarsku poprvé od roku 2021 dostala pod tříprocentní cíl maďarské centrální banky.

Peking se ohradil proti kanadským clům na elektromobily, vyzval k jejich zrušení

Česko utrpí šok z elektromobility. O práci přijde až 75 tisíc lidí, spočítal MMF

Přechod na elektromobilitu může v českém automobilovém průmyslu připravit o práci 75 tisíc lidí, varuje Mezinárodní měnový fond ve své nové studii.

Přečíst článek

Ekonomové podle agentury Reuters až dosud očekávali, že maďarská ekonomika ve třetím čtvrtletí vykáže růst meziročně o 1,3 procenta.

Reklama

„Náš vnitřní růst je zajištěn,“ uvedl Nagy na podnikatelské konferenci. „Ale vnější růst na nás nezávisí,“ řekl. „V ekonomice, kde podíl vývozu představuje 80 procent hrubého domácího produktu (HDP) a expozice vůči německé ekonomice je tak silná, je to obtížná otázka,“ dodal.

Vídeňský institut pro mezinárodní ekonomická studia (wiiw) ve svém výhledu uvedl, že přestože některé země střední a východní Evropy výrazně trpí recesí v Německu, jejich ekonomiky rostou mnohem silněji než v eurozóně a tento region ji ekonomicky dohání.

Lukáš Kovanda: Český průmysl dál dusí vysoké úroky. Sevření ale povoluje

Český průmysl je v útlumu už 2,5 roku. I proto výrobní ceny stagnují. Odvětvi by pomohl pokles úrokových sazeb.

Přečíst článek

„Krize v Německu doléhá jako mlýnský kámen na mnoho ekonomik v regionu a omezuje jejich růstové vyhlídky,“ řekl nicméně Richard Grieveson, který je hlavním autorem podzimní prognózy institutu pro 23 zemí v regionu střední a východní Evropy. To se podle institutu projevuje i v klesající výrobě v automobilovém průmyslu, který v Maďarsku podobně jako v České republice a ve Slovinsku tvoří zhruba 15 procent HDP. Propad výroby však probíhá s časovým zpožděním, a proto lze v této oblasti očekávat ještě další potíže, píší autoři prognózy.

Státy Visegrádské čtyřky (V4) Polsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko porostou spolu se Slovinskem v letošním roce v průměru tempem 2,3 procenta. V příštím roce pak jejich ekonomiky zrychlí růst na 3,1 procenta, uvádí wiiw. Pro srovnání - růst zemí eurozóny institut letos odhaduje na 0,4 procenta a příští rok na 1,4 procenta.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Německý kancléř Olaf Scholz

Z Německa stalo „vetešnictví“, kterému hrozí, že bude rozvojovou zemí. Co s tím?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme