Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Majitel kampeličky, ve které měl Fiala uložených 950 tisíc, je po smrti

Petr Fiala
Profimedia

Tragicky skončil osud předsedy Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) Roberta Zelenky, který byl od včerejška pohřešovaný. Server iDNES.cz uvedl, že byl policií nalezen bez známek života. „Muž byl vypátrán bohužel bez známek života,“ uvedla tisková mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová pro web iDNES.cz.

Reklama

Kampelička podle webu Aktuálně fungovala za podivných okolností a nejasností. Pokutu 150 tisíc korun například dostala za porušení povinnosti při dohledu na možné praní špinavých peněz. Letos se do popředí zájmu dostala i kvůli českému premiérovi Petru Fialovi, který v ní měl uložen zhruba milion korun. 

Zelenka trpěl úzkostmi, policie při vyhlášení pátrání předpokládala, že může být v ohrožení života. Muž v pátek ráno odvezl dceru do školy v pražské Troji. Potom odjel svým autem neznámo kam a jeho blízcí o něm od té doby neměli žádné zprávy.

Ropovod Družba, Maďarsko

Fiala: Česko se v příštím roce konečně odřízne od ruské ropy

Česká republika se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení výjimky na dovoz ruské ropy chce premiér Petr Fiala (ODS) požádat ihned poté, co bude dokončen projekt rozšíření italského ropovodu TAL. Práce na něm se nyní naplno rozběhly.

Přečíst článek

Snaha o vyvolání rozruchu

Premiér Petr Fiala (ODS) při únorové schůzi Sněmovny označil rozruch kolem svého vkladu v Podnikatelské družstevní záložně za snahu opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Tehdy prohlásil, že nemá co skrývat, nemá se za co stydět a odmítl, že by se dopustil něčeho nelegálního. Premiér uznal, že jeho jedinou neúmyslnou chybou bylo to, že vklad a z něj vyplývající podíl v záložně opomenul uvést v majetkovém přiznání podle zákona o střetu zájmů, což napravil.

Reklama

Fiala měl v záložně vklad - a tedy i podíl - od června 2015 do listopadu 2020. „Nešlo o nový příjem, nešlo o peníze někoho třetího,“ uvedl v únoru Fiala. „Poslat do jakékoli banky, záložny svoje řádně vydělané peníze není zločin, není to nic nemorálního,“ řekl. Peníze využil na pořízení bytu 2+1 v Brně v roce 2021. Označil to za odpovědnou investici s poukazem na to, že má tři děti. 

Na běžném účtu měl uloženo 950 tisíc korun. Fiala v minulosti nezapsal podíl v kampeličce do majetkového oznámení. Opomenutí zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

Kvůli transakcím záložny podal trestní oznámení podílník záložny Pavel Wurst, uvedl koncem letošního ledna web Seznam Zprávy. Podíl v záložně měli podle něj vedle Fialy i někteří další politici ODS. Opozice žádala vysvětlení a počátkem letošního února se neúspěšně pokusila prosadit mimořádnou schůzi Sněmovny ke kauze Fialova podílu v záložně.

Premiér Petr Fiala (ODS)

Fiala: Reforma penzí už nemůže čekat, musíme udělat první krok

Neudržitelnost penzijního systému představuje podle premiéra Petra Fialy (ODS) zásadní zátěž pro Česko. Je třeba zajistit, aby důchodové pojištění nezkolabovalo, řekl ministerský předseda po zahájení mimořádné sněmovní schůze svolané z koaličního podnětu k úvodnímu kolu debaty o sporných širších změnách v penzích.

Přečíst článek

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš: Nekritizuji pomoc Ukrajině, ale česká muniční iniciativa je jen obří PR akce

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální české muniční iniciativy, kterou vnímá především jako obří PR akci. Babiš to napsal v odpovědi na dopis ministryně obrany Jany Černochové (ODS), ve kterém bývalému premiérovi vyčítala útoky na muniční iniciativu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Veřejný dluh narůstá za Fialovy vlády zhruba stejně rychle jako za covidu

Přečíst článek
Vláda schválila zákon s reformou penzí se zvyšováním věku nad 65 let

Jurečkova reforma penzí prošla. Průměrný důchod má v budoucnu překročit 30 tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme