Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mezinárodní měnový fond zlepšil výhled české ekonomiky

Bankovka v hodnotě 2000 korun
ČTK
 ČTK

Hrubý domácí produkt České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF).

Reklama

Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. V příštím roce měnový fond očekává zvýšení HDP o 2,3 procenta, zatímco v dubnu předpovídal dvouprocentní růst.

Výhled MMF pro letošní růst české ekonomiky je nyní v souladu se srpnovou prognózou českého ministerstva financí. Ohledně příštího roku je ministerstvo stále o trochu optimističtější, HDP se podle jeho srpnové prognózy zvýší o 2,7 procenta.

Nejslabší růst z V4

Česká republika v letošním roce podle nejnovějšího výhledu MMF vykáže nejslabší hospodářský růst ze všech zemí Visegrádské skupiny (V4). V Maďarsku se letos HDP zvýšit podle odhadu měnového fondu o 1,5 procenta, na Slovensku o 2,2 procenta a v Polsku dokonce o tři procenta.

V příštím roce by české hospodářství mělo růst rychleji než slovenská ekonomika, jejíž růst podle MMF zpomalí na 1,9 procenta. Nadále by však mělo Česko v hospodářském růstu zaostávat za Polskem i Maďarskem. V Polsku ekonomika podle MMF vykáže růst o 3,5 procenta a v Maďarsku o 2,9 procenta.

Reklama

Měnový fond rovněž předpověděl, že meziroční růst spotřebitelských cen letos v České republice zpomalí na 2,3 procenta z loňských 10,7 procenta. Na příští rok pak fond počítá s poklesem inflace na dvě procenta, což je cílová úroveň České národní banky (ČNB).

Míra nezaměstnanosti se v České republice podle fondu v letošním roce zvýší na 2,8 procenta z loňských 2,6 procenta. Příští rok podle odhadu MMF klesne a dostane se na 2,5 procenta.

Evropský finanční regulátor by měl získat větší pravomoci

Evropský finanční regulátor by měl získat větší pravomoci. Některé sebere i ČNB

Nová Evropská komise by ráda přenesla část pravomocí národních regulátorů do Paříže, kde sídlí Evropská komise pro dohled nad finančními trhy (ESMA). ČNB by se tomu v omezené míře nebránila.

Přečíst článek

Německý kancléř Olaf Scholz

Čína německý autoprůmysl na kolena nedostane. Už jsme zvládli horší, vzkázal Scholz

Německé automobilky by se neměly bát čínské konkurence v oblasti elektromobilů. Řekl to dnes kancléř Olaf Scholz. Upozornil přitom, že německý automobilový průmysl už se v minulosti vyrovnal s příchodem silné konkurence z Japonska i ze Severní Koreje. Informuje o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Důvěra v českou ekonomiku roste

Lukáš Kovanda: Důvěra v českou ekonomiku roste. Pozitivní impuls mohou dát i povodně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme