Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michael Pupala: Stavební spořitelny budou financovat úspory energií

Michael Pupala, generální ředitel Modré pyramidy
Profimedia
Zdeněk Pečený

Zájem o stavební spoření podle Michaela Pupaly, šéfa Modré pyramidy (MP), neklesá. Budoucnost celého odvětví ale vidí v financování opatření do energetické náročnosti domů a bytů. „Dá se očekávat, že to je produkt, jehož význam bude postupně narůstat,” říká Pupala.

Reklama

Stavební spořitelny a stavební spoření zažívají nelehké období. Přežijí?

Jsme uprostřed evoluční změny celého systému. Celý proces transformace našeho sektoru začal tím, že se všechny stavební spořitelny staly součástí velkých finančních skupin. Záleží na strategii té které skupiny, jakou roli či pozici pro svou stavební spořitelnu zvolí a jak moc ji integruje. My jdeme cestou jednoho centra pro financování bydlení pro celou skupinu KB. 

Jak se to projevuje?

Hledání pozice vůči mateřským bankám se odráží na měnící se skladbě produktového portfolia, zejména v úvěrové oblasti. Zde například dochází k tomu, že z českého trhu se postupně vytrácejí zajištěné úvěry ze stavebního spoření. Stavební spořitelny se nyní zaměřují především na rozvoj nezajištěných úvěrů ze stavebního spoření. To jsou produkty skvělé na investice do rekonstrukcí či do energeticky úsporných opatření. Dá se očekávat, že to je produkt, jehož důležitost bude postupně narůstat.

Reklama

Dušan Kunovský

Dušan Kunovský: Byty se začnou prodávat, jen to bude dražší

Po dvou letech půstu Dušan Kunovský, největší český stavitel bytů, opět vyráží s jarním oživením na trh, aby potvrdil svou pozici jedničky v bytové výstavbě v Praze. Pro letošní rok má plán prodat tisíc bytů. A jak říká, nevidí důvod, aby tento cíl nebyl naplněn.

Přečíst článek

A co spořicí oblast?

Na trhu je vidět, že zájem o stavební spoření neklesá. Dočasný pokles zájmu byl vidět v loňském roce, kdy nebylo jasné, co se bude dít. Když se ale budoucnost vyjasnila, začal zájem opět růst. Letos tomuto trendu mimo jiné také nahrává postupný pokles úrokových sazeb na alternativních spořících produktech. Se započtením snížené státní podpory dosahuje výnos ze stavebního spoření 4 až 4,5 procenta garantovaných po dobu šesti let. Obdobný finanční produkt s garantovanou sazbou v této výši a na tuto dobu prostě nenajdete. Nicméně nově je ve stavebních spořitelnách mimo úvěrových a spořících produktů dostupná nová služba, a tou je dotační poradenství. A zájem klientů o ni dynamicky roste.

Mluvíte o tom, že zájem o stavební spoření roste, protože klesají sazby na spořicích účtech. Nemá ale stavební spoření sloužit k něčemu jinému?

Spoření na stavebko má kromě zajímavého výnosu i další velkou výhodu. Ve chvíli, kdy si stavební spoření založíte, okamžitě získáváte opci na výhodný úvěr, který můžete využít třeba na rekonstrukci vašeho stávajícího bydlení.

Myslíte si, že dotační poradenství tu zůstane napořád? Není to jen krátkodobá záležitost?

V rámci podpisu memoranda mezi AČSS, MF a MŽP jsme se zavázali pomoci státu například urychlit energetickou transformaci českých domácností. Celá řada českých domácností si nemůže dovolit komplexní investici do zateplení a výměny zdroje vytápění, a proto je zcela na místě zvýšení dosažitelnost těchto investic pomocí cílených dotací a také zvýšení dostupnosti odborného dotačního poradenství. Stavební spořitelny poskytují aktuálně dotační poradenství pro všechny dotační tituly v rámci Nové zelené úsporám.

Jak hodnotíte novelu zákonu o spotřebitelském úvěru?

Pozitivem je jasně určená definice, co to jsou účelně vynaložené náklady. Tím bohužel asi končí výčet kladů. Za zásadní problém považuji, že tato stanovená výše zdaleka nepokrývá naše náklady spojené s tím, že dojde k refinancování hypotečního úvěru v době fixace a nám reálně vzniká ztráta. Museli jsme na tuto situací začít reagovat. Prvním viditelným krokem je, že banky u delších fixací musí nově započítat opční prémii pokrývající částečně riziko této ztráty. Proto prostě delší fixace budou dražší. Dokonce fixace delší než 7 let se postupně z trhu vytrácejí. Mimo jiné také z důvodu, že o ně není mezi klienty zájem. Druhou výraznou konsekvencí je, že se bude měnit vztah mezi bankami a zprostředkovateli. Zejména v oblasti motivačních a provizních schémat za zprostředkování hypotečních úvěrů.

Lepší podmínky pro retailové investory. Přinese je nová směrnice EU? Odpovídají právníci

Balíček změn má posílit důvěru retailových investorů v kapitálové trhy a společnosti poskytující finanční služby a umožnit drobným investorům, aby přijímali vhodná investiční rozhodnutí a zároveň u toho byli dostatečně chráněni.

Přečíst článek

Jsou banky, které spolupráci s poradci ukončují, vy zase přistupujete k tomu, že nebudete vyplácet provize za refinancováním během fixace.

Byli jsme první banka na českém trhu, která vyslala jasný signál, že nechceme vyplácet provize nejen zprostředkovatelům, ale i našim vlastním distribučním kanálům za to, když budou aktivně oslovovat klienty jiných bank, aby refinancovali hypotéku v době běžícící fixace. Taková aktivita neprospěje nikomu. Ukončit spolupráci se zprostředkovateli je ale krok, kterým určitě skupina Komerční banky jít nechce. Jen chceme společně s našimi partnery hledat model, kdy zprostředkovatelé budou více podporovat loajalitu klienta vůči mateřské bance.

Přidal se k vám už někdo?

Takový krok, je vždy na obchodním rozhodnutí dané banky či finanční skupiny, tedy čerpám informace pouze z veřejně dostupných zdrojů. Mám povědomí, že skupina ČSOB se vydala obdobným směrem, nicméně zvolila jiný model. Co se týká dalších bank, tak netuším.

Jinak uznáváte, že banky se k loajálním klientům nechovaly tak, aby je motivovaly u nich zůstat? Když nabízely lepší podmínky novým než stávajícím klientům, nelze se  pak divit, že klient jde jinam.

Nedokážu mluvit za všechny banky. U nás ve skupině Komerční banky jsme si uvědomili, co můžeme na našich hypotečních procesech zlepšit, a tato proměna aktuálně probíhá a je výrazná.

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Hned po sametové revoluci se stal federálním ministrem hospodářství, od roku 1992 byl pět let ministrem průmyslu ve vládě Václava Klause. Od roku 2014 byl Vladimír Dlouhý devět let prezidentem Hospodářské komory. Až do loňského května, kdy se rozhodl už dál svůj mandát neobhajovat. Z očí české veřejnosti potom tak trochu zmizel. Nicméně, ve skutečnosti povýšil. Stal se prezidentem celoevropské hospodářské komory, Eurochambres, a v Bruselu lobbuje za evropské firmy. Potkává se s klíčovými evropskými politiky, české politice už se nehodlá věnovat. A už moc nechce chodit ani do médií, je jich přesycen. Pro Newstream udělal výjimku.   

Přečíst článek

Co letos čekáte od realitního a hypotečního trhu?

Co se týče hypotečního trhu, tak se od ledna díváme na trh, který nám ukazuje světlé zítřky. Za první čtvrtletí objem vzrostl o 74 procent, počet úvěrů narostl o 34 procent a průměrná výše úvěru se vrátila ke 3,4 milionu korun. Důvodem oživení jsou klesající sazby a odložená poptávka. Je potřeba se dívat na trend posledních týdnů, kdy pokles sazeb trochu zpomalil. Je to dáno tím, že vnitrobankovní sazby začaly růst. O 25 až 50 bazických bodů. V růstu se odráží riziko importované inflace. To by mohlo vést k tomu, že ČNB se sazbami tak rychle dolů nepůjde, což koneckonců dokládají i komentáře členů bankovní rady po posledním měnovém zasedání. Je možné, že pokles sazeb hypotečních úvěrů se zpomalí, ale bude pokračovat v poklesu. Jestli skončíme z pohledu celkového objemu uzavřených hypoték letos na úrovni roku 2022, tedy zhruba 200 miliard, to ještě uvidíme.

A co ten realitní trh?

Ruku v ruce s tím, jak se zvyšuje aktivita na hypotečním trhu, tak se zvyšuje počet transakcí na nemovitostním trhu. Ale tím, jak se zvyšuje poptávka při konstantní nabídce, to znamená, že ceny na realitním trhu půjdou nahoru. Dostupnost vlastnického bydlení se nezlepší, pokud se nezačne rychleji stavět. Na trhu je navíc vidět další trend. Objevují se tam „ležáky“, což jsou ty energeticky neúsporné nemovitosti, které nikdo nechce a majitelé zatím nepochopili, že budou muset dát slevu, aby to prodali.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Přečíst článek
Vlastníci bytů vyždímali nájemníky. Ceny nájmů přestávají růst

Dalibor Martínek: Vlastníci bytů vyždímali nájemníky. Ceny nájmů přestávají růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme