Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Michelin bude i v Česku. Desítky milionů za pozice ve slavném gastroprůvodci zaplatí stát

Takzvaná michelinská hvězda pro nejlepší restaurace.
Profimedia.cz
 ČTK

Vláda se rozhodla zaplatit poplatek společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. Je to nástroj, jak Česko propagovat v zahraničí, řekl po jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Reklama

V lednu server Seznam Zprávy uvedl, že firma požaduje za tři roky deset milionů korun. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v úterý sdělil, že jde o výrazně vyšší částku, než se objevuje v médiích. Podle Hospodářských novin by se mělo jednat o 54 milionů za pět let.

La Degustation Bohême Bourgeoise je jedna ze dvou restaurací v Česku s michelinskou hvězdou.

Chcete v Česku michelinskou hvězdu? Zaplaťte miliony, jinak máte smůlu, říká Michelin

Česko by mohlo přijít o restaurace s michelinskou hvězdou, nově totiž musí jednotlivé země společnosti Michelin platit poplatek deset milionů korun za tři roky. Firma Michelin, která vydává průvodce od roku 1900, plánuje uzavřít smlouvy se státními agenturami, aby ho pomohly financovat. V Česku je to agentura CzechTourism, definitivní rozhodnutí, zda stát částku zaplatí, ale záleží na ministerstvu pro místní rozvoj. Píše o tom server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Některé restaurace v Česku sbírají podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu s výzvou, aby stát poplatek zaplatil. Akci podporují špičky českého gastrobyznysu včetně Zdeňka Pohlreicha, Jana Punčocháře nebo Jana Knedly, napsal oborový on-line magazín VisitChef. Autoři dopisu míní, že zařazení ČR do průvodce podporuje gastroturismus, je marketingovou podporou pro Česko po celém světě a má reálný potenciál přivést turisty do regionů.

Investice se rychle vrátí, míní ministr

Vláda se podle Kupky do projektu rozhodla vstoupit. Bartoš dnes představil analýzu toho, jak zahraniční turisté v Česku utrácejí peníze. „Útrata za gastronomické služby představuje v mnoha případech více než 30 procent z jejich celkové útraty," poznamenal Kupka.

Reklama

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: I michelinští kuchaři umějí zklamat

Nedávno jsme s přáteli v jednom novém pražském hotelu zaplatili 14 tisíc korun za večeři ve čtyřech. Degustační menu připravil hostující londýnský šéfkuchař, jež má jednu hvězdu od slavného průvodce Michelin. Ještě teď mě pálí kapsa a na jazyku cítím pachuť celkem nic moc jídla, o trapné obsluze nemluvě. Ale pěkně popořádku.

Přečíst článek

Zařazení do průvodce považuje za jeden z nástrojů, jak lze přispět k návratu turistů do Česka po koronavirové krizi. Finance do toho vložené se podle Kupky velmi rychle Česku vrátí.

Zařazení do průvodce považuji za jeden z nástrojů, jak lze přispět k návratu turistů do Česka po koronavirové krizi," řekl po jednání kabinetu ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

Společnost Michelin loni změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí. Michelinskou hvězdu dostala před 15 lety jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, předloni jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois. V loňském roce Michelin doporučení pro Česko nevydal.

Zlatým kuchařem roku 2022 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Marek Fichtner (Červený jelen)

GALERIE: Kdo jsou nejlepší čeští kuchaři. Anketu Zlatý kuchař 2022 ovládl Fichtner z restaurace Červený jelen

Po tříleté pauze, vyvolané pandemií covidu, vyhlásil časopis Gastro & Hotel anketu Zlatý kuchař 2022, ve které odborníci a veřejnost vybrali nové krále české gastronomie. V hlavní kategorii Zlatý kuchař roku 2022 zvítězil šéfkuchař Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Krom nejlepšího kuchaře se volilo také v dalších kategoriích, a to Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář a Hvězda street foodu. 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

La Degustation Bohême Bourgeoise je jedna ze dvou restaurací v Česku s michelinskou hvězdou.

Chcete v Česku michelinskou hvězdu? Zaplaťte miliony, jinak máte smůlu, říká Michelin

Přečíst článek
Steak ze svíčkové

Skvělé jídlo i pití. Restaurace Seasons sází na cenově dostupný fine dining

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme