Milovníci kávy se musí připravit na razantní zdražování

Cena kávy letí nahoru. Může za to malá úroda v Brazílii i problémy s její lodní přepravou z Vietnamu. Tíži zdražování ponesou zákazníci v kavárnách i obchodech.
Problémům s nedostatkem kávy odrůdy arabika, která tvoří více než polovinu produkce, čelí celý svět. A kromě nižších výnosů z úrody, které způsobilo počasí, nárůst ceny ovlivňují i problémy s přetížením lodní přepravy.
„Nejde jen o krátkodobé obtíže, ale něco, co budeme muset řešit i v budoucích letech,“ uvedla pro server agentury Bloomberg Kona Haqueová, analytička v londýnské společnosti ED&F, která se zabývá prodejem komodit.
I na dvaceti metrech čtverečních se dá plnohodnotně a stylově bydlet. Koncept architektonického studia Neuhäusl Hunal je toho důkazem.
Bydlet se dá i na 20 metrech. Radikální architektonické řešení vyšlo na 800 tisíc
Enjoy
Zdražení už oznámila například pražírna Nestlé patřící do izraelské Strauss Group s tím, že tento nárůst se propíše i do koncové ceny. Ke zdražení byla firma nucena podle Haqueová přistoupit nejenom kvůli zvýšení nákladů na nákup kávových zrn.
„Pražírny se potýkají i s vyššími mzdovými náklady a vyšší cenami energií,“ dodala.
Zdražuje i robusta
Cena arabiky dosud vzrostla téměř o 80 procent a podle analytiků bude ještě hůř, a to kvůli velmi špatné úrodě v Brazílii, která je jejím největším světovým producentem.
Podražila i robusta. Ne však tak razantně, asi o polovinu méně než arabika. Čímž se stává pro obchodníky a pražírny stále atraktivnější. Jde o levnější variantu, která obsahuje více kofeinu, který jí dodává hořkou chuť a využívá se hlavně v instantních kávách.
Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se rozhodla, že své akcie příští měsíc stáhne z Londýnské akciové burzy (LSE). Důvod? Nízký objem obchodů, který neospravedlňuje náklady spojené s přítomností na LSE. S akciemi Ryanairu se obchoduje i na burze v Dublinu. Ryanair se stane první velkou společností, která ze svého odchodu viní brexit.
Ryanair se kvůli brexitu stáhne z burzy v Londýně. Nevyplácí se mu to
Zprávy z firem
Existuje mnoho kaváren a společností, které využívají výhradně jednu nebo druhou odrůdu, naopak další vyžívají směs obou k vytvoření specifické chuti. Zatímco arabika je sladší a obvykle se používá pro přípravu cappuccina nebo latté, tak z robusty dělají v Itálii espresso.
Problémy s dopravou z Vietnamu zdraží kávu
Zatímco v případě dražší odrůdy – arabiky – stojí za razantním nárůstem ceny špatná sezóna, v případě robusty se do ceny, za níž se obchoduje, propisují hlavně problémy s lodní dopravou.
Vietnam, největší exportér robusty, sice předpovídá pro letošek velmi dobrou úrodu, cenu komodity ale v tomto případě prodraží náklady na export. Jak ale uvádí Bloomberg, jde v tomto případě jen o krátkodobý problém a je jen otázkou času, než velká úroda robusty zaplaví trh.
Barokní komplex broumovského kláštera se postupně mění a revitalizuje. Naposledy přibyla do jižního křídla kláštera restaurace U Tří růží, kterou navrhlo studio ADR.
Klášterní hostinec v Broumově láká na barokní klenby i původní podlahu
Enjoy
Zda si zákazníci zvyknout využívat tento typ kávy je ale otázkou a podle malého průzkumu Bloombergu to zatím nevypadá, že by návštěvníci prémiových kaváren v Londýně byli ochotni měnit zvyky a přejít na pití levnější robusty.
Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují a následují tak trend ze zahraničí. Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. K hlavním důvodům patří mimo jiné rychle rostoucí ceny energií, pohonných hmot obalů a obecně vysoká inflace a nedostatek pracovníků. A co hůře – levněji jen tak hned nebude. Třeba největší potravinářsko-zemědělský subjekt v Česku, skupina Agrofert, od ledna zdraží produkci až o patnáct procent.
Kilo másla přes dvě stě. Ceny základních potravin jsou na maximech – a bude hůř
Money
Dvě pražské restaurace obhájily Michelinskou hvězdu. Kromě Fieldu Radka Kašpárka a La Degustation Bohême Bourgeoise ze sítě Ambiente se další tuzemské restaurace v prestižním gastronomickém průvodci neobjevily.
Michelin ve stínu pandemie: Kratší menu a místo turistů Češi
Enjoy
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.