Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mrazy zdražily jablka. Jejich cena vzrostla téměř dvojnásobně

Moštových jablek je i kvůli mrazům málo, jejich cena vzrostla téměř dvojnásobně
ČTK
 ČTK

Jablek na moštové a průmyslové zpracování je letos v Evropě kvůli mrazům velmi málo.

Reklama

Jejich cena při takzvaném kamionovém výkupu od velkopěstitelů vzrostla proti minulých letům téměř dvojnásobně na nynějších zhruba 6,50 koruny za kilogram ze tří až čtyř korun v minulých letech. V nedostatku se projevilo i to, že pěstitelé v Polsku a dalších státech zlikvidovali přestárlé sady, z nichž šla moštová jablka na průmyslové zpracování, uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Jarní mrazy srazily úrodu především v hlavních producentských oblastech moštových jablek, tedy v Polsku, Česku, Maďarsku, Rumunsku. „Navíc hlavně v Polsku a také u nás významně ubylo přestárlých sadů, z nichž šla jablka na zpracování,“ řekl Ludvík. Ve vysoké ceně moštových jablek se podle něj odrážejí i rekordně vysoké ceny pomerančového koncentrátu, který je spolu s jablečným koncentrátem důležitou surovinou do různých produktů.

Lesklokorka lesklá

Biohacking: Houba reishi má blahodárný vliv na lidské zdraví. Pomoci může i v boji s rakovinou

Medicinální houby jsou součástí východní medicíny po tisíciletí. V naší západní kultuře jsme zvyklí spíše chutné druhy hub konzumovat jako potravinu. Dnes houby sbíráme či i pěstujeme pro jejich kulinářské využití, ale můžeme je také používat jako léčivé prostředky. Jedna z těch nejznámějších a nejpoužívanějších medicínských hub je reishi, neboli lesklokorka lesklá.

Přečíst článek

Moštová jablka z Česka končí především ve zpracovnách v Německu. Ročně se z Česka v minulých letech vyváželo kolem 30 tisíc tun jablek, dalších zhruba 30 tisíc tun jablek se zpracovalo v ČR. Letos však budou tyto hodnoty násobně nižší, protože celková sklizeň jablek se v Česku kvůli mrazům očekává na úrovni pouhých 23 tisíc tun, tedy na pětině obvyklé sklizně.

Reklama

Proti minulosti v Česku ubylo drobného výkupu padaných jablek od malopěstitelů či sběračů v alejích u cest. „Dřívější masová záležitost, kdy výkupní kontejner stával v každé druhé vesnici, se po covidu již neobnovila. I proto, že výrazně vzrostly náklady spojené s výkupem a dopravou,“ uvedl Ludvík. Řada firem ve výkupu v drobném pokračuje.

Výkup jablek

Moštová jablka se letos chystá vykupovat například jihočeská společnost ZEO Trade. Podle sdělení na svém webu hodlá od 9. září otevřít 30 výkupen v Jihočeském, Plzeňském, Středočeském kraji a v Kraji Vysočina. Inzeruje výkupní cenu tři koruny za kilogram. Již v srpnu zahájily výkupy Moštárna Louny, firma Drda-Agro ze Slušovic nebo firma Harbecar z Havlíčkova Brodu. Ta nabízí cenu 3,50 koruny za kilogram. V minulých letech se ceny v drobném výkupu pohybovaly přibližně od jedné do dvou korun za kilogram.

Sklizeň konzumních jablek v ČR začala zhruba v polovině srpna na jižní Moravě, které byla mrazy zasažena méně než české kraje. Kvůli urychlené vegetaci česáči na Moravě vyrazili do sadů o dva až tři týdny dříve než obvykle. „Naplno se nyní na Moravě sklízí odrůda Gala a začala sklizeň odrůdy Golden Delicious,“ řekl Ludvík. Předpokládá, že do konce druhé dekády v září bude většina jablek na Moravě sklizená.

Lukáš Kovanda: Nenechte se mýlit, Česko není rájem levných potravin, jak se snaží prezentovat premiér

Potraviny v Česku jsou stále o desítky procent dražší než během roku 2021, tedy před nástupem inflační vlny. Klesají nyní nejrychleji v EU, neboť předtím stoupaly v rámci EU výrazně nadprůměrně.

Přečíst článek

V Čechách bude úroda minimální, některé sady ovocnáři ani česat nebudou. „Při úrodě do pěti či deseti procent nemá smysl, aby brigádník v sadu hledal jablko. Náklady na sklizeň by převýšily hodnotu jablek,“ uvedl Ludvík. Například ve středních Čechách se letos čeká propad sklizně z loňských 33 200 tun na 2800 tun.

Evropská komise už dříve přislíbila, že poskytne českým ovocnářům mimořádnou pomoc ve výši 15 milionů eur (zhruba 380 milionů korun), stát přidá 100 milionů korun. Žádosti začne ministerstvo zemědělství přijímat v září. Podle Ovocnářské unie umožní podpora českým ovocnářům přežít, založit v roce 2025 na novou úrodu a udržet rozsah ovocnářského sektoru v ČR.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pomerančový džus

Pomerančový džus jen pro bohaté? Cena kontraktů dosáhla historického maxima

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme