Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na jih Moravy se valí staletá voda, Brno před ní není chráněno

Jihomoravské obce se musí připravit na stoletou vodu, Brno před ní chráněno není
ČTK
 ČTK

Jihomoravské obce se musí připravit na stoletou vodu a aktivovat své povodňové plány. Například Brno, kde se protipovodňová opatření budují, před ní ale nyní chráněno není, řekl ředitel pro správu Povodí Moravy Antonín Tůma.

Reklama

Z Brněnské přehrady již nyní vodohospodáři odpouští maximum. Lze očekávat, že voda bude i přepadat. Druhé a třetí stupně povodňové aktivity způsobené počasím očekává Povodí Moravy v horních částech v sobotu, v nižších v noci na neděli. Zatím zvýšené stupně způsobuje řízený odtok z nádrží.

FOTOGALERIE: Vodohospodáři snižují hladinu Brněnské přehrady

Povodí Moravy pokračuje v upouštění vodních děl, aby mohly zachytit očekávané povodňové průtoky. Aktuální volný objem v nádržích je podle Tůmy téměř 200 milionů metrů krychlových. Na základě předpovědí se ale vodu v nádržích zřejmě zachytit nepodaří. „Snížíme a oddálíme kulminaci, abychom se připravili. Stoprocentně ale budou dosaženy třetí stupně. Veřejnost to musí brát vážně, uvolňovat záplavová území a připravit se na stoletou vodu,“ sdělil Tůma. Dodal, že Brno před ní chráněno není a voda se bude rozlévat ze Svratky a Svitavy.

Reklama

FOTOGALERIE: Brněnské městské části se připravují na zvýšení hladiny Svitavy i Svratky

Ochrana se teprve buduje

V Brně se komplexní protipovodňová ochrana teprve buduje. V současnosti není před účinky povodní ochráněna podstatná část zástavby města. Je to území o rozloze asi deseti kilometrů čtverečních, kde žije okolo 24 tisíc lidí. V celém Brně žije zhruba 400 tisíc obyvatel.

Odtoky budou vodohospodáři dál zvyšovat podle potřeby, z Vranova například z 85 metrů krychlových za sekundu na 100 až 110. Z Brněnské přehrady už nyní ale odpouští téměř 60 metrů krychlových za sekundu, což je maximum spodní výpusti.

Od tornáda na jihu Moravy uplynuly tři roky

Tornádo na Moravě varovalo málo. Třetina obytných domů v Česku zůstává stále bez pojistky

Od katastrofálního tornáda, které na jižní Moravě srovnalo se zemí několik obcí, letos v létě uplynuly tři roky. Pojišťovny následně zaznamenaly zvýšený zájem lidí o změny pojistek svých nemovitostí. „Po moravské katastrofě poučení nastalo, ale stále existují odmítači pojistného, kteří si myslí, že jim po případné katastrofě pomůže stát. Jsou problémem celého trhu,“ uvedl manažer pojišťovny Generali Josef Hrdý. 

Přečíst článek

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) svolal na odpoledne jednání se starosty obcí s rozšířenou působností. „Prognózy ukazují, že může přijít stoletá voda, podle pozitivnějších padesátiletá. Z hlediska rozlivu je to ale v podstatě stejné. Musíme se na to připravit a obce musí postupovat podle svých povodňových plánů,“ řekl.

Hasiči budou dále pokračovat v pytlování. Vedle toho také zasahují u událostí v souvislosti s počasím. Ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán sdělil, že za čtvrtek evidují 40 událostí a k dnešní 8:00 bylo zásahů 18. Nejvíce jich bylo na Blanensku, Brněnsku a v Brně.

Čechům hrozí povodně a škody za více než 200 miliard

Čechům hrozí povodně a škody za více než 200 miliard. Pojištění však stále podceňují

Povodně z let 2002 a 1997 představují vůbec nejnákladnější živelní pojistné události v historii České republiky. Jde zároveň o jediné dvě pojistné události, které způsobily pojištěnou škodu ve výši deseti miliard korun u více.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun

Opava pod vodou. Škody po záplavách jsou v miliardách korun, uvedl tamní primátor

Přečíst článek
Povodně v Česku

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne. Hrozbou je „nerůst“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme