Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Západ to nejde, ruští oligarchové berou útokem reality v Dubaji

Slavný uměle vytvořený obytný ostrov Palm Džumeira v Dubaji.
giggel / Creative Commons / CC BY 3.0
Dušan Kütner
duk

Riviéra, Londýn či alpské stráně jsou jim odepřeny, nejbohatší ruští oligarchové proto po vyhlášení protiruských sankcí vzali ztečí realitní trh v Dubaji. Nákup nemovitostí v ikoně Blízkého východu za první čtvrtletí z jejich strany stoupl o dvě třetiny, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Realitní nákupy movitých Rusů v Dubaji vzrostly od ledna do března meziročně o 67 procent, uvedl Bloomberg s odkazem na statistiky realitní společnosti Betterhomes se sídlem v Dubaji. V žebříčku podle národnosti kupců sestaveném realitní agenturou se tak Rusové vyšplhali na páté místo, o dvě příčky výše než před rokem. Kolik celkově ruští oligarchové za nemovitosti v Dubaji utratili, ale neuvedla.

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka

Turecko pružně reaguje: Láká ruské oligarchy a jejich peníze

Ruští oligarchové hledají útočiště před západními sankcemi. Kromě Dubaje je vítá i Turecko. Obě dvě země ale deklarují, že vše musí probíhat "v souladu s mezinárodním právem".

Přečíst článek

Je to nejnovější důkaz o tom, že Rusové investují do nemovitostí v obchodním centru Perského zálivu, protože ruský národ čelí stále přísnějším sankcím kvůli své invazi na Ukrajinu, tvrdí Bloomberg.

Mezi těmi, kteří prozkoumávali trh, byl i majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič. Magnát s dlouhodobými vazbami na prezidenta Vladimira Putina se snažil vystupovat jako prostředník v mírových jednáních mezi Kyjevem a Moskvou, od zařazení na sankční seznamy EU a Velké Británie jej to ale neochránilo.

Reklama

Žebříček kupců nemovitostí v Dubaji podle národnosti:

  V. Británie Indie Itálie Kanada Rusko
2019 3. 1. 5. 8. 9.
2020 4. 1. 2. 8. 7.
2021 2. 1. 3. 6. 7.
2022 1. 2. 3 4. 5.

pramen: Bloomberg, Betterhomes, údaje za rok 2022 jsou za první čtvrtletí

Bohatí ruští zákazníci chtějí z větší části prémiové výhledy na pláž,“ řekl Bloombergu generální ředitel Betterhomes Ryan Mahoney. Mezi oblíbené čtvrti patří dubajský slavný uměle vytvořený ostrov Palm Džumeira, kde jsou ke koupi nemovitosti v hodnotě mnoha milionů dolarů.

„Rusové byli vždy součástí trhu Spojených arabských emirátů,“ řekl Mahoney, byť nedávný nárůst kupců začíná nízkou základnou. V roce 2019 ale patřilo Rusům deváté místo podle národností, poté sedmé a nyní páté.

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Pro dosavadní majitele dubajských nemovitostí je to ovšem dobrá zpráva. Trh s nemovitostmi, který tvoří zhruba třetinu dubajské ekonomiky, se zotavuje ze sedmiletého propadu, který vyvrcholil exodem zahraničních pracovníků během pandemie.

Nyní se město ukázalo jako jedna z oblíbených destinací nejen pro Rusy, ale i pro některé mezinárodní firmy včetně Goldman Sachs, které se snaží přemístit zaměstnance z Ruska, v němž kvůli ruské invazi na Ukrajinu končí s byznysem. 

Celkový počet transakcí během prvních tří měsíců letošního roku činil podle Betterhomes téměř 18 tisíc s hodnotou prodeje asi 11,7 miliardy dolarů (asi 263 miliard korun) ve srovnání s přibližně 10 tisíci prodeji ve stejném období loňského roku. Dubaj také zaznamenala během čtvrtletí rekordní prodej jediného soukromého domu v hodnotě v přepočtu za 1,73 miliardy korun.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta dál skokově zdražují. Dílem je to vinou Saúdů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme