Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nadešel čas. Powell oznámil, že se Fed chystá snížit úrokové sazby, trhy letí vzhůru

Jerome Powell
ČTK

Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell na sympoziu centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole uvedl, že se chystá snižování úrokových sazeb. Server CNBC uvádí, že Powell zatím neuvedl kdy by se tak mělo stát.

Reklama

„Nadešel čas, aby se politika přizpůsobila,“ řekl šéf centrální banky ve svém dlouho očekávaném projevu. „Směr cesty je jasný a načasování a tempo snižování sazeb bude záviset na příchozích datech, vyvíjejícím se výhledu a rovnováze rizik,“ doplnil Powell

Powell se v projevu zaměřil zejména na ohlédnutí za tím, co způsobilo inflaci, která vedla k sérii 13 zvýšení sazeb za sebou. A to od března 2022 do července 2023. V oblasti inflace však zaznamenal pokrok. „S přiměřeným omezením restriktivní politiky máme dobrý důvod se domnívat, že se ekonomika dostane zpět k dvouprocentní inflaci a zároveň dokáže udržet silný trh práce,“ dodal.

„Trh práce již není přehřátý a podmínky jsou nyní méně napjaté než ty, které panovaly před pandemií,“ řekl dále šéf Fedu. „Uděláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že trh práce bude silný,“ doplnil.

Poučení z pandemie

Powell následně uvedl, že měnová politika se teď musí přizpůsobit vývoji ekonomické situace. Zdůraznil, že poslední roky byly mimořádné především kvůli bezprecedentní globální pandemii. „Pandemická ekonomika se ukázala být nepodobná jakékoliv jiné, z tohoto výjimečného období se musíme ještě hodně poučit,“ dodal.

Reklama

Šéf Fedu se také přihlásil k závazku revidovat zásady měnové politiky každých pět let a změny provádět na základě důkladného veřejného přezkumu. „Až tento proces koncem letošního roku zahájíme, budeme otevřeni kritice a novým nápadům. Zároveň zachováme silné stránky našeho rámce,“ řekl Powell.

Projev na sympoziu v Jackson Hole analytici i ekonomové pozorně sledovali právě proto, že trh čekal, zda Powell naznačí rozsah snížení sazeb v září, a zda bude v jejich snižování pokračovat na každém z dalších zasedání do konce roku. 

Trhy v reakci na projev posílily. Například Index Dow vzrostl o téměř 400 bodů. Vzhůru letí i index S&P, který kolem 17:00 vykazoval 5 617 bodů. Přiblížil se tak rekordním hodnotám.

Lukáš Kovanda: Čína hrozí EU odvetou. Bát by se měli hlavně čeští zemědělci

Peking zahajuje vyšetřování dotační podpory mlékárenskému průmyslu v EU. Speciálně se při tom zaměří na osm zemí, včetně Česka. Výsledkem by mohlo být uvalení nových cel a snížení výkupních cen českých zemědělců.

Přečíst článek

Výroba elektromobilu Audi e-tron

Polsko v očích Němců stoupá. Za první pololetí tam vyvezli více zboží než do Číny

Němečtí exportéři vyvezli v prvním pololetí více zboží do Polska než do Číny. Meziročně se export do Polska v prvních šesti měsících roku zvýšil o 4,6 procenta na 48,4 miliardy eur (1,2 bilionu korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme