Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Napětí na Blízkém východě škodí Izraeli. Agentura Fitch zemi snížila rating

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
ČTK
 ČTK

Ratingová agentura Fitch snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Izraele o jeden stupeň na známku A. Důvodem je zhoršení geopolitických rizik kvůli pokračování války v Pásmu Gazy. Hodnocení dluhu země zůstalo v pásmu střední vyšší kvalita, výhled ratingu je však negativní, což znamená, že by se mohl dále snížit, uvedla agentura Reuters.

Reklama

„Izraelská ekonomika je silná a funguje velmi dobře. Snížení ratingu je důsledkem toho, že se Izrael na několika frontách potýká s válkou, která je mu vnucena,“ uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Očekává, že po vítězství Izraele ve válce bude rating opět zvýšen.

Válku v Pásmu Gazy vyvolal 7. října útok teroristické skupiny Hamás, která v oblasti vládne, na jižní Izrael s přibližně 1200 oběťmi. Následná operace izraelských sil si již vyžádala desetitisíce mrtvých a přerostla v humanitární krizi.

„Podle našeho názoru může konflikt v Gaze trvat až do roku 2025 a existuje riziko jeho rozšíření na další fronty,“ uvedl Fitch v prohlášení.

„Snížení ratingu kvůli válce a geopolitickým rizikům, která z ní vyplývají, je přirozené,“ reagoval na síti X na oznámení izraelský ministr financí Becalel Smotrič.

Reklama

Guvernér Minnesoty Tim Walz

Kdo je viceprezidentský kandidát Tim Walz? Zkušený guvernér i „tatík ze středozápadu“

Kamale Harrisové bude v prezidentských volbách krýt záda šedesátiletý Tim Walz, úspěšný progresivní guvernér z Minnesoty, který umí porážet republikány v jejich prostředí.

Přečíst článek

Obavy, že konflikt v Pásmu Gazy by mohl přerůst v širší válku na Blízkém východě se vystupňovaly po zabití důležitých představitelů Hamásu a Hizballáhu Izraelem. Izraelský šekel v pondělí klesl vůči dolaru o 1,7 procenta a akcie v Tel Avivu oslabily o jedno procento, protože investoři se obávají možného přímého íránského útoku na Izrael.

Zvýšené napětí mezi Izraelem a Íránem a jeho spojenci by mohlo znamenat značné vojenské výdaje, zničení infrastruktury a poškození hospodářské činnosti a investic, uvedl Fitch. Očekává, že izraelská vláda trvale zvýší vojenské výdaje.

„Veřejné finance byly narušeny a v roce 2024 očekáváme rozpočtový deficit 7,8 procenta HDP a dluh ve střednědobém horizontu zůstane nad 70 procenty HDP,“ uvedl Fitch. Předpověděl, že dluh země bude mít rostoucí tendenci i po roce 2025 pokud budou pokračovat vyšší vojenské výdaje a nejistota v ekonomice.

Donald Trump

Trump: Rusko by nikdy nenapadlo Ukrajinu, kdybych byl prezidentem

Živě přenášený rozhovor republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa s miliardářem Elonem Muskem na sociální síti X provázely technické problémy a musel být o bezmála 45 minut odložen. Podle Muska šlo o takzvaný DDoS útok. Trump po opožděném startu líčil svůj pohled na atentát, při němž ho minulý měsíc střelec zasáhl do ucha. Řekl také, že Rusko by nikdy nenapadlo Ukrajinu, kdyby byl prezidentem.

Přečíst článek

V červenci rozpočtový deficit Izraele činil 8,1 procenta HDP. Smotrič ale vyjádřil přesvědčení, že se schodek do konce roku vrátí k cílové hodnotě 6,6 procenta HDP stanovené pro letošní rok. Už také začaly předběžné diskuse o státním rozpočtu na rok 2025 a podle Smotriče bude schválen zodpovědný rozpočet, který podpoří válku a zároveň zachová fiskální rámce.

Rating Izraele snížili i ostatní

V letošním roce už snížily rating Izraele také agentury Moody's a S&P Global. Obě své rozhodnutí zdůvodnily zvýšenými geopolitickými riziky.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Nová válka na obzoru. Střet mezi Izraelem a Hizballáhem se blíží, tvrdí američtí zpravodajci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme