Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návrat do reality. Letiště Praha obnovilo běžný provoz s funkčním systémem

Ilustrační foto
Profimedia.cz
 ČTK

Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci, kterých se dotkl páteční celosvětový výpadek odbavovacího systému GoNow, fungují ve standardním režimu. Oznámila ředitelka komunikace pražského letiště Eva Krejčí. Cestující nicméně upozorňuje, aby sledovali svůj let na webu s přehledem letů. V běžném režimu už některé společnosti fungovaly v pátek večer, kdy odbavovací systém postupně nabíhal. V pátek bylo na Letišti Václava Havla Praha zrušeno 12 příletů a 13 odletů, zpoždění mělo 83 příletů a 113 odletů.

Reklama

Odbavovací systém GoNow, který celosvětový výpadek postihl, používají aerolinky Eurowings, Flynas, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling a Wizz Air.

Na příletu mělo zpoždění delší než půl hodiny 83 letů, průměrně šlo o 111 minut. Nejdéle, a to skoro o šest hodin, byl zpožděný let z letiště Londýn - Luton. Na odletu se o více než půl hodiny zpozdilo 113 letů, průměrné zpoždění činilo 116 minut. Nejdéle cestující čekali na odlet do Katánie, zdrželi se o 11 a půl hodiny. Důvodem zpoždění byl výpadek odbavovacího systému, ale také situace na ostatních letištích a přetíženost letového prostoru. Kvůli výpadku museli dopravci v pátek odbavovat cestující alternativními způsoby, odbavení bylo pomalejší a lety se zpožďovaly. Provoz letiště ale nebyl přerušen.

Globální problém

Globální výpadek IT služeb se systémem Windows od společnosti Microsoft působil na pražském letišti problémy od pátečního rána. Zrušený byl třeba odlet Delty Delty Air Lines do New Yorku. Další česká letiště kromě Prahy problém s odbavovacími systémy neměla. Problém s odbavovacími systémy postihl letiště po celém světě.

Celosvětový výpadek IT služeb se systémem Windows od společnosti Microsoft způsobila nepovedená aktualizace softwaru od kyberbezpečnostní firmy CrowdStrike. V Česku kvůli němu byla uzavřena například většina BENU lékáren. Nedostupné byly také služby pojišťoven Allianz a Generali ČS.

Reklama

Největší výpadek IT v dějinách zanechává svět v šoku. Hluboce nás to mrzí, omlouvá se viník

Šéf kyberbezpečnostní firmy Crowdstrike George Kurtz se v rozhovoru odvysílaném americkou televizí NBC News omluvil za globální výpadek počítačových systémů, který způsobila aktualizace softwaru jeho společnosti na systémech Windows.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Microsoft do svého vyhledávače Bing zapojil umělou inteligenci. Recenzenti jsou nadšeni

Vyhledávání už nebude jako dřív. Bing s umělou inteligencí může rozbít dominanci Googlu, míní experti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme