Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návrat řeckých bank k normálnosti. Po 16 letech mohou obnovit výplatu dividend

Řecké banky dostaly po 16 letech povolení obnovit výplatu dividend
iStock
 ČTK

Evropská centrální banka (ECB) schválila žádost čtyřem největším řeckým bankám, aby mohly obnovit výplatu dividend. Banky ji zastavily před 16 lety v době dluhové krize. Povolení je další známkou oživení bankovního sektoru a ekonomiky země, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Řecko se v roce 2009 stalo epicentrem dluhové krize. Podařilo se mu však dostat z problémů po třech velkých záchranných balíčcích a přísných úsporných opatřeních, která zahrnovala rekapitalizaci a zestátnění velkých bank v zemi.

Čtyři banky dohromady loni vykázaly zisk zhruba 3,5 miliardy eur (86,2 miliardy korun). Podpořily ho vysoké úrokové sazby a silný ekonomický růst.

„Souhlas dohledu s obnovením výplaty dividend je posledním razítkem pro plný návrat bank k normálnosti,“ uvedl generální ředitel Alpha Bank Vasilis Psaltis.

Eurobank, což je největší banka v Řecku podle tržní kapitalizace, vyplatí na dividendách 342 milionů eur. To odpovídá zhruba 30 procentům čistého zisku za loňský rok. National Bank plánuje vyplatit 332 milionů eur, což je rovněž 30 procent zisku. Alpha Bank dostala povolení vyplatit na dividendách 122 milionů eur, zatímco Piraeus Bank plánuje vyplatit 79 milionů eur.

Reklama

Bankám také v posledních letech prudce klesl podíl nesplácených úvěrů. Nyní je pod šesti procenty celkového objemu poskytnutých úvěrů, v roce 2016 činil 45 procent.

Řecko loni opět získalo rating v investičním pásmu. Očekává se, že řecká ekonomika letos vzroste o 2,5 procenta. Výrazně tak překoná průměr eurozóny, který podle některých prognóz dosáhne 0,8 procenta.

Třetina Čechů ukládá peníze do nemovitostí, i těch v cizině

Důvodem, proč se Češi poohlížejí po nemovitostech v zahraničí, je často přijatelnější pořizovací cena domů a bytů, než jaká je v ČR. Nejvíce se zajímají o Španělsko, Chorvatsko, Itálii a Bali.

Přečíst článek

Rekonstrukce trafo stanice na bydlení

Nejčastěji se v Česku staví do 30 milionů a mnohem víc se rekonstruuje, ukazuje architektonické klání

I letos soutěžní přehlídka České ceny za architekturu nabídne exkurzi napříč tuzemskými stavbami. O prestižní ocenění se ucházejí rekonstrukce trafo stanice, typová chatka nebo prodejna Lidlu. Podívejte se na redakcí vybrané projekty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zlevňování hypoték se zaseklo

Zlevňování hypoték se zaseklo. S cenou nahoru musely jít i menší banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme