Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci dodají Čechům tanky za stovky milionů eur. I jeden zadarmo

Němci dodají Čechům tanky za stovky milionů eur. I jeden zadarmo
Profimedia
 ČTK

Německá zbrojovka Rheinmetall už k dodání do Česka chystá tanky Leopard 2A4, oznámila firma. V prohlášení potvrdila, že Česku dodá 14 těchto strojů a také jeden vyprošťovací tank 3 Büffel jako další kompenzaci za českou pomoc bránící se Ukrajině. První stroje mají být do ČR dodány ještě letos, poslední na počátku roku 2026.

Reklama

Česká republika má za dodávky poslat zbrojní materiál na Ukrajinu. Celková hodnota objednávky se pohybuje v řádu nízkých stovek milionů eur, uvedla firma k už druhému podobnému daru České republice.

Dnešní informace německé filmy se shodují s oznámením českého ministerstva obrany z konce července, kdy zástupci obou zemí a Rheinmetallu příslušnou dohodu podepsali.

Společnost v pondělí upřesnila, že první tanky má českým ozbrojeným silám dodat už na konci roku 2024, zbylé budou následovat do konce dubna příštího roku a vyprošťovací tank 3 Büffel má sjednané dodávky na začátku roku 2026 ukončit.

Práce na přípravě strojů už začaly. Jde mimo jiné o repasované tanky Leopard 2A4 ze zásob různých uživatelských států a ve vlastnictví Rheinmetall. Vyprošťovací tank 3 Büffel bude postaven na repasovaném podvozku tanku Leopard 2 a odpovídá stavu nejmodernější techniky.

Reklama

Německo Česku už v letech 2022 a 2023 za podporu Ukrajiny darovalo také 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Cena prvního daru byla podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun.

Ministerstvo také zahájilo předběžné tržní konzultace ohledně nákupu dalších tanků Leopard 2A4. O možnosti nakoupit od Německa dalších 15 tanků Leopard 2A4 informoval v únoru premiér Petr Fiala (ODS).

Tanky Leopard ve verzích 2A4 a 2A8 mají nahradit sovětskou techniku, dohromady by jich mohla mít česká armáda po roce 2030 až 122.

Rheinmetall

Německý zbrojař Rheinmetall dostal největší zakázku ve své historii

Německý zbrojní koncern Rheinmetall dostal největší zakázku za dobu své existence. Německá armáda s ním uzavřela rámcovou smlouvu na dělostřeleckou munici až za 8,5 miliardy eur (téměř 212 miliard korun), uvedla firma, která vyrábí mimo jiné tanky Leopard.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Motivem ukrajinského vpádu do Ruska může být plyn

Klíčovým motivem překvapivého vpádu ukrajinských vojsk do kurské oblasti v Rusku je snaha zvýšit vyjednávací sílu Kyjevu, soudí vojenští stratégové. Ukrajina by ovšem mohla získat i silnější pozici specifičtěji stran zajištění dodávek ruského plynu, eventuálně se snažit Rusko „vyšachovat“ z možnosti přes její území dodávat plyn do EU ještě i za horizontem letošního roku.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Kancléř Scholz hovoří na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Dodávky zbraní na Ukrajinu válku neprodlužují, je tomu naopak, řekl kancléř Scholz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme