Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci pošlou na Ukrajinu další balík peněz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
 ČTK

Německo do konce letošního roku dodá Ukrajině ve spolupráci s dalšími zeměmi balík vojenské pomoci za 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy korun), oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Podle něj Německo už dodalo Ukrajině také nový balík pomoci za 600 milionů eur (15,2 miliardy korun). Zelenskyj za pomoc poděkoval, apeloval ale zároveň, aby vydržela i v příštím roce.

Reklama

Scholz v krátkém prohlášení pro tisk zopakoval, že se Ukrajina na Německo jako na spojence může spolehnout. Německo je po Spojených státech druhým největším dárcem pomoci pro Ukrajinu, která se už více než dva a půl roku brání ruské agresi. „Německo nadále stojí pevně po boku Ukrajiny,“ prohlásil Scholz. Podle něj se na novém balíku pomoci v hodnotě 1,4 miliardy eur budou podílet kromě Německa také Dánsko, Norsko a Belgie. „Je to jasné poselství Putinovi, že hra na čas nebude fungovat,“ dodal kancléř. Podle něj budou součástí balíku systémy protivzdušné obrany, tanky či drony.

Scholz také zdůraznil, že je třeba usilovat o „spravedlivý a trvalý mír“. „Nepřijmeme žádný mír nadiktovaný Ruskem,“ dodal.

Zelenskyj je letos v Německu už počtvrté, s Scholzem se jen za posledních několik týdnů sešel dnes potřetí. Naposledy se setkali v září ve Frankfurtu nad Mohanem, když Zelenskyj odlétal ze schůzky takzvané kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein na západě Německa. Takzvaná ramsteinská schůzka se měla uskutečnit také tuto sobotu. Poté, co účast na ní kvůli hurikánu Milton zrušil americký prezident Joe Biden, ale byla odložena na neurčito.

Zelenskyj děkoval i apeloval

Zelenskyj před jednáním s Scholzem poděkoval za politickou, hospodářskou i vojenskou podporu Ukrajiny. Vyzval ovšem, aby Německo už myslelo i na příští rok. Ukrajinu podle něj nyní čeká těžké období kvůli zničené energetické infrastruktuře a nadcházející zimě. Scholz se Zelenským se už na zářijové schůzce ve Frankfurtu shodli, že by se příští mírová konference měla uskutečnit za účasti Ruska. Na červnovou konferenci ve Švýcarsku Moskva pozvánku nedostala. Ukrajinský prezident dnes také řekl, že Scholzovi představí svůj takzvaný plán vítězství, který by podle něj mohl válku v příštím roce ukončit. O plánu toho není mnoho známo, ale podle Zelenského obsahuje „realistické kroky“ k ukončení války.

Reklama

Zelenskyj po zrušené schůzce v Ramsteinu podnikl cesty do několika evropských metropolí. Ve středu byl v chorvatském Dubrovniku, ve čtvrtek v Londýně, v Paříži a v Římě, dnes po audienci u papeže Františka přicestoval do Německa. Kromě Scholze se Zelenskyj dnes setkal také s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán: Nelegální migrace v Evropě je na vzestupu, azylový systém nefunguje

Evropský azylový systém nefunguje, nelegální migrace je na vzestupu a vede k antisemitismu, k násilí na ženách a k nárůstu homofobie, uvedl před europoslanci maďarský premiér Viktor Orbán.

Přečíst článek

Válku vyřešíme spravedlivou dohodou, řekl Trump po setkání se Zelenským

Trump se sešel se Zelenským. Válku vyřešíme spravedlivou dohodou, řekl

Americký exprezident a nynější kandidát republikánů do Bílého Domu Donald Trump po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským uvedl, že, pokud se dostane znovu k moci, bude chtít vyřešit válku na Ukrajině spravedlivou dohodou. Podle tiskových agentur řekl, že chce na tom pracovat s Ruskem a s Ukrajinou.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Rheinmetall

Úspory na prvním místě. Němci zastavují schvalování nové vojenské pomoci Ukrajině

Přečíst článek
Německý ministr obrany Boris Pistorius

Na Ukrajinu poputují další miliardy. Němci k nim přibalí i dělostřelecké granáty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme