Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci to odpískali. Pro letošní rok už se zlepšením ekonomiky nepočítají

Německý kancléř Olaf Scholz
ČTK
 ČTK

Německá vláda se chystá zhoršit výhled domácí ekonomiky, na letošní rok už s jejím růstem nepočítá. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Bloomberg. Německo má největší ekonomiku v Evropě a loni zaznamenalo pokles hrubého domácího produktu (HDP).

Reklama

Německá vláda by měla zveřejnit aktualizovaný hospodářský výhled příští týden ve středu. V poslední prognóze, kterou představila v dubnu, počítala na letošní rok s růstem HDP o 0,3 procenta.

Aktualizovaný výhled bude podle zdrojů Bloombergu počítat v nejlepším případě se stagnací ekonomiky. Přední německé hospodářské instituty minulý týden předpověděly, že HDP se za letošní rok sníží o 0,1 procenta.

Německo je největším obchodním partnerem České republiky. Řada českých firem je na výkonu německé ekonomiky závislá.

Nepříznivé vyhlídky německé ekonomiky jsou špatnou zprávou pro koaliční vládu i samotného kancléře Olafa Scholze před parlamentními volbami, které se budou konat příští rok. Němečtí voliči už dali najevo nespokojenost se současnou vládou v červnových volbách do Evropského parlamentu i v zářijových zemských volbách ve východoněmeckých spolkových zemích Sasko a Durynsko.

Reklama

Německo a Česko zřejmě dále odebírají ruský plyn, i když tvrdí opak

Německo dost možná stále odebírá ruský plyn, i když tvrdí, že už ne. To samé by pak platilo i pro Česko, jehož většina plynu nyní teče právě přes Německo.

Přečíst článek

Braniborsko je dlouhodobě baštou Sociálnědemokratické strany. Předseda místní vlády Dietmar Woidke (na snímku) navíc postavil kampaň na své mimořádné osobní popularitě, a naopak nepopulárního kancléře Olafa Scholze nenechal do kampaně promluvit.

Nedemokratické východní Německo? Proč u sousedů úspěchy krajní pravice nepřekvapují

Krajní pravice v Německu sklízí úspěchy, což se ukázalo i v posledních třech zemských volbách ve státech bývalé NDR. Vzestup antisystémových uskupení však není trendem několika posledních let. Východ Německa na rozdíl od západu dává silnou podporu extremismu po více než století.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Olaf Scholz, německý kancléř

Týden tradera: Německá ekonomika je nemocná, a to přímo strukturálně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme