Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německá vláda v energetice pokazila, co šlo. Průmyslové podniky teď hrozí odchodem do ciziny

Německá vláda v energetice pokazila, co šlo. Průmyslové podniky teď hrozí odchodem do ciziny
Profimedia
 ČTK

Čím dál více německých průmyslových podniků zvažuje přesun výroby do zahraničí kvůli vysokým cenám energie a nejistotě ohledně budoucího zabezpečení dodávek energie. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK).

Reklama

Snížení výroby či její přesun do zahraničí nyní podle průzkumu zvažuje 37 procent německých průmyslových podniků. V loňském roce to přitom bylo jen 32 procent a předloni pouze 21 procent. Mezi průmyslovými podniky zaměstnávajícími nejméně 500 lidí se podíl firem zvažujících snížení či přesun výroby vyšplhal na 51 procent, zatímco loni činil 43 procent.

Německé průmyslové podniky se dostaly pod tlak v důsledku prudkého nárůstu cen energie po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Ceny energie v Německu sice od té doby klesly, stále však zůstávají vyšší než v jiných zemích, napsala agentura Reuters.

„Důvěra německého hospodářství v energetickou politiku je vážně poškozená,“ uvedl náměstek šéfa DIHK Achim Dercks. „Politikům se doposud nepodařilo ukázat podnikům perspektivu pro spolehlivé a cenově dostupné dodávky energie,“ dodal.

Soumrak německého průmyslu

Soumrak německého průmyslu. Jeho slavné dny se velmi rychle chýlí ke konci

Německý průmysl skomírá. Ani poslední zveřejněná čísla nedokázala navrátit optimismus do kdysi silného odvětví českého souseda.

Přečíst článek

Reklama

Kancléř Scholz hovoří na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Německu i Česku hrozí deindustrializace. Se Scholzem není spokojeno 80 procent Němců

O Německu se už opět, po letech, hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. V ekonomických problémech je ale celý starý kontinent. Bezprostředně jej ničí zejména důsledky války na Ukrajině, včetně energetické drahoty, které výrazně snižují globální konkurenceschopnost nejen německých firem a podniků. Má to zásadní dopad už i na náladu Němců. Hned 79 procent z nich není s vládou kancléře Scholze spokojeno, vyplývá z aktuálního průzkumu ARD. Už jsou alergičtí na výraz „energetická přeměna“ a Scholzovi spolustraníci kancléři doporučují se jeho užití na veřejnost zcela vystříhat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme