Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nepodceňujte důchodce. Investujících seniorů jsou v Česku statisíce

Nepodceňujte důchodce. Investujících seniorů jsou v Česku statisíce
iStock
Věra Tůmová

Na starší ročníky se často mladší generace dívají skrz prsty. Lidé nad 50 let přitom nyní patří mezi významnou skupinu klientů bank, kteří si drží celoživotní úspory a mají i ochotu investovat. Přečtěte si, jak se v poslední době mění struktura investorů v Česku a na co by si nejen starší investoři měli dávat při investování pozor.

Reklama

Investorů nad 50 let, a dokonce i nad 65 let jsou v Česku v současné době statisíce, jak hlásí banky i poradenské společnosti. Jen v České spořitelně mezi klienty nad 50 let nyní investuje přes 485 tisíc lidí z celkového počtu 651 tisíc investorů. „Nejpočetnější skupinou z nich jsou lidé v důchodovém věku nad 65 let, kterých je zhruba 276 tisíc,“ konstatuje analytik České spořitelny Jaroslav Kropáček. V současné době je více než polovina lidí investujících do podílových fondů starších 50 let například i mezi klienty Raiffeisenbank.

Podobný trend se vyskytuje také v Partners Bance. „Počet investujících klientů nad 50 let je u nás v Partners přibližně 53 procent ze všech klientů. Co se týče klientů v důchodovém věku, tak se tento počet pohybuje kolem 21 procent,“ říká analytik Adrian Šajánek a dodává, že můžeme v poslední době sledovat mírný trend v počtu navyšování investorů ve starším věku i z důvodu přirozeného stárnutí populace.

Jiří Šindelář, CEO a předseda představenstva investiční společnosti MONECO

Prašivé dluhopisy jsou pastí pro mnoho investorů, poznat je přitom není tak těžké

O raketovém růstu amerických technologických akcií se mluví dnes a denně, s poklesem úrokových sazeb se ale zase hlásí o slovo i dluhopisy. Ovšem kde je popularita, tam je i mnoho podvodů. Proto je třeba jistá ostražitost a imunita vůči titulům, které jsou výhodné jen na oko. „Často je tam nápadně vysoký úrok a emitentem je společnost s velmi krátkou nebo žádnou historií, která navíc bývá hodně zadlužená“, vysvětluje Jiří Šindelář, generální ředitel investiční společnosti MONECO. 

Přečíst článek

Starší mají naspořeno a mohou investovat

A tomuto rozdělení v počtu klientů v celkové skupině investujících odpovídá podle statistik také objem investovaných peněz. Starší klienti obvykle drží i vyšší objemy. To je podle Kropáčka i logické vzhledem k životnímu cyklu klienta a jeho průběžně se měnícímu poměru nákladů a volných prostředků pro investování. Zatímco na začátku produktivního věku narůstají lidem výdaje v souvislosti se zakládáním rodiny a pořizováním vlastního bydlení, kolem padesátky už se tyto výdaje zase snižují a lidem zbývá více prostředků na investice.

Reklama

Na vyšší počet starších investorů má ovšem vliv nejen to, že lidé ve starším věku již mají za celý život už i něco naspořeno. Svoji roli v tom hraje i fakt, že stále více lidí si s blížícím se termínem odchodu do důchodu uvědomuje, že se musí nějak sami zabezpečit, zvláště, pokud tomu dosud nevěnovali příliš velkou pozornost.

Broker Consulting tak nyní mezi lidmi mezi 45 a 51 rokem eviduje nebývalý zájem o letošní investiční novinku, kterou je Dlouhodobý investiční produkt (DIP). To ale není klasický finanční produkt, protože jde o zastřešující režim, který daňově zvýhodňuje vybrané bankovní a investiční produkty.

„Největší zájem o DIP vidíme u věkové skupiny mezi 45. až 51.rokem. Přičemž největší počet sjednaných smluv uzavřeli lidé ve věku 49 až 50 let. Průměrně zde tito lidé pak investují přes dva tisíce korun měsíčně,“ poznamenává hlavní analytik společnosti Martin Novák s dodatkem, že z dat týkajících se investičního chování klientů je ještě zřejmé, že tato investice do DIP je u 86 procent klientů sjednaná nad rámec jejich stávajících investic. „Jde tedy jasně o peníze, které by jinak pravděpodobně vůbec klientům ke spoření na důchod nesloužily. To i jasně ukazuje, jak velký zájem mají Češi nyní o finanční zabezpečení na stáří. Nejvíce smluv pak u nás uzavíráme ve Středočeském, Plzeňském a Ústeckém kraji,“ vypočítává Novák.

Leoš Jirman, CIO EMUN investiční společnosti

U investování do dluhopisů jsou vždy dvě rizika, která je třeba mít na paměti, říká investor Jirman

Akcie jsou nyní blízko historických maxim, kreditní přirážky jsou naopak na minimech, a právě z tohoto rizika se nyní dostane už jen malý výnos. „Stále platí, že dluhopisy jsou zajímavé pro investory i letos, je ale třeba si vždy dobře prostudovat informace k dluhopisovým fondům a vědět, o jaký typ fondu jde a jak s ním jeho portfolio manažer pracuje. Dnes je prostor právě pro aktivní portfolio managery,“ říká v rozhovoru o letošní situaci na dluhopisových trzích Leoš Jirman, partner a CIO EMUN investiční společnosti.

Přečíst článek

Jak mají starší lidé investovat

Věk v drtivé většině není ovšem podle bankovních expertů funkcí pro volbu vhodné investiční strategie. „Mluvíme-li o doporučení, pak v našem podání mluvíme o investiční službě Investiční poradenství. Pokud chceme klientovi správně poradit, musíme brát na zřetel jeho znalosti a zkušenosti, investiční cíle, jeho investiční horizont, majetkové poměry, a v neposlední řadě také jeho ochotu podstupovat tržní rizika v kontextu očekávaného zhodnocení a dosažení jeho investičních cílů. Takže je to velmi komplexní disciplína, a věk investovat není tak úplně podstatný,“ shrnuje Kropáček. Dá se ale konstatovat, že starší lidé patří obecně mezi konzervativnější investory, u kterých je klíčovým faktorem délka investičního horizontu a menší ochota podstupovat případná tržní rizika.

Častou volbou u starších investorů pak podle Nováka bývá vyvážené portfolio, které kombinuje aktiva s nižší volatilitou, jako jsou dluhopisové, smíšené nebo nemovitostní fondy. „S kratším horizontem a vyšším věkem není prostor pro vysoké riziko v podobě akcií či čistě akciového portfolia, důležité je začít odkládat nebo investovat a dodržet horizont,“ podotýká Novák.

Investiční doporučení pro starší investory by tak, stejně jako u jakékoliv jiné investující skupiny, měla vycházet z konkrétních preferencí klientů. „Obecně se doporučuje investorům snižovat riziko od akciových strategií směrem ke konzervativnějším dluhopisovým strategiím s postupujícím věkem, aby právě při přechodu do postproduktivního věku nebyli vystaveni zbytečným fluktuacím hodnoty svého portfolia,“ vysvětluje Tereza Kaiseršotová z Raiffeisenbank. Pro investory nad 50 let se tak obvykle volí podle ní investice ještě především s ohledem na rizikový profil klientů. Pro investory nad 65 let potom hraje roli především účel peněz a investiční horizont. „Mohou si tak zvolit například konzervativní strategii, pokud chce klient využít prostředky v budoucnu pro sebe a svého partnera. Ti, kteří chtějí využít peníze pro své děti a vnoučata, potom lze při delším horizontu volit strategii rizikovější,“ popisuje Kaiseršotová.

S DIP už ve čtyřech bankách investují první tisíce klientů

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) už proniká do nabídek tuzemských bank, investičních makléřů a do myslí zkušených i novopečených investorů. Jedná se o produkt zvýhodňující ty, kteří si spoří na stáří. Novinka platí od letošního 1. ledna. Oslovili jsme proto všechny čtyři banky a dvě vybrané investiční společnosti, které už DIP klientům nabízí, jak to u nich funguje a na co se musíte připravit, pokud si u nich budete DIP chtít sjednat.

Přečíst článek

Na co si mají investoři dávat pozor

Nejen starší investoři by ale měli podle bankovních expertů investovat pouze do investičních produktů, kterým rozumí a dokážou je pochopit. A naopak by se měli podle Kropáčka rozhodně vyvarovat takových produktů, které neznají a není jim jasné, jak fungují a co od nich mohou na straně výnosu i na straně možných tržních rizik čekat. Starší investoři by si tak rozhodně podle Kaiseršotové měli dát pozor na nejrůznější nabídky zaručeného výnosu od společností, o kterých nikdy neslyšeli a měli by využívat pouze známé a prověřené finanční instituce. „Jakmile začnete mít pocit, že je nějaká nabídka příliš dobrá, měli byste okamžitě zpozornět,“ doporučuje Kaiseršotová.

A jak jsou na tom mladí investoři?

Podle expertů to však neznamená, že se bude podíl starších lidí v celé skupině investorů do budoucna dál nějak významně zvyšovat. V poslední době totiž začíná investovat stále větší část populace, a to i v těch mladších ročnících, což podíl starších investorů snižuje. Struktura investorů v portfoliu bank se tak pozvolna omlazuje a je vidět jasně patrný i trend, kdy se o investování zajímá stále větší počet mladých lidí. V rámci životního cyklu klienta se totiž podle Kropáčka neustále mění i struktura výdajů klientů a díky digitalizaci a medializaci tématu investování se o možnost zhodnocení peněz tak nyní zajímá i stále větší počet mladých.

Klíčové investiční strategie pro starší investory, které mohou pomoci dosáhnout finančních cílů po 50.roce věku:

  1. Zhodnoťte aktuální finanční situace: analyzujte vaše současné příjmy a výdaje. Zjistěte, za co přesně každý měsíc utrácíte a udělejte si pořádek v současných úsporách a investicích.
  2. Stanovte si finanční cíle: čeho chcete dosáhnout v horizontu 5, 10, 15 let? Jaká je vaše příprava na rentu pro případ, kdy nebudete chtít nebo moci pracovat?
  3. Diverzifikujte portfolio: zaměřte se na rozložení investic mezi různá aktiva, jako jsou akciové, dluhopisové, nemovitostní fondy nebo i konkrétní nemovitosti. Vyvážené portfolio vám může zajistit růst majetku v čase a zároveň ochránit vaše úspory před inflací.
  4. Reinvestujte výnosy: reinvestování dividend a úroků z investic může výrazně zvýšit vaše zisky během let. I když máte kratší časový horizont, tento přístup zvyšuje efekt složeného úročení.
  5. Nezapomeňte na finanční plánování: spolupráce s finančním poradcem vám může pomoci sestavit plán, který zohledňuje vaše aktuální finanční potřeby a dlouhodobé cíle. Pravidelná kontrola a úprava investiční strategie je totiž klíčem k úspěšnému zhodnocení financí. 

Zdroj: Broker Consulting

Martin Dočekal, majitel fondu Českých korporátních dluhopisů

Dočekal: Firemní dluhopisy neznamenají podvod. Je ale třeba dobře vybírat

Úrokové sazby v Česku postupně klesají a atraktivita dluhopisů se zase mění. Dvouciferných výnosů jako loni se ale už jen tak nedočkáme, říká v rozhovoru pro newstream.cz majitel fondu Českých korporátních dluhopisů Martin Dočekal.

Přečíst článek

Indický burzovní palác - National Stock Exchange of India Ltd. (NSE)

Analýza: Ruce pryč od Číny. Proč se investoři slétají na indický trh

Indie se zásadně modernizuje. Pověst chudé rozvojové země je minulostí. Skoro všichni Indové mají občanku i účet v bance. Velmoc láká peníze z celého světa, nahradila kvůli geopolitickému riziku dlouho oblíbenou Čínu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Kde hledat zajímavé investiční příležitosti? Jsou jako diamanty, je těžké je najít a hodně záleží na zpracování

Přečíst článek
investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio

Sázka na jistotu? Dneska dluhopisy, říká šéfka investiční strategie UniCreditu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme