Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obchodnice se zlatem říká: Šperky nejsou investice

Zlaté cihly
Profimedia
Marika Čupa

Zlato je ochrana proti krizi, inflaci, devalvaci měny či bankovní krizi, říká Hana Boxanová, expertka na investiční drahé kovy a regionální ředitelka Golden Gate. V rozhovoru o investování do zlata, který vedla investiční expertka a spolupracovnice newstream.cz Marika Čupa, Boxanová vysvětluje, proč a jak investovat do zlata, jak poznat kvalitní investiční zlato, jak se určuje cena zlatých slitků a na co si dát při investování do zlata pozor.

Reklama

Proč by lidé vůbec měli investovat do zlata? 

Důvodů je mnoho a řada nich budou individuální, ale hlavním motivem, proč lidé investují do zlata, je dlouhodobá ochrana majetku. Proti krizi, inflaci, proti devalvaci měny či třeba proti bankovní krizi. 

Stále platí, že zlato je jedinečný nástroj pro diverzifikaci, už babičky říkaly nedávej všechny vajíčka do jednoho košíku a při investování to platí dvojnásob. Jestli chci dlouhodobě vždycky vydělávat a ne prodělávat, potřebuji mít silné, zdravé robustní portfolio, které funguje za každé situace, za každého ekonomického scénáře, ať se v ekonomice, v politice, ve společnosti děje cokoliv. Právě v době recese či krize zlato roste a v dlouhodobém horizontu tak zlato chrání kupní sílu našich úspor.  

Jak se liší investiční zlato od běžných zlatých šperků?  

Reklama

Pokud chcete investovat do zlata, ideální jsou zlaté slitky, lidé také říkají cihličky. Zlatý šperk bych investicí v pravém slova smyslu nenazvala, protože kromě hodnoty zlata zaplatíte také za umělecké zpracování a taky pozor, na rozdíl od investičního zlata, které je osvobozené od DPH, při koupi šperků navíc platíte DPH.  

A co zlaté mince? Dají se považovat za investici?  

Mince už jsou složitější téma. Rozlišujeme mezi investičními mincemi, které se vyrábějí v obrovských nákladech a jejich cena se liší jen málo od ceny zlatých slitků. A potom je zde moderní numismatika, to už jsou mince, které se vyrábějí v omezených sériích nebo v omezeném počtu kusů. U mincí často platíte v ceně i přirážku za numismatické zpracování, přirážka může být i velká podle toho, o jakou minci jde. 

zlato

Stanislav Šulc: Zlato opět na rekordu. Svět je příliš rozháraný

Problémy na Blízkém východě sílí. Investoři se tak obracejí k tradičnímu aktivu, od kterého očekávají výnosy, i kdyby se blížil konec světa. Cena, kterou v posledních měsících na vysoké úrovně vyhnaly nákupy centrálních bank, tak pokořila rekord. Paradoxně může zlato i nadále růst.

Přečíst článek
 

Jak je to s prodejem zlatých mincí?  

U zlatých mincí je důležitá likvidita v případě prodeje. Prodej unikátní mince bude vždycky záviset na tom, jestli se vy jako prodávající a kupující vzájemně najdete. Existuje rčení, že jediná vzácnější věc, než vzácná mince, je kupec, který hledá vzácnou minci. Takže investování do zlatých mincí je velmi komplexní téma. Pokud s investováním do zlata někdo začíná, tak bych si to mincemi nekomplikovala a zvolila bych jednodušší možnost, a to investovat do zlatých slitků.  

Na co si dát při nákupu investičního zlata pozor?  

Na prvním místě bych rozhodně kupovala u renomovaného obchodníka, který má dobré renomé a historii a garantuje vám i výkup slitků v případě, že se v budoucnu rozhodnete zlato prodat. Zásadní je kupovat slitky od světoznámých uznávaných sléváren, jako příklad můžeme uvést třeba slévárny Valcambi, Argor Heraeus či Perth Minth.  

Pokud kupujete investiční slitek od světoznámých sléváren, prodáte ho v případě potřeby kdekoli na světě. Nemusíte se také obávat kvality a certifikace, investiční slitky jsou už opatřeny ochrannými prvky, certifikát je a číslo slitku jsou součástí plastového obalu, ve kterém je slitek zabalený. Důležitá věc je slitek nerozbalovat a nechat ho v originálním neporušeném obalu, bude se vám pak lépe prodávat. 

Jak velké slitky je ideální si koupit?  

Zlaté slitky se vyrábí už od 1 gramu. Velmi rozšířené jsou slitky o váze jedné trojské unce, což je 31,103 gramů, takový slitek aktuálně stojí zhruba kolem 60 tisíc korun. Pokud chcete investovat více peněz, je lepší koupit si jeden slitek o váze trojské unce než 31 jednogramových slitků, protože u trojské unce vás jeden gram zlata vyjde levněji než u gramového slitku. Je to kvůli nákladům slévárny, které jsou samozřejmě započteny v ceně slitku.  

Proč je cena zlatých slitků vyšší než cena zlata na burze?  

Jaká je výkupní cena při prodeji zlatého slitku?  

Pokud na zlatě vyděláte, musíte příjem zdanit?  

Má smysl objednávat si investiční zlato po internetu?  

Jak se zlato zhodnotilo od roku 2000 a kolik jste mohli vydělat?  

Dočkáme se toho, že zlato bude stát 3 000 dolarů nebo dokonce i 10 000 dolarů?  

Jak zlato skladovat?  

Není lepší místo zlatých slitků investovat do ETF, který má v podkladových aktivech fyzické zlato?  

Jakou největší chybu lidé při investování do zlata dělají?   

Dozvíte se v celé verzi rozhovoru, který si můžete poslechnout ve formě podcastu na Spotify nebo Apple Podcasts.

Měď a zlato jsou dnes rekordně drahé. Proč přesně?

Lukáš Kovanda: Měď a zlato jsou dnes rekordně drahé. Proč přesně?

„Investovat teď do mědi je ta nejlepší investice, kterou jsem za třicet let viděl,“ říká matador komoditních trhů Jeff Currie, kterého cituje agentura Bloomberg. Cena mědi je přitom na historickém rekordu. Na rekordu je také další kov, zlato. Co stojí v pozadí mánie po těchto kovech?

Přečíst článek

Srovnali jsme: Tradiční vs. alternativní investiční nástroje

Svět investic prochází neustálým vývojem. Objevují se nová aktiva, do kterých lze investovat, mění se i samotný způsob investování – stále častěji jsou například využívány mobilní aplikace. V dnešním článku srovnáme tradiční a alternativní investiční nástroje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak letos ochránit své peníze před inflací? Koupit garáž – vynáší 26 procent ročně a nájemné k tomu

Jak letos ochránit své peníze před inflací? Koupit garáž – vynáší 26 procent ročně a nájemné k tomu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme