Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Opava pod vodou. Škody po záplavách jsou v miliardách korun, uvedl tamní primátor

Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun
ČTK
 ČTK

Voda v ulicích Opavy opadla a odhalila zkázu, kterou způsobila. Primátor města Tomáš Navrátil (ANO) škody odhaduje na miliardy korun. Zničená je podle něj sportovní hala, fotbalový stadion, městské sady či historický areál koupaliště. Stovky lidí mají zničené domovy. Primátor to uvedl na facebookovém profilu města.

Reklama

Opava patří k nejvíce postiženým městům v Moravskoslezském kraji. Voda tam zatopila několik okrajových částí. Vylila se i do lokality sídliště Kateřinky, kde bydlí 12 tisíc lidí.

„Je to strašné,“ řekl Navrátil. Dodal, že například v ulici Vojanova voda vystoupala nad 2,5 metru. „Projížděli jsme celé město. Byli jsme se podívat v Městských sadech. Já jsem čekal, že to bude špatné. To, co jsme viděli, je ale tragické. Katastrofální. Máme kompletně zničená veškerá hřiště. Fotbalový stadion je kompletně zničený. Městské sady jsou zničené. Koupaliště je zničené. Basketbalová hala je totálně zničená,“ uvedl.

FOTOGALERIE: Povodněmi zasažená Opava

Reklama

Desítky či stovky lidí, kteří v okolí Městských sadů bydlí, mají podle něj zničené domovy. „Je mi těch lidí strašně líto. Třicet let něco budovali. Byli na to hrdí. Pak během několika hodin přišli o všechno. Mluvil jsem s jedním pánem. Několik dnů už nespal. Je vyřízený. Jediné, co k tomu řekl, že už dávno měla být postavena přehrada,“ řekl Navrátil.

Dodal, že v okolí Městských sadů už lidé v pondělí začali s úklidem. Před domy se objevily zničené věci ze zatopených prostor. Město je bude postupně odvážet a likvidovat. Ve městě je umístěno i několik desítek kontejnerů na odpad.

Opavu a města dál proti proudu řeky Opavy by měla před povodní chránit protipovodňová přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Její stavba se plánuje několik desetiletí, nejvíce ale od roku 1997, kdy region postily ničivé povodně. Stavba dosud nebyla zahájena. Proti ní vystupuje obec Nové Heřminovy, která má být částečně zatopená, a také Hnutí Duha Jeseníky. Podle propočtů Povodí Odry by přehrada, pokud by už fungovala, města před tak ničivou povodní ochránila. Hnutí Duha se hájí, že výstavbu přehrady nezpozdilo ani o den a navrhovalo rychlejší a šetrnější řešení protipovodňové ochrany Krnova a Opavy.

FOTOGALERIE: Povodně v Jeseníku

Vrtulník UH-1Y Venom

Při povodních pomáhá sedm vrtulníků. Armáda nasadila i nový stroj UH-1Y Venom

Do zvládání důsledků povodní v Česku se zapojil i jeden nový vrtulník UH-1Y Venom, celkem armáda zatím nasadila sedm vrtulníků. Uvedla to dnes na sociální síti X. Ve spolupráci s hasiči by měl Venom přepravit vodu do Jeseníků. Vrtulníky v předchozích dnech pomáhaly mimo jiné s evakuací obyvatel v nejhůře zasažených lokalitách.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala (ODS) na návštěvě Jeseníku. Společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou

Jeseník se vzpamatovává z povodní. Musíme rychle obnovit základní infrastrukturu, uvedl Fiala

V regionech postižených katastrofálními záplavami je nutné co nejdříve obnovit dodávky elektrické energie, zprovoznit komunikační síť a poničené silnice, řekl na návštěvě Jeseníku premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Povodně v Česku

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne. Hrozbou je „nerůst“

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) na návštěvě Jeseníku. Společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou

Jeseník se vzpamatovává z povodní. Musíme rychle obnovit základní infrastrukturu, uvedl Fiala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme