Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OpenAI jedná o nové investici, firmu by to mohlo ocenit na více než dva biliony

Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman
ČTK
 ČTK

Americká společnost OpenAI, která stojí za oblíbeným chatovacím programem ChatGPT, jedná s investory o novém kole financování, ve kterém chce získat miliardy dolarů. Hodnota firmy by díky tomu mohla dosáhnout více než 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun), uvedl list the Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje.

Reklama

Fond rizikového kapitálu Thrive Capital by se mohl stát největším investorem v rámci tohoto kola a poskytnout firmě až jednu miliardu dolarů. Další peníze by měl poskytnout také Microsoft, který je podporovatelem OpenAI.

Nové kolo financování by bylo největším přílivem kapitálu do firmy od ledna 2023, kdy do ní investoval Microsoft zhruba deset miliard dolarů. Firma byla naposledy koncem loňského roku, kdy zaměstnanci prodali své akcie, oceněna na 86 miliard dolarů.

Sam Altman

Do AI se během následujících čtyř let napumpují stovky miliard dolarů

Celosvětové výdaje na umělou inteligenci (AI), například na aplikace, infrastrukturu a služby spojené s AI, by se měly do roku 2028 více než zdvojnásobit a dosáhnout 632 miliard dolarů (přes 14 bilionů korun). Vyplývá to z prognózy, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Přečíst článek

Fond Thrive založil před 15 lety Josh Kushner. Fond již s OpenAI a jejím šéfem Samem Altmanem úzce spolupracuje. Od loňského roku vložil do firmy několik stovek milionů dolarů.

Reklama

Na podobné úrovni byl oceněn před svým vstupem na burzu v roce 2012 také Facebook. Některé další začínající firmy si ale později nedokázaly tak vysoké ocenění udržet.

Rostoucí konkurence

Konkurence v oblasti umělé inteligence (AI) roste. Google nabízí vlastní produkt AI a spolu s firmou Amazon vložil šest miliard dolarů do konkurenční firmy Anthropic, kterou založili bývalí manažeři OpenAI. Společnost Meta Platforms vyvinula vlastní model AI, který nabízí zdarma a integruje do svých aplikací, včetně Facebooku a Instagramu.

Zisk výrobce čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí o 168 procent

Výrobci čipů Nvidia vzrostl zisk o 168 procent, trh však od firmy čekal víc

Americkému výrobci čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 168 procent na 16,6 miliardy dolarů (373,7 miliardy korun) a tržby byly rekordní. Firmě se daří díky jejímu dominantnímu postavení při výrobě čipů pro umělou inteligenci (AI). Výhled firmy na třetí čtvrtletí však nenaplnil vysoká očekávání analytiků a akcie firmy po oficiálním uzavření americké burzy klesají.

Přečíst článek

ChatGPT si rychle získal popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci (AI). Nadále zůstává jedničkou na trhu a má stovky milionů uživatelů měsíčně. K udržení pozice ale bude firma potřebovat miliardové výdaje, aby zůstala na špičce výzkumu a mohla pokračovat ve vývoji produktů, které porozumí příkazům přirozeného jazyka a jsou schopné generovat sofistikovaný text, obrázky a video.

Investoři sázejí na to, že AI změní způsob, jakým lidé a společnosti pracují a tvoří. Prozatím je však AI spekulativní podnikání, které zdaleka negeneruje tolik výnosů, kolik do něj investoři a technologické firmy vkládají.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme