Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pasivní dlouhodobé investování je i pro začátečníky

Pasivní dlouhodobé investování je i pro začátečníky
iStock
Komerční spolupráce

Ať už s investováním teprve začínáte, nebo máte v tomto světě již nějaké zkušenosti, pasivní investování je skvělou volbou. Oproti aktivnímu přístupu má totiž řadu výhod. Celý proces je navíc o něco jednodušší, poradí si s ním tedy i začátečníci.

Reklama

Pasivní investování

Pokud se rozhodnete pro pasivní investování, základem je zaměřit se na dlouhodobý růst portfolia. Výhodou je, že poplatky jsou zpravidla nízké, navíc to nevyžaduje tolik vaší pozornosti. Přesto je samozřejmě nutné mít znalosti – do světa investic byste se neměli pouštět jen tak. Ovšem pokud hledáte místo, kde začít, pak se nabízí právě pasivní investiční plány.

Základní podstatou je široce diverzifikované portfolio. To může zahrnovat akcie, dluhopisy, ale i další aktiva. Cílem je držet je dlouhou dobu, jde o roky až desetiletí. Výnosy tedy nejsou tak závratné, na druhou stranu i riziko je poměrně nízké. Vždy ale myslete na to, že investování samo o sobě je rizikové.

Zdroj: Jelena - stock.adobe.com

Kdo nepřekoná rekordy, jako by nebyl

Kdo nepřekoná rekordy, jako by nebyl

Pokud vám někdo někdy tvrdil, že léto je „okurková sezóna“, tak já si dovolím nesouhlasit. Ty, kteří sledovali boj o žlutý trikot na Tour de France, musely zvedat ze „sedla“ všechny útoky Tadeje Pogačara, a pokud se ze zákulisí ozývaly hlasy, že někdy byl moc „krutý“ ke svým soupeřům, pak to, že jdete za vítězstvím, za mě není nic špatného, protože jen ti, co překonali rekordy, utkví ve vaší paměti.

Přečíst článek

Aktivní investování

Samozřejmě se hodí zmínit i druhý přístup k investování. Je však třeba počítat s tím, že aktivní investování je opravdu náročné a nemusí vyjít dle vašich představ. Cílem je překonávat trh nákupem a prodejem různých aktiv, abyste dosáhli co nejvyšších výnosů. K tomu je třeba spousta znalostí a času, bez precizní analýzy trhu se totiž neobejdete.

Reklama

ETF

Není divu, že si pasivní investování získává stále větší oblibu. Je mnohem přívětivější i pro začátečníky. Využívány jsou ETF – Exchange traded funds. V češtině se označují jako burzovně obchodovatelné fondy. Sledují vybraný index, sektor či konkrétní komoditu. Ve výsledku je tak jednoduché dosáhnout diverzifikovaného portfolia. Zároveň je ale třeba sledovat, jaké akcie ETF obsahuje – někdy mohou být zahrnuty i akcie méně úspěšných firem, což pak negativně ovlivní celkový výsledek.

Výhodou je, že s využitím ETF můžete peníze zhodnotit, i když výnosy nebudou tak vysoké. Na druhou stranu jde o způsob, jak překonávat proměnlivou situaci na trhu. Nemusíte se tak obávat případných pádů – z dlouhodobého hlediska vás totiž drobné krátkodobé výkyvy nemusí tak děsit.

Zdroj: Song_about_summer - stock.adobe.com

Spolehlivý broker

Pokud byste rádi investovali své finance, je vhodné obrátit se na spolehlivého brokera. Ten nabízí praktické služby, které vám mohou celý proces značně usnadnit. Kromě toho, že vám otevře dveře do světa investic, často nabízí také užitečné nástroje.

XTB nabízí snadné řešení i pro začátečníky. Díky intuitivnímu rozhraní můžete během chvilky vytvořit portfolio. Na výběr máte z mnoha ETF. Jakmile si vyberete to, co vám vyhovuje, už se o investice téměř nemusíte starat. Celý proces lze automatizovat dle vašich podmínek. Díky tomu lze zhodnocovat finance, aniž byste každý den museli sledovat trh.

Další skvělou službou, kterou jistě oceníte, je úročení neinvestovaných prostředků. Pokud zrovna váháte, nemusíte finance investovat hned. Namísto toho můžete čekat na ideální příležitost, či si vše pořádně rozmyslet. Mezitím budou vaše peníze zhodnoceny, i když jen leží na účtu. Úroky jsou vypláceny každý měsíc, ve výsledku tak můžete investovat ještě o něco víc.

Výhody pasivního investování jsou jasné. Oblíbené je zejména pro nízké poplatky, diverzifikaci a jednoduchost. Je dostupné i pro začátečníky, přesto byste to neměli podceňovat. Pokud využijete praktické služby brokera, začátky pro vás budou snazší. Nezapomínejte ale ani na sebevzdělávání – dobře se informujte, zejména o rizicích, která jsou s investováním spojená.

Tento text slouží pouze pro informační účely, nejedná se o investiční poradenství. Uvedené informace neslouží jako doporučení k nákupu či prodeji vybraných aktiv.

Na akciovém trhu se rýsuje historický obrat. Peníze tečou do menších firem, Meta a Google mají utrum

Naděje na zářijový pokles americké úrokové sazby odsávají peníze z akcií velkých technologických firem a přesměrovávají je do akcií menších společností, které jsou náchylnější na cenu úvěrů.

Přečíst článek

Michael Kopta, člen vedení XTB

Chceme vytvořit investiční „superaplikaci“ a být jedničkou na evropském trhu, říká Michael Kopta z XTB

O investování se teď hodně mluví a kdo se ještě nesetkal s pojmy jako ETF nebo S&P 500, jako by nebyl. Právě o ETF kopírující americký akciový index top pěti set firem je aktuálně největší zájem. Zajímavá je nejen jeho jednoduchost nebo nízkonákladovost, ale také výkonnost, která se v posledních sto letech pohybovala kolem osmi procent ročně. Michael Kopta, člen vedení české a slovenské pobočky XTB, ale upozorňuje, že investovat všechno jen do amerických akcií se nevyplácí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Michael Kopta, člen vedení XTB

Chceme vytvořit investiční „superaplikaci“ a být jedničkou na evropském trhu, říká Michael Kopta z XTB

Přečíst článek
David Šnajdr, ředitel české pobočky XTB

Stále více Čechů realizuje své plány pomocí pasivního investování

Přečíst článek

Nepropadejte panice. Při propadu trhů jsou klíčové informace a rozvážnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme