Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peníze zničené povodní ČNB vymění. Je třeba dodržet několik pravidel

Peníze zničené povodní ČNB vymění. Je třeba dodržet několik pravidel
iStock
Věra Tůmová
tmv

Česká národní banka avizuje, že nahradí i nestandardně povodněmi poškozené mince a bankovky. Přečtěte si, co musíte ale udělat, aby vám poničené peníze vyměnili.

Reklama

Mince a bankovky, které poškodila povodeň nebo bahno při záplavách, můžete sice vyměnit jako jiné poškozené peníze přímo v České národní bance (ČNB), měli byste je ale speciálně očistit. ČNB aktuálně k tomu vydala instrukce.

Pro rychlou a bezproblémovou výměnu záplavami poškozených peněz ČNB požaduje, aby lidé poškozené peníze očistili a suché odeslali nebo předali na některém ze sedmi zastoupení centrální banky. Bankovky a mince je podle doporučovaného postupu potřeba omýt v roztoku dezinfekčního prostředku jako je například Savo (a to v poměru 1 díl dezinfekčního prostředku na 20 dílů vody), následně vše omýt čistou vodou a osušit.

„Povodní poškozené peníze je nutno co nejdříve rozložit a usušit. Dále doporučujeme neuchovávat zvlhlé nebo mokré bankovky v balíčcích nebo v uzavřených obalech, kde může velmi rychle dojít k procesu tlení,“ vysvětluje mluvčí ČNB Petra Vlčková. Mokré či zvlhlé bankovky totiž ČNB nemůže strojově zpracovávat a jejich nahrazení tak vyžaduje delší dobu na zpracování kvůli vysoušení a také ověřování pravosti. „ČNB bude při zpracování poškozených bankovek, které bude nutno vysoušet, dávat přednost penězům předloženým fyzickými osobami,“ dodává Vlčková.

Nezapomeňte vyplnit žádost

Před odesláním balíčku s poškozenými penězi je nutné ještě vyplnit „Žádost o poskytnutí náhrady za nestandardně poškozené tuzemské bankovky a mince“. Vzor žádosti je součástí úředního sdělení k ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí zde.

Reklama

Ve formuláři je nutné vyplnit sekci „Popis okolností a způsobu, jakým došlo k poškození tuzemských bankovek a mincí“ a doplnit i časové údaje a text „POVODNĚ“. V případě předkládání většího počtu platidel je rovněž nutné uvést i telefonní číslo nebo emailovou adresu,“ připomíná Vlčková. Poškozené peníze se pak spolu se Žádostí mají odesílat nebo předávat v obálce, v igelitovém sáčku či plastovém pouzdru s označením slovem „POVODNĚ“ na zastoupení ČNB.

EU dá Česku kvůli povodním nečekaně masivní pomoc. Je tedy třeba navyšovat schodek rozpočtu?

Ještě včera Národní rozpočtová rada uváděla, že při minulých povodních činila pomoc od EU jednotky procent – a že se Česko musí spoléhat hlavně na své zdroje. To se ale pak večer změnilo.

Přečíst článek

Následky povodně v Jeseníku

Dalibor Martínek: Přátelé z Bruntálu a Opavy, přestěhujte se do Prahy. Když se neumíte bránit velké vodě

Výzva. Občané z Frýdlantska, z Jesenicka, z Opavy nebo z Bruntálska. Přestěhujte se do Prahy. Nebo do Brna. Tam tedy raději ne, protože i tam řádila divoká voda. U vás v podhůří není bezpečno. Evidentně si nejste schopni zajistit vlastní bezpečnost, zařídit výstavbu protipovodňových opatření, výstavbu hrází, přehrad. Čehokoliv, co by vás ochránilo před velkou vodou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vládní hlasování v Poslanecké sněmovně

Lukáš Kovanda: Vláda se teď bude pod záminkou povodní zadlužovat více, než je nutné

Přečíst článek

EU dá Česku kvůli povodním nečekaně masivní pomoc. Je tedy třeba navyšovat schodek rozpočtu?

Přečíst článek
Následky povodně v Jeseníku

Dalibor Martínek: Přátelé z Bruntálu a Opavy, přestěhujte se do Prahy. Když se neumíte bránit velké vodě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme