Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policisté a hasiči dostanou přidáno, chtějí ale víc

Požár související se solárními panely na střeše hasili požárníci na začátku července 2023 v Šenově na Karvinsku.
HZS Ostrava, se svolením
 ČTK

Příslušníkům bezpečnostních sborů, jako jsou například policisté nebo hasiči, by se měl v příštím roce zvednout plat o 1500 korun ve všech tarifních třídách.

Reklama

Objem platových prostředků tak oproti letošku stoupne o pět procent, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký ale novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun pro každého příslušníka. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.

Zvýšení platů o pět procent se původně mělo týkat pouze nejnižších čtyř platových tříd. V páté až osmé třídě platy měly vzrůst o tři procenta, v deváté a desáté třídě o dvě procenta a v nejvyšší platové třídě neměly vzrůst vůbec. „My jsme se na dnešním jednání dohodli, že budeme vycházet z částky 1500 korun pro každého z příslušníků bez ohledu na to, do jaké tarifní třídy spadá,“ řekl Rakušan.

Fiala je druhým nejlépe placeným premiérem v EU, vede Fico

Fiala má po Ficovi druhý nejvyšší premiérský plat v EU ve vztahu k průměrné mzdě. I po navýšení v příštím roce ale bude zaostávat třeba za platem Topolánkovým z let 2006 až 2009.

Přečíst článek

Ministr doplnil, že objem platových prostředků bude stoupat o dalších pět procent i v letech 2026 a 2027. „Příští rok, až budeme vyjednávat o rozpočtu, tak automaticky vycházíme už z té základny, která je navýšena o pět procent do objemů. Můžeme se bavit, zda to bude pět procent nebo více, ale rozhodně to v tom roce 2026 nemůže být méně,“ dodal Rakušan. Zvýšení předběžně konzultoval i s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), pod kterého spadá vězeňská služba. Další termín jednání předpokládá v listopadu.

Reklama

Odbory žádají víc peněz

„Po jednání s panem ministrem jsme dospěli ke shodě, že správnější bude rozdělit stejnou částku všem příslušníkům bezpečnostních sborů. Při současném rozdělení rozpočtu, kdy je pět procent do objemu platů, by to znamenalo pro každého policistu nebo hasiče 1500 korun. S touto částkou my nesouhlasíme, žádáme o to, aby byl rozpočet navýšen na částku 6,9 procenta, aby jednotná částka byla minimálně 2200 korun,“ řekl novinářům předseda odborové organizace Unie bezpečnostních složek Lehký. Odbory podle něj ohledně případných protestů zůstávají v pohotovosti.

Boeing couvá. Stávkujícím zaměstnancům už nabízí 35procentní růst mezd

Americký výrobce letadel Boeing se s odborovou centrálou IAM 751, která zastupuje přibližně 33 tisíc stávkujících zaměstnanců na západním pobřeží USA, dohodl na novém návrhu kolektivní smlouvy na příští roky. Podle návrhu by mzdy zaměstnanců v příštích čtyřech letech stouply o 35 procent. Zaměstnanci by o nové dohodě měli hlasovat ve středu. Předchozí nabídku v hlasování drtivou většinou odmítli a zahájili stávku, která ochromila výrobu.

Přečíst článek

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič řekl, že svaz je spokojený jen částečně. Souhlasí se zrušením zvýšení podle platových tříd. „Samozřejmě nejsme spokojeni s těmi pěti procenty do objemů,“ řekl předseda.

Připomněl, že Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyjednává o platech státních zaměstnanců s vládou. „V rámci kolektivního vyjednávání je tady ještě otevřená možnost dostat se do 6,9 procenta v rámci objemů a tam už by ta částka byla zajímavá,“ uvedl Machovič.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Poslanecká sněmovna

Vláda probere zvýšení platů politiků. Poslanci by si mohli polepšit až o 14 tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme