Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pečení holubi? Portugalsko rozdá desítky tisíc bytů

Portugalsko uvolní dvě miliardy eur na zmírnění krize bydlení
ČTK
 ČTK

Portugalská vláda schválila opatření za dvě miliardy eur (přes 50 miliard korun) na zmírnění krize bydlení.

Reklama

Do roku 2030 by díky těmto prostředkům v Portugalsku mělo vzniknout zhruba 33 tisíc bytů pro nejpotřebnější rodiny, které se potýkají s vysokými cenami nemovitostí a nájmů, uvádí agentura Reuters. Podle středopravé vlády je to největší veřejná investice do bydlení za poslední desítky let, rozpočtovou stabilitu ale podle vlády neohrozí.

Plánovaných 10 tisíc nových bytů bude mít 100procentní nenávratné financování a na zbývajících 23 tisíc bytů stát poskytne veřejné dotace ve výši 60 procent nákladů na každý dům, uvedl ministr infrastruktury Miguel Pinto Luz.

Opatření bude plně financováno ze státního rozpočtu. Navazuje na více než dvě miliardy eur, které už Portugalsko vyčlenilo na výstavbu 26 tisíc bytů do roku 2026.

Stát podruhé nabízí dva domy s nájemníky v Harrachově

Stát nabízí dva zchátralé bytové domy v Harrachově, chce přes sto milionů

Ministerstvo financí podruhé nabízí dva zchátralé bytové domy s nájemníky v krkonošském Harrachově. Za obě stavby, bez pozemků, chce minimálně 101,9 milionu korun. Pozemky patří městu.

Přečíst článek

Reklama

„Do roku 2030 vznikne přibližně 59 tisíc nových bytů. Jde o největší veřejnou investici do bydlení za poslední desetiletí, která má zajistit důstojný domov těm, kteří ho nejvíce potřebují,“ řekl Pinto Luz.

Premiér Luis Montenegro uvedl, že jeho menšinová vláda je plně odhodlána řešit problémy s bydlením. Chce spolupracovat se soukromými a družstevními iniciativami. Nová opatření podle předsedy vlády rozpočtovou rovnováhu neohrozí.

Problém s bohatými cizinci

Bytová krize v Portugalsku má kořeny v chronickém nedostatku cenově dostupného bydlení, problém se ještě zhoršuje s příchodem bohatých cizinců. Ty láká možnost získat povolení k pobytu za investici do nemovitostí a také daňové úlevy.

Mocca Rezidence

Penta postaví ve Vysočanech 300 nových bytů

Penta Real Estate zahajuje výstavbu nového rezidenčního projektu Mocca Rezidence. Mezi ulicemi Sokolovská a Drahobejlova, nedaleko stanice metra Českomoravská nebo městského parku Podviní, bude obnoven původní městský blok a vyrostou tam téměř tři stovky nových bytů v prémiové kvalitě.

Přečíst článek

Turistický boom navíc vedl k prudkému nárůstu krátkodobých prázdninových pronájmů, což dál omezuje nabídku volných bytů pro místní. Problém je nejpalčivější v největších městech včetně metropole Lisabonu, kde podle údajů odborníků na bydlení ze společnosti Confidencial Imobiliario vzrostly od roku 2015 nájmy o 94 procent a ceny bytů se zvýšily o 186 procent. Pro srovnání - v Praze se ceny bytů od roku 2015 zvýšily téměř o 150 procent.

Portugalsko není jedinou evropskou zemí, která se potýká s problémy s bydlením. Například Řecko minulý týden uvedlo, že poskytne tříleté daňové úlevy majitelům domů, kteří přemění své krátkodobé pronájmy na dlouhodobé. Atény doufají, že tak omezí prázdninové pronájmy a vyřeší nedostatek bytů. K podobnému kroku se ze stejných důvodů již dříve odhodlaly i jiné turisticky atraktivní destinace, jako jsou španělské Kanárské ostrovy, Berlín a Florencie.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme