Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pozůstalí po obětech leteckých katastrof letadel Boeing požadují rekordní odškodné

Šéf Boeingu David Calhoun se omluvil pozůstalým po obětech pádů letadel
ČTK
 ČTK

Výkonný ředitel amerického výrobce letadel Boeing David Calhoun se při slyšení v americkém Senátu omluvil pozůstalým po obětech zřícení dvou letadel 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian Airlines, uvedla agentura DPA. Právní zástupci 15 rodin ale požádali ministerstvo spravedlnosti o zahájení trestního řízení a peněžní trest ve výši 24,8 miliardy dolarů (574,8 miliardy korun).

Reklama

„Omlouvám se za utrpení, které jsme způsobili,“ řekl Calhoun, když promluvil k několika pozůstalým přítomným v sále, a slíbil, že společnost se více zaměří na bezpečnost. „(Stabilizační systém) MCAS a Boeing nesou odpovědnost za tyto pády,“ dodal.

Adekvátní pokuta

„Protože zločin Boeingu je nejsmrtelnější zločin spáchaný soukromou firmou v americké historii, maximální pokuta ve výši více než 24 miliard dolarů je právně odůvodněná a jednoznačně adekvátní,“ napsal v dopise ministerstvu spravedlnosti Paul Cassel, právní zástupce 15 rodin, jejichž příbuzní při neštěstích zahynuli.

Příbuzní zároveň podle agentury Reuters připustili možnost snížit pokutu o 14 až 22 miliard dolarů, pokud se Boeing zaváže strženou částku investovat do nezávislého monitoringu a dalších zlepšení v oblasti bezpečnosti a dodržování předpisů.

Celkem při obou neštěstích v letech 2018 a 2019 zahynulo 346 lidí. Za nehodami letounů 737 MAX 8 indonéské společnosti Lion Air a aerolinek Ethiopian Airlines stály problémy s asistenčním softwarem. Systém nazvaný MCAS měl pilotům v některých situacích pomáhal letadlo ovládat. V obou případech je ale překvapil nečekaným a nepředvídatelným zásahem do řízení. Od druhého pádu v březnu 2019 model nesměl 20 měsíců létat.

Reklama

Calhounovo senátní slyšení bylo prvním vystoupením vysoce postaveného manažera firmy před členy Kongresu od lednové nehody letadla 737 MAX společnosti Alaska Arilines, kterému se ve vzduchu odtrhla část trupu, uvedla BBC.

Nedávný audit výroby 737 MAX u Boeingu a dodavatele Spirit AeroSystems podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) zjistil několik případů, kdy firmy nedodržely požadavky na kontrolu kvality výroby. Série skandálů ve společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Calhoun v jejich důsledku do konce roku odejde z funkce v čele firmy, výměna ale čeká i další manažery.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme