Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prašivé dluhopisy jsou opět na vzestupu

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
Zdeněk Pečený

Pokles úrokových sazeb opět rozproudil trh korporátních dluhopisů. Včetně takzvaných prašivých. Dva z pěti dluhopisů navíc vydávají firmy mladší jednoho roku bez historie.

Reklama

Za první půlrok letošního roku byly českými společnostmi vydány korunové korporátní dluhopisy v hodnotě 34,9 miliardy korun. Tento objem byl téměř na úrovni celkového objemu emisí za celý rok 2023, kdy jich firmy vydaly za 37,4 miliardy korun, vyplývá to z Bond Indexu společnosti Deloitte.

Ve srovnání s druhou polovinou roku 2023 vzrostl i objem takzvaných nadlimitních emisí, tedy emisí nad jeden milion korun, vydaných v období první poloviny roku 2024, a to zhruba o 21 procent. Ještě větší nárůst je ale u podlimitních emisí, tedy emisí do milionu korun, které nepodléhají přísnějšímu dohledu ČNB. Ten se více než zdvojnásobil, celkem na 465 milionů korun. Do této kategorie spadají takzvané prašivé dluhopisy. Před těmi odborníci často varují.

Zákon neodradil

„Ano, nárůst podlimitních emisí o více než dvojnásobek ve srovnání s druhou polovinou roku 2023 naznačuje, že zpřísnění podmínek pro emisi podlimitních dluhopisů zatím emitenty neodradilo od vydávání dluhopisů,“ říká Roman Lux, partnera v oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte.

„I přes novelu zákona o dluhopisech, která má za cíl snížit informační asymetrii mezi emitentem a investorem, by zájemci o koupi dluhopisů měli zůstat obezřetní a pečlivě posuzovat každou investici,“ uzavírá Lux, který naráží na novelu zákona o dluhopisech platnou od začátku letošního roku. Nově musí tyto emise zahrnovat informace o zadluženosti emitenta, o vedoucích osobách emitenta a účelů využití peněžních prostředků získaných z emise.

Reklama

Není to bez rizika

Hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček souhlasí, že dluhopisy nejsou bez rizika. „Samozřejmě se s takovýmto postupem spojuje adekvátní riziko, tedy jiné než od běžného účtu či spořícího, termínovaného,“ připomíná hlavní analytik J&T Banky. „Nicméně je patrné, že si trh v Česku již na dluhopisové financování zvykl a je ochoten odpovídající riziko podstupovat.“

Pocitu bezpečné investice nepřidá ani fakt, že za téměř každou druhou emisí dluhopisů stojí firma s minimální historií. „Za první polovinu roku 2024 vydaly společnosti s působením na trhu kratším než 1 rok zhruba 40 procent všech emisí, což odpovídá historického průměru posledních pěti let,“ vysvětluje Jan Brabec, partner v oddělení dluhového poradenství Deloitte.

Donald Trump

Trump drtí Harrisovou v ekonomických tématech, tvrdí průzkum

Necelé dva týdny před prezidentskými volbami ve Spojených státech zůstávají preference obou kandidátů téměř vyrovnané. V ekonomických otázkách si ale výrazně lépe vede kandidát Republikánské strany Donald Trump, ukazují výsledky průzkumu CNBC All-America Economic Survey. Respondenti obecně věří, že pokud bude prezidentem Trump, budou na tom finančně lépe.

Přečíst článek

David Ondráčka: Kdo má moc porazit mafii kolem STK? Naštvaní řidiči

Každý ví, že stanice technické kontroly (STK) a měření emisí (SME) jsou jen hra na kontrolu. Je to dlouhé roky zkorumpovaný a záměrně pokřivený systém, na kterém všichni potichu participujeme. Platíme poplatek, dostaneme za něj razítko, můžeme jezdit a je nám jedno, jestli to auto někdo skutečně zkontroloval. Většina lidí tuší, že to je jen na oko, ale roky to procházelo, dělali jsme, že je to v pohodě. Teď se začínají ledy prolamovat, zatím velmi opatrně a určitý kredit zaslouží ministr dopravy Kupka. Pokud se opravdu naštvou řidiči, může to situaci změnit opravdu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Wall Street

Bouře na finančních trzích je pryč. Výhled přesto zůstává nejasný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme