Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průměrná mzda na Slovensku vzrostla o více než sedm procent

Průměrná mzda na Slovensku vzrostla o více než sedm procent
iStock
 ČTK

Průměrná měsíční mzda zaměstnanců na Slovensku se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o 7,1 procenta na 1520 eur (38 070 korun). Po zohlednění inflace reálně stoupla o 4,9 procenta. Nezaměstnanost podle mezinárodně srovnatelné metodiky dosáhla nejnižší úrovně v novodobé historii země, a to 5,2 procenta.

Reklama

Tempo meziročního růstu mezd na Slovensku zvolnilo druhé čtvrtletí v řadě, koupěschopnost zaměstnanců s ohledem na klesající inflaci ale dál rostla. V nominálním vyjádření výdělky ve druhém letošním čtvrtletí stouply ve všech sledovaných odvětvích s výjimkou sektoru, který zahrnuje například realitní makléře.

V souhrnu za první pololetí průměrná měsíční mzda na Slovensku stoupla oproti loňsku o 8,1 procenta na 1484 eur (37 170 korun). Mzdy na Slovensku jsou dlouhodobě nižší než například v České republice.

Nezaměstnanost na Slovensku byla ve druhém čtvrtletí podle statistiků na historickém minimu, úřad ale upozornil na výraznější změnu metodiky jejího vykazování v roce 2021. Počet nezaměstnaných na Slovensku, které má 5,4 milionu obyvatel, ve sledovaném období klesl meziročně o 9,6 procenta 142 700 lidí. Lidí bez práce ubývá v zemi poslední tři roky.

Ruská ropa poteče Družbou i příští rok, dementuje Naftogaz slova Zelenského poradce

Akcie maďarského petrochemického podniku MOL nyní mažou část svých ztrát poté, co ukrajinský Naftogaz uvedl, že své smluvní závazky bude plnit dále. Naftogaz se tím staví proti dnešnímu výroku poradce ukrajinského prezidenta Podoljaka, jenž se nechal slyšet, že Kyjev od ledna 2025 zapoví přepravu veškeré ruské ropy ropovodem Družba.

Přečíst článek

Reklama

Nová linka na plnění munice velkého kalibru

Strnad u Bratislavy otevřel novou linku na plnění munice pro tanky a minomety

Slovenská společnost VOP Nováky ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada uvedla do provozu novou linku na plnění munice velkého kalibru. Investice přesáhla částku deset milionů eur (250 milionů korun), oznámili zástupci VOP Nováky. Poptávka zákazníků po munici stoupla po ruské invazi na Ukrajinu z února roku 2022.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme