Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průzkum: Finanční rezervy nemá 14 procent Čechů

Průzkum: Finanční rezervy nemá 14 procent Čechů
iStock
 ČTK

Finanční rezervy nemá 14 procent Čechů, dalších 17 procent má úspory nižší, než je měsíční příjem jejich domácnosti. Vyplývá to z průzkumu, který pro úvěrovou společnost Home Credit udělala agentura STEM/MARK mezi tisícovkou respondentů.

Reklama

Mít finanční rezervu alespoň několika platů pro případ nečekaných výdajů nebo krátkodobého výpadku příjmu je podle průzkumu pro velkou část Čechů zcela nereálné. "Téměř třetina dotázaných nemá k dispozici na horší časy ani tolik peněz, kolik činí měsíční příjem jejich domácnosti. Plných 14 procent z nich nemá vůbec žádnou finanční rezervu. Naopak 22 procent má peněžní rezervu více než pěti měsíčních příjmů rodiny,“ uvedl analytik Home Creditu Jaroslav Ondrušek.

Jak poznat nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí?

Pětiprocentní sazba na spořicích účtech od října mizí. Nejlepší bude už jen se čtyřkou

Reakce tuzemských bank na snižování sazeb ČNB poslední zářijovou středu na sebe nenechá dlouho čekat. Pro banky to je klíčový faktor. Od srpna klesly sazby ve většině z nich a nyní zase o něco poklesnou už v nejbližších dnech. Bankovní domy to zatím příliš avizovat nechtějí, ale u mnohých je stávající sazba pro spořicí účty stanovená jen do konce září. Aktuálně je nejvyšší sazba ještě nad pět procent, ale i ta od posledního zářijového dne také klesne. Podívejte se, jaké sazby nyní banky na spořicích účtech nabízejí a jak se to kde bude měnit.

Přečíst článek

Ve srovnání s rokem 2023 vyhodnotilo 48 procent dotázaných své úspory jako o trochu nižší nebo výrazně nižší. Stejně jako loni je na tom zhruba třetina respondentů. Naopak téměř pětina Čechů je na tom s penězi lépe, 19 procent si meziročně polepšilo, výrazně pět procent z nich.

Těch, kteří pravidelně neušetří žádné peníze, je 12 procent. Desetina Čechů ušetří do tisícovky, dvě 11procentní skupiny si odkládají z měsíčního příjmu domácnosti 2000 nebo 3000 korun. Dalších 13 procent respondentů si na horší časy spoří 3000 až 5000 korun. Tři Češi ze sta naspoří měsíčně 30 tisíc korun a víc.

Reklama

Ubylo lidí, kteří neušetří

Pozitivní zprávou je podle průzkumu to, že proti roku 2023 je v Česku o něco méně lidí, kteří nejsou schopni ušetřit ani stokorunu. Loni jich bylo 17 procent, tedy o pět procentních bodů více než letos. Mírně se také zvýšil o dva až tři procentní body počet těch, kteří mají v rezervě alespoň tří až pětiměsíční příjem, dodal Ondrušek.

Za největšího uchovatele svých peněz Češi považují nemovitosti. Nejčastěji peníze, které neutratí, posílají na spořicí účet, činí tak dvě třetiny lidí. Pokud investují, což dělá stále menšina, je to prostřednictvím investičních fondů do akcií a do nemovitosti. V žebříčku oblíbenosti figurují také investice do kryptoměn, které jsou srovnatelné s investicemi do umění, vín a jiného alkoholu nebo sběratelských předmětů.

Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Cena stříbra je na letitém rekordu. Nahoru stoupá i zlato

Cena stříbra se dnes vyšplhala nejvýše za téměř 12 let a nová maxima zdolává i zlato. Drahé kovy těží z rozhodnutí centrálních bank snižovat základní úrokovou sazbu, investory už tolik neodrazuje, že jim žádné úroky nenesou.

Přečíst článek

Ačkoliv si 44 procent oslovených Čechů nikdy nedělalo a nedělá rodinný rozpočet, tři čtvrtiny z nich, si myslí, že mají dobrý přehled o výdajích domácnosti. Šest procent netuší, jaké výdaje má, což se nevyplácí v případě nečekaných plateb.

"Pokud je to jen trochu možné a rodinná kasa to dovolí, je třeba udržet očekávané měsíční příjmy a výdaje alespoň v mírném plusu ve prospěch příjmů. Nečekané výdaje často mohou překvapit v nejméně vhodnou dobu. Proto je dobré si například z každé výplaty odkládat předem stanovenou částku, třeba pět až deset procent, na horší časy," doporučil ombudsman klientů Home Creditu Miroslav Zborovský. Dodal, že když se pak například porouchá auto, pračka nebo notebook, je možné úspory použít na pokrytí alespoň části těchto nákladů.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Přečíst článek
Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme