Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Radí s dotacemi a mají úspěch. Byznys stavebních spořitelen dostal nový impulz

Radí s dotacemi a mají úspěch. Byznys stavebních spořitelen dostal nový impulz
iStock
 ČTK

Stavební spořitelny poskytly do konce července úvěry za 27 miliard korun. Ve srovnání s prvními sedmi měsíci loňského roku to představuje třetinový nárůst. Počet nových smluv o stavebním spoření se zvýšil o 6,1 procenta na 274 402, vzrostla i cílová částka, na kterou lidé spoří. Vyplývá to z údajů všech pěti stavebních spořitelen.

Reklama

Stavební spořitelny poskytly za prvních sedm měsíců roku 27 553 úvěrů, což představuje meziroční zvýšení o 2,3 procenta. Téměř 90 procent veškerých úvěrů tvoří ty, za které klienti neručí vlastní nemovitostí. Stavební spořitelny jich do konce července poskytly 24 271, jejich celková výše dosáhla 14,9 miliardy korun.

Novou smlouvu o stavebním spoření od začátku roku uzavřelo 274 402 klientů. Cílová částka, která vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení, dosáhla v úhrnu 189 miliard korun. Proti stejnému období loňského roku se zvýšila o 21,4 procenta.

Malý byt

Hypotéky s úrokem pod 4 procenta? Nebude to hned, ale příští rok už klidně, říká analytik

Česká národní banka sice v srpnu opět snížila základní úrokovou sazbu (na 4,5 procenta), většina bank však stále s poklesem hypotečních sazeb nijak nespěchá. Na levnější hypotéky si tak budeme muset ještě počkat. „Ke konci letošního roku by se úroky u hypoték mohly pohybovat nad úrovní okolo 4,5 procenta. A v roce 2025 bychom se mohli dočkat úrovně okolo 4 procent,“ odhaduje Tom Kadeřábek ze společnosti Swiss Life Select, která každý měsíc sleduje pohyb hypotečních sazeb skrze svůj Hypoindex.

Přečíst článek

Stavební spořitelny našly nové uplatnění. Radí s dotacemi 

Trh se stavebním spořením letos ožívá po loňském útlumu. Růst spořicí i úvěrové aktivity zaznamenaly v prvním pololetí čtyři z pěti stavebních spořitelen. Výjimkou je Moneta stavební spořitelna, která se potýká s poklesem nových úvěrů i nových smluv o spoření.

Reklama

Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 35,5 miliardy korun, meziročně o 37,4 procenta méně. Klesl i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření, klienti jich uzavřeli 480 599, což bylo meziroční snížení o 16 procent. Podle představitelů stavebních spořitelen loňský pokles trhu souvisel s celkovým útlumem hypotečního trhu i s rozhodováním vlády o omezení státní podpory pro spoření. Od letošního roku je maximální státní příspěvek 1000 korun ročně, v minulosti to byl dvojnásobek.

Stavební spořitelny předpokládají, že oživení zájmu o úvěry pomůže i to, že od letošního roku ve spolupráci s ministerstvy životního prostředí a financí pomáhají zájemcům o získání dotace na rekonstrukci bydlení s cílem snížit jeho energetickou náročnost. Stavební spořitelny poskytují dotační poradenství, zároveň nabízejí i možnost zkombinovat státní dotaci se zvýhodněným úvěrem.

Jan Sadil

Jan Sadil: Bydlení bude dál zdražovat, ale už jen mírně, pohybujeme se na úrovni dostupnosti

Rok a půl je šéfem developerské společnosti JRD a může porovnávat pohled na rezidenční trh z obou stran, stavitele i bankéře, kterým Jan Sadil dlouhé roky byl. Nyní zažívá na vlastní kůži „skutečně šíleně dlouhé povolovací řízení“. Předtím jako šéf Hypoteční banky jen poslouchal nářky jeho současných kolegů. Sadil okem znalce posuzuje i vývoj z hlediska budoucí ceny hypoték. Podle něj by bylo bláhové čekat na nějaký další výraznější pokles sazeb. Ale jak říká, nikdy si nepotrpěl na spekulace o budoucím vývoji, čemuž ho naučila praxe. Jeho firma se kromě bydlení velmi soustředí také na energetiku a má v plánu své větrné parky dál rozšiřovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme