Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozpočtová rada: Vláda je až moc optimistická, příjmy budou nižší

Rozpočtová rada: Vláda je až moc optimistická, příjmy budou nižší
Profimedia
 ČTK

Národní rozpočtová rada (NRR) ve čtvrtek vyjádřila pochybnosti o některých položkách návrhu státního rozpočtu na příští rok. Vláda je podle ní příliš optimistická v očekávání výnosů z emisních povolenek nebo příjmů z dividend od firem s majetkovou účastí státu. Rada upozornila i na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu. Vláda návrh rozpočtu schválila minulý týden, stát by měl hospodařit se schodkem 241 miliard korun.

Reklama

Rada konstatovala, že rozpočet předpokládá příjmy z emisních povolenek 30 miliard korun. „Tato částka nebere dle NRR v potaz stažení emisních povolenek do rezervy tržní stability, které bylo schváleno na konci května 2024,“ uvedla rada ve stanovisku. Očekávaný příjem z prodeje povolenek je podle ní nadhodnocený zhruba o deset miliard korun.

Jako problematický vnímá NRR také očekávané příjmy z odvodů organizací vlastněných státem ve výši osm miliard korun. „Jeví se jako nepravděpodobné, že by letošní zisk těchto organizací dosáhl výše předpokládaných odvodů,“ uvedla rada.

U dotací na podporu obnovitelných zdrojů energie podle NRR vláda pravděpodobně počítá se změnou legislativy, na základě které budou pro její vyplácení platit nová pravidla. „NRR však upozorňuje, že návrh rozpočtu by měl zohledňovat aktuálně platnou legislativu a nemá být založen na možných scénářích, jejichž konkrétní podoba v době sestavování rozpočtu není známá,“ uvedla rada.

NRR uvítala, že na rozdíl od minulých let není plánováno dluhové financování části rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Konstatovala také, že strukturální schodek navrženého rozpočtu je 2,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP), takže zůstává na úrovni letošního roku. Zároveň upozornila na to, že maximální zákonný rámec pro výši strukturálního schodku v příštím roce je 2,25 procenta HDP.

Reklama

Ministerstvo financí původně navrhlo rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Při projednávání ve vládě se plánovaný deficit zvýšil o miliardu korun na vysoké školy a deset miliard korun na odstranění škod po povodních. NRR zkritizovala to, že těchto deset miliard korun není v návrhu rozpočtu účelově vázáno. „Nepřiřazením účelovosti hrozí použití těchto prostředků pro krytí jiných, s povodněmi nesouvisejících výdajů a ohrožení plnění limitu strukturálního salda,“ uvedla rada.

Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem.

Ivan Bartoš na jeho posledním jednání vlády. Ke konci září byl z funkce ministra odvolán

Vláda schválila rozpočet na příští rok, Bartoš pro něj nehlasoval

Vláda ve středu schválila zvýšení schodků rozpočtů pro letošní i příští rok. Letošní deficit vzroste o 30 miliard korun na 282 miliard korun, v příštím roce počítá kabinet se schodkem 241 miliard korun, což je o 11 miliard více oproti původnímu návrhu. Končící Bartoš pro rozpočet nehlasoval.

Přečíst článek

Česká ekonomika se příští rok dočká oživení, uvádí průzkum ministerstva financí

Analytici: Rozpočet je ohrožen. Vláda po volbách nemá motivaci jej stabilizovat

Výsledky krajských a prvního kola senátních voleb, ve kterých uspělo opoziční ANO, sníží motivaci vlády k další stabilizaci státního rozpočtu. Pokud by ANO v Senátu posilovalo i v budoucnu, bude mít horní komora větší tendenci prosazovat rozpočtově neodpovědná opatření. Shodují se na tom ekonomičtí analytici.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala (vpravo) a ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) při prohlídce poškozeného mostu v Ratibořské ulici v Opavě.

Lukáš Kovanda: Brusel Česku miliardy na pomoc s povodněmi nepošle. Vláda lidi mystifikovala

Není tomu ještě ani týden, co vládní politici v čele s premiérem Fialou halasně oznamovali, že Česko získá od EU v přepočtu zhruba 50 miliard korun na pokrytí škod po povodních. „EU nám pošle 50 miliard korun na pomoc s ničivými povodněmi,“ napsal minulý týden v pátek na sociální síti X Marek Ženíšek, ministr pro vědu výzkum a inovace.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme