Ceny potravin jsou vysoko. A výrobci v lednu ještě zdraží o deset procent
Průměrné ceny másla, eidamu či mouky v prosinci oproti listopadu mírně klesly, stále jsou však na několikaletých maximech. Vyplývá to z aktuálních výsledků šetření průměrných cen vybraných výrobků Českého statistického úřadu. Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují – například čtvrtka másla se přehoupla přes 50 korun – a následují tak trend ze zahraničí. A bude tomu i v novém roce, neboť inflace by měla dosáhnout až sedmi procent.
„Ano, potravináři musí zdražit, v průměru o deset procent. Jedná se masné a mléčné výrobky, pekaři museli zvýšit ceny svých výrobků již na podzim, jejich výroba je vysoce energeticky náročná. Týká se to všech komodit,“ říká mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.
Průměrné ceny vybraných základních potravin (v korunách):
leden 2019 | listopad 2019 | listopad 2020 | listopad 2021 | prosinec 2021 | |
máslo (1 kg) | 208,78 | 192,40 | 190,21 | 213,68 | 212,79 |
eidamská cihla (1 kg) | 145,01 | 147,46 | 157,81 | 168,86 | 167,13 |
jogurt bílý (150 g) | 8,78 | 9,31 | 9,11 | 10,05 | 9,37 |
mouka hladká (1 kg) | 10,92 | 11,93 | 12,61 | 14,36 | 14,31 |
cukr krystal (1 kg) | 13,13 | 14,40 | 15,70 | 17,25 | 17,39 |
vejce (10 ks) | 33,24* | 31,94 | 30,94 | 33,86 | 33,61 |
pramen Český statistický úřad, * březen 2019
Za šplháním průměrných cen – do nichž ČSÚ započítává i slevové akce – do výšky jsou v posledních měsících podle komory rostoucí ceny obalových materiálů, vstupních surovin, pohonných hmot i pracovní síly či vyšší ceny hnojiv a krmiv. „V tuto chvíli je možná na prvním místě enormní zvyšování cen energií, protože není v tuto chvíli jasné, kde se zvyšování zastaví, ani jak dlouho to bude trvat. Někteří odborníci odhadují, že v druhé polovině příštího roku, ale jistotu nemáme,“ dodává.
Na výslednou cenu pro zákazníky budou mít přirozeně hlavní vliv obchodní řetězce, které v Česku na rozdíl od některých jiných zemí kvůli nadprůměrnému počtu hráčů na trhu čelí již léta vyhrocenému konkurenčnímu boji. „Otázkou je, jak odběratelé promítnou ceny do svých marží. V tuto chvíli je třeba vyzdvihnout, že odběratelé jsou o poznání vstřícnější co se se týče zvyšování cen dodávek potravin a ochotnější k jednání o navýšení cen i vícekrát v průběhu roku,“ podotkla.
Silvestra každoročně slaví přibližně 85 procent dospělé české populace. Ti, kteří jej slaví, letos za silvestrovské oslavy dají v průměru 2400 korun, nejvíce v historii. Rekordní výdaje jsou výsledkem rapidní inflace posledních měsíců a zároveň skutečnosti, že Češi se nebudou tolik jako loni podrobovat spontánnímu lockdownu. Navíc už letošní silvestrovské oslavy nebudou poznamenány nouzovým stavem jako ty loňské.Lukáš Kovanda: Domácnosti letos za Silvestra utratí nejvíce v historii
Názory
Výrobci potravin se shodují, že již není možné vyrábět se ztrátou. „Pokud Evropa přestane vyrábět, nebo bude vyrábět výrazně dráž než třetí země, budeme levné potraviny dovážet a hrozí ztráta kvality a ohrožena je i bezpečnost potravin. A to přeci nechceme,“ upozorňuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Jak vyplývá z indexu bezpečnosti potravin týdeníku The Economist, Česká republika letos obsadila páté místo hned za Finskem, Irskem, Nizozemskem a Rakouskem. „Česko tak patří v bezpečnosti potravin mezi nejlepší,“ poznamenala.
Zdražování od ledna už v posledních týdnech ohlásila řada tuzemských firem v čele s potravinářskou jedničkou na trhu Agrofertem, který prostřednictvím svěřenských fondů vlastní expremiér a poslanec Andrej Babiš (ANO). „Ceny energií, paliv, obalů, ale i surovin dramaticky rostou a zdražování v potravinářství je tak nevyhnutelné. Aktuálně o tom jednáme s našimi obchodními partnery,“ uvedla již dříve mluvčí Agrofertu Adéla Čabayová.
„Konkrétní zdražení se pak odvíjí od náročnosti výroby daného oboru. Očekáváme cenový narůst napříč naší potravinářskou divizí v rozmezí devět až patnáct procent podle odvětví,“ dodává Čabayová.
>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<
O deset procent vyšší ceny chystá i mlékárenská jednička v Česku Madeta. Ještě před měsícem přitom předpokládala, že nárůst bude pouze o dvě až tři procenta. „Všechny vstupy neustále zdražují, energie, nafta, obal. Prostě všechno. A my nemůžeme prodávat pod cenou," uvedl v listopadu majitel a šéf Madety Milan Teplý.
Česko není co se týče trendu stoupajících cen potravin výjimkou. Světové ceny potravin se v listopadu čtvrtý měsíc za sebou zvýšily a jejich index vystoupil na maximum za deset let, nejvíce od června 2011. Za listopadovým růstem cen stálo především zdražování obilovin a mléčných produktů, vyplývá z prosincové zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.